Jak získat vízum do Austrálie

Pro vstup a pobyt na území Austrálie potřebujete povolení neboli vízum. Víza se liší dle účelu a délky vaší cesty a rozlišují se na turistická, studijní, pracovní, tranzitní případně další typy víz. Níže naleznete potřebné informace o nejběžnějších typech. Případné další potřebné informace naleznete na webu australského Ministerstva pro ochranu hranic a imigraci.

Austrálie je snovou destinací mnoha cestovatelů, studentů i dobrodruhů. Nádherné pláže a ráj pro surfaře, silná ekonomika, moderní města, multikulturní prostředí, panenská příroda a rozmanitá fauna i flora – to jsou jen některé z mnoha zajímavostí o Austrálii. Pokud i vy máte zemi protinožců v hledáčku, připravili jsme pro vás podrobný návod, jak získat potřebná víza.

Turistické a obchodní nevýdělečné cesty

Pokud zamýšlíte pobyt kratší tří měsíců, bude vám stačit krátkodobé turistické neboli eVisitor vízum. O turistická víza můžete požádat jak pro rekreační účely, tak i v případě, že se chystáte na krátkou nevýdělečnou obchodní cestu, jedete nasvítit rodinu či přátele, nebo studovat. O eVisitor vízum můžete jednoduše požádat prostřednictvím online formuláře. Žádost je zdarma a její vyřízení tvá přibližně 1–2 dny. Odpověď obdržíte emailem. Tento druh víz nevyžaduje razítko v cestovním pase, vaše povolení k pobytu má pouze elektronickou formu. Vízum je platné 12 měsíců, můžete do země vstupovat opakovaně, ale vždy jen na dobu kratší 3 měsíců. Dalším typem turistických víz je takzvané Visitor Visa, které se vydává pro dobu pobytu od 3 do 12 měsíců. Cena Visitor Visa se pohybuje v rozmezí asi 2500 Kč – 18 000 Kč, podle délky pobytu. Stejně jako v předchozím případě, o tato víza můžete požádat pro cestovatelské či obchodní (nevýdělečné) účely.

Cesty za studiem

Abyste mohli v Austrálii dlouhodobě studovat, musíte být přijati k dennímu studiu na některou z místních studijních institucí. Současně si musíte vyřídit zdravotní pojištění a pokud je vám méně než 18 let také sociální zabezpečení po plánovanou dobu pobytu. Vízum se vydává na dobu studia až 5 let, ale jen po dobu vašeho studia. Cena za vízum počíná na částce 9850 Kč a může zahrnovat další poplatky. Pro podání žádosti budete potřebovat ještě další dokumenty. Mimo jiné budete muset například prokázat dostatečnou úroveň znalosti anglického jazyka a dostatečné finanční zabezpečení.

Cesty za prací

Pracovní víza se vydávají s ohledem na individuální hlediska žadatele. Generální konzulát České republiky v Sydney doporučuje víza vyřizovat prostřednictvím australského zaměstnavatele, zprostředkujících společností nebo migračních agentů v Austrálii. Obecně platí, že získat pracovní víza trvá i několik měsíců a není to úplně jednoduché. Výhodu máte, pokud jste byli k práci pozváni zaměstnavatelem, případně máte kvalifikaci v oboru, který spadá do migračního programu podporovaného australskými úřady.

Tranzitní víza

Tento typ víz se vydává, pokud váš není Austálie vaší cílovou destinací, aly pouze přestupní. Aby vám byla víza udělena, musíte se prokázat zakoupenou letenkou z Austrálie a doba mezi příletem a odletem musí být 8 hodin. Pokud se z nějakého důvodu tato doba protáhne, vízum zůstává v platnosti, ale pouze na dobu maximálně 72 hodin. Podmínkou platnosti tranzitního víza je setrvání v tranzitním prostoru letiště.

Doporučené články