Vřelá objetí Nigérie

Nigérie je země v západní Africe s více než 170 milióny obyvatel. Hlavním městem je Abuja. Největším městem je přístav Lagos, které bylo hlavním městem až do roku 1991. Na severu země jsou hlavně muslimové, jih obývají křesťané. Zbytek obyvatel, což je asi 10% jsou věřící ve svá místní náboženství a sekty. Věří v duchy, božstva a uctívají předky. V zemi je také velmi populární vúdú.


Žije tu kolem 250 etnických skupin s odlišnými tradicemi, historií a náboženstvím. Hlavní jsou Hausové, Jorubové, Ibové, Fulani. V Lagosu a Abuji žije mnoho Evropanů hlavně zaměstnaných v ropných společnostech. Úředním jazykem je angličtina, ale mluví se tu neuvěřitelnými 520 jazyky.

Moderní město Nigérie – to je Abuja

Abuja je moderní město s luxusními hotely. Panorama města působí velmi zajímavě v pozadí s 400 metrů vysokou skálou Zuma a Abuja národní mešitou se zlacenou kopulí a štíhlými minarety. Nádherná mešita je velmi prostorná s horním patrem pro modlitby žen. Uvnitř je obchůdek s prodejem islámského oblečení, datlí, islámskými knihami a medicínou. Je otevřená i turistům kromě časů určených k modlitbám. Mešita září ve slunci, ale nádherný pohled poskytuje i v noci.

Pokud se vydáte cca 45 minut jízdy od Abuji, můžete se pokochat krásou Usmanské přehrady. Úžasná krajina vás přímo naláká k pikniku a relaxaci. Jídlo si vezměte s sebou, není tu mnoho možností něco koupit. Kopcovitý terén vytváří spolu s vodou úchvatnou scenérii. Místo vhodné k fotografování.

Budete-li chtít nakoupit suvenýry nebo ručně vyráběné produkty, navštivte určitě Abuja village blízko Sheraton hotelu a mešity. Je to vlastně trh s přehlídkou řemesel a prodejem bubínků, oblečení, kůže, obrázků, bižuterie, klíčenek, masek atd. Užijete si smlouvání o cenách.



Lagos – jedno z největších afrických měst

Lagos je největším městem Nigérie. V 17. století ho založili Portugalci a název znamená laguna nebo také město na jezerech. Je to jedno z největších afrických měst a přitom bylo založeno jako malá rybářská osada. V 18. století se stalo významným přístavem a místem pro obchod s otroky. Město je přelidněné a plné aut, hluku a smogu. Nenechte si ujít Nike art galerii, kde vystavují místní umělci. Pokud budete mít štěstí se setkat s majitelkou galerie madam Nike, bude váš zážitek o to větší. Je to velice komunikativní žena, která má přehled a řekne vám o Nigérii a Nigerijcích to, co se nikde nedočtete.

Určitě se jděte podívat do Lekki centra. Uvidíte ochočené opičky, jak pobíhají a skáčou, kradou potravu v obchůdcích kolem. Pokud si koupíte prohlídku, trvá cca hodinu cesty podél dřevěných lávek přes bažinaté lesíky k savaně, kde jsou rybníčky. Budete chodit ve výšce na visutých lávkách, kam mají děti pod 14 let vstup zakázán. Nedoporučuji ani lidem se závratí. Budete se cítit jako v džungli. Uvidíte spousty pestrobarevných ptáků i motýlů. V Nigérii se daří tropickým motýlům, je tu nejvíce druhů na světě.


Lekki market je největší trh v Lagosu. Můžete tu smlouvat o cenách a dostat se až na polovinu nabízené cifry, nakoupit ručně vyráběné suvenýry, obrázky, skleněné korálky, masky, nábytek, sošky, ovoce, zeleninu, africké látky, tašky, sandálky, náramky, dekorace do bytu a mnoho dalších včetně jídla. Buďte opatrní v ukazování zájmu o cokoliv. Prodavači vás pak nenechají odejít.

Park svobody je místem, kam můžete jít relaxovat a pobavit se. Každý měsíc tu mají vystoupení různí umělci, jsou tu koncerty, recitace poezie, čtení knih, semináře a sympozia, vše kolem umění. Najdete tady restaurace a bary jako třeba čínské, vegetariánské, grill bary, barbeque. Velmi populární je tu palmové víno. Fontánky dotvářejí pohodovou atmosféru.

Nejznámějším a turisty nejnavštěvovanějším místem je Obudu cattle ranch. Je to turistický resort v Cross river státě v Nigérii. Uchvátí vás úžasný výhled ať už z předlouhé lanovky nebo z některého z kopců, kterých je oblast plná. Koupíte tady ten nejlepší med od místních včelařů a banány, na jejichž chuť budete dlouho vzpomínat. Zkuste i visuté lávky nad pralesem. Ubytování je tu velmi levné, ale nečekejte západní standard. Počasí se tu mění celkem rychle, a to i několikrát za den. Buďte připraveni na chlad i horko. Je tu spousta bazénů, kde si můžete zaplavat a dívat se přitom na hory. Uvidíte opice a koně, vodopády, klikaté cesty vedoucí ze svaté hory. Vesnička vedle vám nabídne k ochutnání místních specialit, ale i v resortu se dobře najíte například ve steak house. Tento resort je nebem na zemi.


Co dál navštívit v Nigérii?

Velkým zážitkem bude návštěva Osun Osogbo, což je posvátný les podél břehu řeky Osun za městem Osogbo. Je zapsán v UNESCO World heritage. Uvidíte úžasné sochy vyřezané ze stromů, které vás ohromí svou velikostí a detaily zpracování. Přiblížíte se tu více k přírodě a poznáte kulturu Yoruba etnika. Toto místo je ještě stále důležitou náboženskou svatyní pro toto etnikum. Lidé jsou tu velmi přátelští a milí. Yankari národní park je vyhledávaný pro několik horkých přírodních pramenů s léčivými účinky a hlavně mnoho tropických rostlin a spoustu zvířat. Můžete se tu ubytovat, zaplatit si okružní jízdu ve stylu safari a relaxovat pod tekoucími prameny. Pokud už se ubytujete, ujistěte se, že jste zavřeli okna. Mohl by vás navštívit pavián, což je tu poměrně časté. Protéká tu řeka, kterou využívají hlavně sloni. Kromě afrických slonů můžete vidět paviány, Patas opičky, Tantalus opičky, antilopy, lvy, buvoly, kozy, hrochy. Je tu kolem 350 druhů ptáků.

Kano je nejstarším městem v západní Africe. Bývalo důležitou křižovatkou ve středověku a důležitým centrem pro islámské učení. Kano má mnoho zajímavých památek, ale buďte v tomto městě nanejvýš opatrní, jedná se o zónu, kde je aktivní Boko Haram. Můžete vidět Emir´s palace, Kofar Dye Pits – historické místo pro obyvatele Kano a velmi vyhledávané místo turisty. Vyrábí se tady proslulé africké látky s různými designy, které jsou vloženy do materiálu před jeho obarvením. Po obarvení vzniká zářivá nebo decentní dekorace na látce.

V Nigérii je mnoho festivalů většinou spojených s nějakým náboženským svátkem, ať už muslimským nebo křesťanským. Asi nejznámější je Durbar festival, který se koná na muslimský Eid. Pokud se vám poštěstí festival vidět, budete nadšeni nádherným barevným průvodem včetně nastrojených koňů a jezdců v kostýmech. Svátek provází mnoho soutěží a vše je doprovázenou bubínkovou tradiční hudbou.


Nollywood

Nollywood je druhým největším filmovým průmyslem za indickým Bollywoodem. Vyprodujkuje týdně neuvěřitelných 200 nových filmů. Převládají nízkorozpočtové filmy hlavně určené na DVD o rodinných vztazích, romantice, okultismu, prostituci, HIV. Filmy se natočí během několika dnů či týdnů.

Nigerijská kuchyně

Nigerijské ženy rády vaří. Vaření a úklid se tu velmi cení a považují se více než jinde za vizitku ženy a dobré manželky. Kuchyně je velmi bohatá, protože každá etnická skupina vaří trošku jinak. Všechny používají hodně koření, bylinek, palmového oleje, arašídového oleje a chilli. Rýže je základní potravinou. Maso je používané ve většině pokrmů. Suya – grilované maso pokladené chilli papričkami. Připravuje se jako špíz. Je to velmi populární jídlo v celé Nigérii a dostanete ho všude. Polévky se připravují hodně zahuštěné. Jako příloha se jí hlavně fufu, což je hmota z mouky, kterou se nabírá pokrm včetně omáček. Jako dezert můžete ochutnat moin moin – fazolkový pudink rozmixovaný a podávaný v listech banánu.

Drinky se podávají hlavně chlazené, populární je zobo s krásnou červenou barvou z růžového džusu. Hodně oblíbené je palmové víno, které je bílé a sladké. Pokud ho necháte otevřené přes noc, je pak silnější. Chutné jsou i nápoje ze sójového mléka. V zemi je několik pivovarů, nejznámější je Star, Gulder a Harp.



Styl života Nigerijců

I když se většinou Nigerijci oblékají konzervativně, na ulicích uvidíte i velmi sexy modely. Zajímavé je, že za velmi sexy se u žen považuje větší pozadí. Ženy využívají rafinovaných střihů, aby tyto své přednosti zvýraznily. To vše pouze na jihu, sever země je muslimský, takže ženy chodí zahalené. Nigerijské ženy jsou stále upravené. Starají se o své vlasy, rády nosí spoustu šperků i třeba jen na nákup v tržnici.

V Nigérii se návštěvy neohlašují, ale prostě u vás zazvoní. Nigerijci si potrpí na pohostinnost a po vřelém přivítání hostů objetím jim okamžitě nabízí vodu a občerstvení. Pozdrav obvykle provází potřesení rukou a hlavně vřelý úsměv, který je velmi důležitý. Stejně jako v celé Africe je nezdvořilost pozdrav uspěchat. Měli byste se zeptat na zdraví pozdravené osoby i zdraví jeho rodiny. Blízcí přátelé a rodinní příslušníci se ještě obejmou a políbí. Pokud má někdo titul, oslovuje se jím. Pokud zdravíte někoho staršího, prokázání úcty je sklonit hlavu. Když jste pozváni k někomu na večeři, slušností je přinést dárek jako ovoce, oříšky nebo čokoládu. Dárek musí být podán pravou rukou. Měl by být zabalen. Většinou se neotvírají hned po předání.

Rodiny si vzájemně pomáhají se vším, děti vychovávají a starají se o mladší sourozence a je samozřejmostí se postarat o své stárnoucí rodiče, kteří se starali o své děti celý život. Takže povinností a zodpovědností je nenechat je svému osudu. Domov důchodců neexistuje.


V zemi je velká chudoba, i když ve městech to tak nevypadá. Mladí lidé se často stěhují do měst za lepšími pracovními příležitostmi, přijíždí dokonce i lidé z okolních zemí. Ve městech je lepší zázemí, i když například elektřina občas vypadne i na 24 hodin. Obvykle se to stává aspoň jednou měsíčně.

V Nigérii aktuálně operuje hnutí Boko Haram, což je islamistická skupina, která má za cíl vytvořit z Nigérie muslimský stát. Tato seskupení nabírají na síle. Jejich řady posilují mladí muži, kterým chybí vzdělání a práce. Hnutí jim nabídne dobré peníze i smysl života. Porodnost v Nigérii je tak vysoká, že největší část populace tvoří mladí lidé ve věku kolem 15–24 let, kteří čelí problému nezaměstnanosti a tedy životu v chudobě. Mladí lidé jsou ideálním cílem extrémistických skupin. Bohužel oběťmi se stávají už i děti, kterým jsou vymývány mozky a jsou nuceny k zabíjení či v případě dívek k sňatkům s vojáky. Jsou to velmi palčivé problémy dnešní Nigérie, ale jako turista je pravděpodobně ani nepocítíte.

Jih země je více vyspělý než sever. Nigerijci jsou velmi přátelští lidé, kteří se rádi baví, schází se v barech na drink nebo v restauraci na večeři. Na severu je alkohol zakázán, jelikož je to muslimská část. Cestovat po Nigérii je lepší letadlem nebo soukromými autobusy, které ale nejsou úplně bezpečné. Občas na cestě do daleké destinace může dojít k ozbrojené loupeži. Vlaky jsou ve špatném stavu, zastaralé a zanedbané a tudíž nelze doporučit.


Ulice v Nigérii jsou plné života a vždy a v každou denní a noční hodinu uvidíte venku plno lidí, aut. Přes den se v dopravních zácpách proplétá spousta pouličních prodavačů nabízejících své zboží všeho druhu, pití, papírové kapesníčky, čepice, ovoce, hodinky a mnoho dalších věcí, které by vás ani nenapadly. Lidé se tu snaží prodat své zboží úplně všude, dokonce i na vodě si můžete nakoupit z malých kánoí. Je to takový malý vodní trh, kdy se předává zboží a peníze z lodičky na lodičku. Nigerijci jsou většinou pyšní na svou zemi. Úcta ke starším je otázkou hierarchie, která tu vládne. Stejně tak k vyšší pozici. Starší lidé jsou ctěni a ve společnosti jsou pozdraveni a obslouženi jako první. Nejstarší osoba také rozhoduje a má poslední slovo. Věk je tu známkou moudrosti. Nigerijci velmi slušní, a pokud se stanete jejich přítelem, budete jako člen rodiny.

Doporučené články