nepřihlášený uživatel · Registrovat se · Přihlásit se

Jídlo na cestách - Téma

Nejen poznáváním živ jest člověk. Jíst se prostě musí. Jídlo na cestách má spoustu podob. Od superúsporných specialit ze všelikých prášků a tabletek z kosmického výzkumu, přes exotické stánky s pečenými netopýry na bambusových špejlích až po vrcholy světové gastronomie v nóbl podnicích nebo obyčejnou českou hospodu.


Články k tématu Jídlo na cestách

Koření je kořením cestování

…a dovez mi nějaké koření! bývá častá věta na rozloučenou, když někam odjíždím. Vzhledem k tomu, o jaké destinace se jedná, většinou tím myslí nějaké pekelně pálivé čili, kari a ty sofistikovanější požadavky jsou pak na kardamom nebo třeba šafrán.

Rubrika: Zážitky z cestování
Názory k článku: celkem 2 (poslední 9.3.2015 15:42)
24.6.2014

Sýrařem v rakouském Vorarlbersku

Jestliže máte rádi hory a dobré jídlo, ve Vorarlbersku, nejzápadnější spolkové země Rakouska, se vám nemůže nelíbit. Během pár dní, které jsem tu strávila, jsem si užila nejen krásné výhledy na Alpy, ale také zjistila a vyzkoušela, jak si vyrobit sýr.

22.5.2014

Chutně a levně v Budapešti

Maďarská kuchyně je po celé Evropě známá širokým využitím papriky a svým exotickým nádechem. Bohužel, ani Maďarsku se kulinární globalizace nevyhnula a najít zde pravé maďarské jídlo není vůbec jednoduché.

Rubrika: Tipy na cesty
Názory k článku: celkem 2 (poslední 12.5. 17:51)
5.1.2014

Polopenze nebo all inclusive?

Také je vhodné znát místní zvyky a kulturu. Například v levných asijských zemích (např. Thajsko a Vietnam) AI skoro nenajdete. Všude je mnoho restaurací, stánků a dalších možností dobrého jídla, že vázat klienty hotelů pouze na hotelové restaurace je nepraktické a skoro nemožné.

Rubrika: Rady a zkušenosti
Názory k článku: celkem 1 (poslední 4.9.2015 23:11)
23.12.2013

Val di Fiemme - Lyžování prochází žaludkem

Val di Fiemme – lyžařská oblast táhnoucí se v délce desítek kilometrů patří mezi nejlépe dostupná italská střediska z naší republiky. Centrem celé oblasti je malebné městečko Cavalese, které obklopuje hned pět areálů. My se zaměříme na tři největší.

Rubrika: Tipy na cesty
Názory k článku: celkem 2 (poslední 8.6.2015 15:30)
5.12.2013

Skořice? Tak tu v Česku nemáme!

Srí Lanka je zemí čaje. To ví každý. Ale je ještě jeden, možná zajímavější, srílanský produkt, který stojí za poznání. Skořice. Už jen proto, že u nás skořici vlastně vůbec neznáme. Ale o tom později.

Rubrika: Reportáže a rozhovory
Názory k článku: celkem 3 (poslední 8.3.2013 07:54)
27.1.2013

Pohostinnost v rumunských horách

Jedním z důvodů, proč téměř každoročně mířím putovat po pohořích, která se nacházejí východně či jihovýchodně od naší republiky, je vstřícnost a pohostinnost místních obyvatel. Již mnohokrát jsem se mohl přesvědčit, že lidé v „civilizací“ méně dotknutých končinách, mají na rozdíl od nás odlišné životní hodnoty.

Rubrika: Zážitky z cestování
Názory k článku: celkem 4 (poslední 25.1.2013 13:55)
16.2.2011

Rožmberský kapřík Eda

Když jsem toho chladného říjnového rána vstával, něco mi „neštymovalo“. I když můj domov, rybník Rožmberk, je svou rozlohou 648 hektarů největším rybníkem v Čechách, přesto mi byl teď po ránu trochu těsný. Přemýšlel jsem, co může být příčinou toho, že jsem nemohl líně proplouvat místy, kde to jindy šlo bez problémů.

6.12.2010

Portoriko - rumové království

Pro zájemce o rum je těžké navštívit San Juan a nedostat se k největšímu světovému výrobci rumu Bacardi. Původně kubánská firma začala ještě před příchodem Fidela Castra expandovat a využila americké daňové úlevy k založení velké pobočky právě na Portoriku. Když potom Castro začal prosazovat ostře protiamerickou politiku, rodina Bacardi z Kuby odešla úplně.

Rubrika: Cestopisy
Názory k článku: celkem 2 (poslední 31.3.2013 04:45)
16.9.2010

Bourbonová stezka v Kentucky

Americký stát Kentucky je ve světě pověstný jen minimem věcí. Tou nejslavnější bude asi bourbon. Jak tomu často bývá, za jeho vznik může hned několik náhod najednou, od kvalitní vody, přírodně zbavené železa, až po migraci pravých Evropanů v pravý čas. Řada usedlíků v tehdy poloprázdné Kentucky totiž pocházela ze Skotska.

Rubrika: Cestopisy
Názory k článku: zatím žádné
16.4.2010

Za rumem na Martinik

Karibské ostrovy se oprávněně pyšní svým vynikajícím rumem, koneckonců jen málo z nich rum nepálí. Mezi všemi ale zcela jistě vyniká Martinik. Určitě se ideálním způsobem smíchala půda a klimatické podmínky, z toho vzniká prvotřídní cukrová třtina a na dobrý rum je zaděláno.

Rubrika: Cestopisy
Názory k článku: zatím žádné
12.2.2010

Procházka thajskou kuchyní

Po prvotní nedůvěře, jsme během několika dnů propadli „kouzlu“ pouličních stánkařů, zvláště v Bangkoku. V centru města, v okolí proslulé a baťůžkáři hojně navštěvované Khaosan Road, jsme se s jejich vozíky setkávali hodně často. A nutno říci, že po ranních hotelových snídaních ve stylu Americano, to byla docela vítaná změna.

Rubrika: Zážitky z cestování
Názory k článku: celkem 2 (poslední 14.3.2010 17:47)
1.2.2010

Pákistánská kuchyně

Půjdete-li kolem pákistánské nebo indické restaurace, ucítíte specifickou kořeněnou vůni. Vždycky jsem si myslela, že je to proto, že tyto kuchyně používají hodně aromatické koření, které u nás neznáme. Až nedávno jsem přišla na to, že nejvýraznější koření, které způsobuje tuto vůni a dává pokrmům skvělou chuť je zázvor.

Rubrika: Cestopisy
Seriál: Jak se žije v Pákistánu
Názory k článku: zatím žádné
7.12.2009

Za rybími specialitami večerním Vrsarem

Lidé spojení s mořem byli většinou moudří, tak proč nevěřit staré přímořské moudrosti mluvící o tom, že ryba by měla poprvé plavat v přirozeném prostředí čisté vody. Podruhé pak v olivovém oleji při přípravě a při servírování na talíři. A nakonec by měla spočinout ve víně při konzumaci. Možná trošku nadsazené, ale ve svém jádru pravdivé.

Rubrika: Cestopisy
Názory k článku: zatím žádné
11.11.2009

Gastronomie Kypru

Ze začátku to vypadá velmi prostě. Usednete ke stolu a číšníci pomalu začnou nosit jídlo, za chvíli je stůl plný a myslíte si, že už vám přinesli všechno, co mají. Nejprve přijde na stůl mísa zelených salátů s rajčaty a několik malých misek s pomazánkami, mezi nimiž snad vždycky bude pomazánka z tresčích jiker zvaná „tarmosalada“.

2.10.2009

Kde se rodí Portské?

Kde jinde než v Portugalsku, přesněji řečeno v Portu, jednoho z nejstarších měst v Evropě, jež je původcem jména tohoto unikátního, světově proslulého moku.

Rubrika: Cestopisy
Názory k článku: celkem 8 (poslední 14.8.2009 22:51)
13.8.2009

Paella na Mallorce

Kulinářské umění španělských kuchařů je všeobecně známé. Zdejší kuchyně pochopitelně velmi často využívá ve svých receptech ryb a ostatních darů moře. Ze všeho nejdříve však musíme zdůraznit, že zdejší kuchyně je čerstvá, zakládá si na barevnosti a často nešetří kořením.

Rubrika: Zážitky z cestování
Názory k článku: celkem 1 (poslední 14.10.2009 12:02)
4.8.2009

Gastropouť v Jižních Čechách

V dnešní vyspělé cestovatelské době už nestačí jen krásná příroda a kulturní památky. Do popředí zájmu se dere i zážitek. Pro každého z nás zážitek znamená něco jiného, někdo touží po dobrodružství, někdo je „grilovací typ“, pro někoho je zážitkem adrenalin a pro jiného poznání. Ale drtivá většina lidí se kromě toho svého specifického zážitku shodne s ostatními na stejném zážitku, a tím je zážitek gastronomický.

Rubrika: Tipy na cesty
Názory k článku: zatím žádné
1.10.2008

Reklama:

Cestovatel
Sponzorované odkazy: · nejkrásnější fotky z Čech
Teambuilding · Bond, James Bond
TOPlist