Skrytý poklad rakouských Korutan

Křišťálově čistá voda, malebné alpské vrcholky, příjemná rekreační střediska a snadno dosažitelná nenarušená příroda, to vše nabízí málo známe korutanské jezero Weissensee. V porovnání s ostatními známějšími korutanskými jezery jako Millstätter see, Ossiacher see nebo Faaker see nabízí Weissensee klidné, masovým turistickým ruchem nepoznamenané prostředí. Na své si zde přijdou jak milovníci letní turistiky, tak příznivci zimních sportů.


Weissensee, neboli „Bílé jezero“, odvozuje svůj název od zářivě bílých křídových břehů, které vznikly zvětráváním okolních vápencových hornin. Jezero se nachází v jihozápadní části rakouských Korutan, asi 40 km západně od Villachu. Pokud cestujete autem, jezero objevíte asi na půli cesty mezi Villachem a městem Lienz. Jezero vzniklo ledovcovou činností, podobně jako většina rakouských jezer. Zatímco délka jezera je necelých 11 km, jeho šířka v nejširším místě nedosahuje ani 1 km. Zajímavá je rovněž značně rozdílná hloubka jezera v jeho různých částech. V západní části nepřesahuje 5 m, kdežto na opačném konci je to téměř 100 m.

Úctyhodná je i jeho nadmořská výška, která činí 930 m.n.m. O to víc pak každého jistě překvapí, že teplota vody dosahuje v letních měsících neuvěřitelných 24°C. V létě je tak možné se v jezeře vykoupat nebo se vydovádět na některém z vodních sportů. Příznivé podmínky pro plavání nabízí zejména mělčí a teplejší západní část jezera. Zkrátka zde nepřijdou ani příznivci rybaření. Žije zde značné množství ryb, především kaprů, štik, pstruhů, candátů a línů. Kvalitou vody patří Weissensee mezi nejčistší jezera v Evropě. Přírodní ráz jezera dotváří přítomnost vodních ptáků, z nichž nejpočetnější jsou nám dobře známé husy a kačeny. Zachovalost zdejší přírody, ke které přispěla odlehlost oblasti a zejména pak citlivý přístup člověka ke krajině, vedla v minulých letech k vyhlášení přírodního parku Weissensee.

Osídlení a turistická střediska se koncentrují na severozápadním břehu jezera, přičemž 2/3 pobřeží jsou dlouhodobě neosídleny. Centrem oblasti je malé městečko Techendorf – jedna z mála protestantských obcí v Rakousku, kde se nachází jediný most spojující oba břehy jezera. Zajímavostí je, že tento most byl až do roku 1967 pouze dřevěný. Samotné městečko, které se turisticky rozvíjelo již v předválečných letech, bylo dokonce v roce 1968 na čas přejmenováno na Weissensee, a to ryze z propagačních důvodů. Dnes už však opět nese svůj původní název. Zdá se tedy, že vůle zdejších obyvatel nakonec zvítězila nad zájmy hoteliérů.


Historicky byla hlavní obživou zdejších obyvatel výroba olova a skla. V současnosti ale hraje dominantní roli cestovní ruch, zejména pak v letní sezóně. Ostatně nejen výroba skla, ale i turismus má zde dlouhou tradici. Například turisty dnes velmi vyhledávané okružní plavby po jezeře jsou zde organizovány již od roku 1929. Hlavní rozvoj turistiky se však do této poměrně odlehlé oblasti dostavil až po válce. Pokud byste dnes vyrazili na dovolenou k jezeru, najdete zde kromě řady hotýlků a penzionů hustou síť značených turistických tras včetně stezek pro cyklisty a příznivce nordic walkingu (chůze se speciálními holemi). Trasy jsou vedeny jak méně náročným terénem podél břehů jezera, tak po svazích okolních hor. Přestože zdejší hory jsou z velké části pokryty lesy a mají spíše méně dynamický ráz, můžete na vašich túrách narazit na mnoho zajímavých vyhlídek na jezero i okolí. Samotné jezero svírají ze severu a jihu masivy Latschur a Spitzegel Gruppe, které jsou součástí skupiny Gailtalských Alp. K této skupině patří i poměrně blízké Lienzské dolomity, které jsou navštěvovány zejména milovníky skalnatých horských štítů. Svou atraktivitou rozhodně nezůstávají o mnoho pozadu za známějšími italskými Dolomity, a tak mohou být jedním z cílů, kam se lze od jezera vypravit třeba na jednodenní výlet. Dostatečnou odměnou za náročné výstupy Vám jistě budou nádherné pohledy na majestátný hřeben Karnských Alp nebo údolí řek Drávy a Gail.


Základním stavebním kamenem okolních hor i celého masivu Gailtalských Alp jsou vápence a dolomity, které často vytvářejí zajímavé skalní útvary. Nejinak je tomu v oblasti vrcholu Weisse Wand v západní části jezera, kde vyčnívají divoké, borovicemi porostlé skalní věže nabízející jednu z působivých výhledek na průzračnou hladinu jezera. Z okolních vrcholků můžeme při procházkách téměř liduprázdnou krajinou spatřit severněji položenou horskou skupinu Kreuzeck Gruppe, dále masiv Reisskofelkette, Karnské Alpy nebo údolí řeky Drávy. Zajímavostí skupiny Kreuzeck Gruppe je skutečnost, že byť se jedná o poměrně mále navštěvované pohoří, je známé jako oblast s hojným výskytem alpské květeny. Vrcholové partie pohoří jsou často porostlé travinami, což jim dodává specifické kouzlo. Návštěva zdejších hor tak může být zajímavou alternativou pro ty, kteří hledají klidnější, turisty méně navštěvovaná místa.

Weissensee nabízí řadu atraktivit také v zimním období. Na své si zde přijdou zejména bruslaři. Hladina jezera přibližně od prosince každoročně zamrzá a stává se tak jednou z největších přírodních bruslařských ploch v Evropě. Ledové dráhy, vedoucí po obvodu jezera, jsou pro bruslaře pečlivě upraveny a nabízí vhodný povrch jak pro začátečníky, tak i pokročilé. Od roku 1989 je zde dokonce pravidelně pořádán nizozemský závod v rychlobruslení. V okolí jezera je možné provozovat také běžecké a sjezdové lyžování nebo absolvovat projížďku zimní krajinou na saních tažených koňmi.


V městečku Techendorf najdeme jediný lyžařský vlek vedoucí od jezera k chatě Naggler Alm. Místní sjezdovky ocení zejména méně náročnější lyžaři nebo rodiny s dětmi. Další sjezdovky pak najdeme nedaleko odsud, poblíž vrcholu Goldeck, který se tyčí nad městem Spittal an der Drau. V zimních měsících můžeme na jezeře zahlédnout také příznivce curlingu, potápění nebo ledního golfu. Těm, co dávají přednost relaxačním pobytům, nabízí místní hoteliéři wellness služby.

Ať už si návštěvník zvolí jakýkoliv způsob trávení dovolené u Weissensee, jedno je jisté, a sice, že toto místo jistě utkví v jeho paměti jako poklidné, lidskou činností málo zasažené prostředí, které nabízí svým návštěvníkům služby vysoké kvality. Vyváženost mezi rozvojem turismu a ochranou přírodní bohatství je zde cítit na každém kroku. Doufejme tedy, že si tento osobitý ráz Weissensee uchová i pro další generace.

Jiří Janalík

Ahoj, je mi 26 let a bydlím na Moravě, okr. Kroměříž. Mezi mé největší koníčky patří cestování, a to po republice i v zahraničí. Rád také fotím přírodu. Nejvíc asi miluji hory, zvláště ty opuštěné a turisty nezaplavené. Za svůj dosavadní život jsem navštívil zejména západní Evropu a Balkán.V příštích letech bych se rád vydal na velkou cestu do Jižní Ameriky nebo na Nový Zéland, tak mě držte palce :-).

Doporučené články