Tajné tipy, kam a kdy na sumce

Na svého prvního uloveného dvoumetrového sumce nikdy nezapomenete, to vám garantujeme. Vytáhnutí největší ryby českých vod, vyfocení se s touto trofejí a chlubení se pozbytek večera chlapům v hospodě patří mezi sny každého rybáře. Abyste tuto radost zažili i vy, dali jsme dohromady naše zkušenosti a sepsali tipy, kam a kdy na sumce jít.

Na začátek považujeme za nutné dodat, že se sumec řadí mezi ryby, které lze s notnou dávkou štěstí a správnou výbavou chytit vlastně kdykoliv. Nicméně, nejvíce úspěšní jsme s lovem byli právě při níže zmíněných okolnostech.


Stojaté i tekoucí vody

Mezi obecná dogmata lovu sumců vždy náleželo tvrzení, že sumci žijí pouze v nejhlubších místech toku. Naše praxe tohle vyvrátila, neboť tato ryba vyhledává především bezpečný úkryt a na hloubku tolik nehledí. Sumec se chce pouze schovat, to se ale s jeho délkou ukazuje jako problémové. Pečlivě tedy zkoumejte, kde do řeky napadaly stromy, kde leží podemleté kameny, kde hojně rostou podvodní rostliny nebo kde se vytvořily přirozené hráze. Tato místa představují typická velká útočiště. Další místa pro schovávání těchto ryb bývají mostní pilíře, rýhy a jiné nerovnosti dna či jakékoliv jiné vodní překážky. Své největší sumce jsem ve Španělsku ulovil přímo ve městečku Mequinenza na hloubkách klidně i pod 2m – sumcům se obecně příliš nechce vzdalovat od jejich třecích míst – takže mimo vysloveně chladné období hloubku zas tak nevyhledává!!

Vždy mějte na paměti, že se v místě lovu musí vyskytovat potrava, která tyto ryby láká a snadno tak zamění nástrahu s kořistí.

Revíry v ČR

Když se řekne „sumec“, většina rybářů okamžitě odpovídá „Orlík, Vranov, Mušov“. Ohromná vodní plochá pro ně skýtá ideální podmínky. Překypuje potravou, má zvrásněný reliéf dna a disponuju dostatečně rozmanitou hloubkou. Tahle kombinace tvoří lokalitu s největší šancí na lov sumce v České republice. Obdobná situace panuje na všech nádržích na jižní Moravě. Poslední dobou se krásné kusy chytají na Lipně i Slezské Hartě – zvláště tu považuji za horky tip!!

Na opravdu pořádné narazíte v těžko přístupných řekách, jako příklady uveďme Dyji a Moravu – zde byli zaznamenány v posledních letech ryby přes 250cm – což je na řeku mimořádné číslo. Sumci se vyskytují také v ostatních českých řekách, Vltavě a Labi. S ohledem na čilý ruch na těchto vodních cestách sumce zřejmě chytnete, ale nečekejte žádný rekordní kus. Ti největší sumci bývají totiž ostražití, chytří a mazaní, proto se k vám v případě rušného provozu na břehu vůbec nepřiblíží.

Fáze měsíce

Věčná téma a nekonečný spor všech rybářů. Má úplněk vliv? Bývají při něm ryby aktivnější, nebo naopak odpočívají a vy s klidem odložte výbavu do skříně, protože nezaberou? Celá záležitost se nedá zjednodušit a rozhodnout extrémním ano či ne. Vždy do konkrétní situace vstupuje aktuální počasí i podmínky revíru, po kterém se pohybujete.

Zdar údajně nastává ve dvou či třech dnech před úplňkem i po něm, kdy ryby zvyšují svoji aktivitu. Z osobních zkušeností – při úplňku a tedy světlé noci ano, ale vyhněte se obvyklému lovu pod hladinou a na prosvícených místech – bílá ryba nemá přirozenou ochranu, kterou jí tma nabízí a tak je na mělčinách a těsně pod hladinou v tuto chvíli záběrů minimum. Co však jisté je, že lov při úplňku představuje romantické a dobrodružné chvíle, které mohou být korunovány trofejí, a že sezení doma žádný úlovek nepřinese.

Denní doba

Co se týče denní doby, zde máme již o něco víc jasno. První housle hrají večerní hodiny, zhruba od 18 hod. do deseti, tedy pokud hovoříme o létě – obecně přechod světla a tmy je atraktivní i pro ostatní dravé ryby. V tuto dobu vyráží ryba na lov. Říká se, že se úspěchy dostavují po celou noc. Ale za léta lovu sumců mohu zodpovědně prohlásit, že záběrů po půlnoci je až do svítání, kdy jich zase přibyde naprosté minimum. Nicméně, legislativa umožňuje non-stop lov jen v několika málo případech, proto je těžké tento fakt ověřit na více lokalitách. Jako denní doba č. 2 pro lov se osvědčilo brzké ráno, konkrétně zhruba od čtvrté hodiny ranní. Pokud od úsvitu panuje oblačné počasí, může se doba, po kterou máte vysokou naději ulovit sumce, protáhnout až k poledním hodinám. Opomíjený je horký letní den – zkuste přívlač s nástrahami o potácivosti 1-3m a určitě neprohloupíte – většina mnou ulovených ryb kategorie 240+ je chycena v největších vedrech na přívlač!!

V zimě, kdy se stmívá okolo 16 hodiny, vyrazte v poledních hodinách. Stírá se rozdíl mezi ranním a večerním lovem. Raději připomínáme, že s přicházející zimou se rybám zpomaluje metabolismus, jejich výjezdů za potravou ubývá a vám klesá šance na úspěch.

Roční období

Jaro, léto, podzim nebo zima? Tak už víme, že zima na chytání sumců nejvhodnější není, jaro je v našich končinách omezeno rybářským řádem a podzim bývá slabší. Léto tedy hraje prim, pokud si přejete vytáhnout pořádnou trofej. V červnu, červenci, srpnu a někdy i v září má voda ideální teplotu a ryby tak srší aktivitou. Doba tření sumce je na přelomu května a června, jen na studenějších vodách zasahuje do července – v tuto chvíli jsou úlovky velmi náhodné. Stejně doporučujeme dát v tomto období rybám pokoj, neboť narušení jejich klidu při plození potomků by se mohlo negativně odrazit ve kvalitě potěru a to vede ke snížení populace. A to přece nechceme. Ale pokud víte, kdy se sumec na vaší oblíbené lokalitě vytírá – máte vyhráno období 2-4 týdnů po výtěru je největší šance na skutečného velikána

 

Doporučené články