nepřihlášený uživatel · Registrovat se · Přihlásit se

Skořice? Tak tu v Česku nemáme!

Témata: Jídlo na cestách, Srí Lanka

Srí Lanka je zemí čaje. To ví každý. Ale je ještě jeden, možná zajímavější, srílanský produkt, který stojí za poznání. Skořice. Už jen proto, že u nás skořici vlastně vůbec neznáme. Ale o tom později.

Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice se tváří jako nenápadný, celkem rychle rostoucí, křoví.

Čajové plantáže s čajovými továrnami patří k neodmyslitelným turistickým zastávkám. Najít výrobnu skořice je o něco málo obtížnější, ale s pomocí místních stojíme před malou rodinnou továrnou. Ujímá se nás sympatický mladík, který společně s otcem továrnu provozuje.

Samotný proces není tak složitý a technologicky sofistikovaný jako v továrnách vyrábějících čaj. Jedná se převážně o ruční práci spočívající v odkornění, sušení, přípravu ruliček, ošetření a balení. Přibližně dvacet dělníků sedí na podlaze a zpracovávají klacky a kůru. Poznámka, že jsou to zkušení pracovníci s dvacetiletou praxí, mě trochu děsí. Představa, že nastoupím jako mladý člověk a moje perspektiva spočívá v tom, že budu deset let sbírat zkušenost s nožíkem, na betonové podlaze, než se zařadím mezi zkušené, je docela strašidelná. Nicméně Srí Lanka je poměrně chudá země a práce zas tolik na výběr není.

Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Větve a kmínky se nařežou a na nějakou dobu namočí do vody.

Mladík vypráví o skořici se zaujetím. Seznamuje nás se svými plány a exportní strategií. Vysvětluje, jakým problémům musí čelit, že vývoz pro něj znamená nutnost implementace norem ISO, takže bude muset postavit nové záchody pro zaměstnance, nakoupit jim uniformy a ochranné pomůcky. Tím se mu zvýší náklady s sníží už tak nízká marže.

Během procesu vidíme skořici v různé fázi výroby a čekáme, kdy skořice seschne a namísto světle hnědé barvy získá barvu tmavě hnědou. Takovou, jakou známe z domu. Nic takového se ovšem nestane. Když se pak dozvídáme, že srílanská skořice čelí na mezinárodním trhu desetinásobně levnější indické a čínské náhražce, která se v angličtině ani nenazývá cinnamon, ale cassia, všechno nám to do sebe najednou zapadá. V Česku nemáme skořici, ale jen lacinou náhražku.

Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Nejprve se odstraní nejvrchnější vrstva kůry.

Jak se pozná pravá skořice? Válečky jsou silné přibližně jeden centimetr a nejedná se o jeden stočený kus, ale uvnitř jsou nacpané další, menší kousky. Barva skořice je světle hnědá a má výraznější sladkou chuť.

Skořice má pozitivní účinky na organizmus. Využívá se, mimo jiné, při vyšším cholesterolu.

Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Každý klacek je jiný a tak se skořicová kůra získává ručně. A není to ani snadná, ani extra příjemná práce.
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Kousky kůry vyschnou a stočí se do nám známého tvaru.
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Stočené kousky kůry se vycpou dalšími menšími kousky a pak se skořice, která je určena na export, balíčkuje.
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Balíček připravené skořice ve skladu.
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice připravená na expedici ve větších kusech. Nejvíce skořice se vozí do Mexika, kde ji dále zpracovávají a vyvážejí dále do USA a Evropy.

Více o skořici na stránce wikipedie (anglická verze nabízí více informací, česká se tématu věnuje jen velmi obecně).

Sjednejte si cestovní pojištění online!
Sleva 50% při sjednání online
Cestovní pojištění od 11 Kč na den
Přehledné srovnání nabídek
VYPOČÍTEJ
Rubrika: Reportáže a rozhovory
Témata: Jídlo na cestách, Srí Lanka
Galerie: 8 obrázků
Názory k článku: celkem 3 (poslední 8.3.2013 07:54)
27.1.2013
Hodnocení karmou
Současná karma článku: 21.67
Co je to karma a jak funguje?


Galerie k článku

Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Fotogalerie k článku Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Zobrazit všechny obrázky — celkem 8 obrázků

Názory k článku

 NadpisVloženoAutor
Skořice je dalším z mnoha bohatství čajového lístku 30.1.2013 00:24 Šárka
Re: Skořice je dalším z mnoha bohatství čajového lístku 3.2.2013 13:32 Tomáš Peterka
Sri Lanka vždy překvapí 8.3.2013 07:54 Ferda z Beskyd
Cestovatel
Sponzorované odkazy: · nejkrásnější fotky z Čech
Teambuilding · Bond, James Bond
TOPlist