Pražské zahrady, zastavení deváté – zahrada Na terase Jízdárny, zahrada Na Baště, Lumbeho zahrada

Než si dnes povíme něco o dalších hradních zahradách dovolila bych si zacitovat Nezvala: „Zakleté město dívali jsme se na tebe dost dlouho jako slepci Hledali jsme tě v dálce Praho dnes to uznávám Jsi temná jak oheň v hloubi skal a jak má fantazie Tvá krása vytryskla z jeskyň a z podzemních achátů Jsi stará jak prérie z níž se vznáší píseň Když bijí Tvé orloje jsi temná jak ostrovní noc Vznešená jako hrob jak čelenka etiopských králů Jsi jakoby z jiného světa jak zrcadlo imaginace Jsi krásná jak tajemství lásky…

Kouzelné zahrady a poezie, kouzelná Praha a my, uspěchaní lidé… My slepci, kteří se stále někam ženeme a nemáme stání. Kdo z nás se zastaví, aby uslyšel bít Orloj, kdo z nás se zasní a popustí uzdu své fantazii…kdo z nás přitom bloudí hradními zahradami v polosnu a dokáže vnímat poklady historie… Kdo z nás hledá a nachází? Kdo opravdu hledá najde. Pražské zahrady poskytují barvy, vůně, krásno i tajemství…

Zahrada Na terase Jízdárny

Je nejmladší hradní zahradou. Najdete ji na adrese Praha 1 Hradčany, vstup je z ulice U Prašného mostu. Když byla vybudována Jízdárna koncem 17. století plocha kolem ní se začala využívat k provádění koní a k jezdeckým účelům. Od konce 18. století místo sloužilo vojsku. V dalších letech zde bydlel zámecký hejtman a hrad tady měl hospodářské zázemí. Po roce 1948 byly vybudovány na místě bývalé letní jízdárny garáže. Zajímavé bylo, že na střeše nově zbudovaných garáží vyprojektoval architekt Pavel Janák ojedinělou zahradu , kterou dokončil jiný architekt, Vladimír Tintěra.


Výměra terasy je 3452 m čtverečních a dvora 2241 metrů čtverečních. Rozkládá se ve výšce 260 m.n.m. Nyní je v rekonstrukci a není přístupná veřejnosti. Tady za zavřenými dveřmi a zábranou pro vstup ucítíte tajemství. Jaká asi bude po té?

Zahrada Na Baště

Nachází se v západním křídle Pražského hradu a její výměra je 2720 metrů čtverečních. Je o 10 metrů níž, než předchozí zahrada, tedy ve 250 metrech. Jako většina dalších návštěvníků hradních prostor jsme šly s dcerou Kájou cestou přes Prašný most a prošly právě zahradou Na Baště na Hradčanské náměstí.

Tato zahrada vznikla podle návrhu architekta Josipa Plečnika a byla zrealizována na přelomu 20. a 30. let 20. století. V roce 1984 došlo ke stavebním úpravám kruhového schodiště, které je dominantou zahrady. V nevelké zahradě najdete zahradní pavilon, ve kterém je hospůdka. Pavilon byl dokončen roku 1958, ale pergola pochází až z rekonstrukce podle Plečnikových úprav z roku 1998. Zahrada je na vyvýšeném prostoru, od IV. hradního nádvoří je oddělena právě kruhovitým schodištěm. Na travnaté obdélníkové ploše je zde vysázeno množství akátů. Místy jsou solitéry, místy skupiny dřevin a lavičky k odpočinku. Lavičky pro vás.


Lumbeho zahrada

Nad severní částí Horního Jeleního příkopu západně od Jízdárny byla zřízena za vlády Rudolfa II. bažantnice a postaveny hospodářské objekty. Nachází se tu zahrada Lumbeho, nazvaná podle jejího majitele, pražského chirurga Karla Lumbeho, který v roce 1852 tyto pozemky zakoupil. Roku 1925 je od dědiců odkoupila Kancelář prezidenta republiky. Dnes je zde zahradní hospodářství Správy Pražského hradu, zahrada je střežena vojskem a není přístupná veřejnosti. Přes vysokou bránu a kovové hrazení je vidět obrovský prostor, středová cesta a záhony růží. Tady má fantazie pré, protože skutečnost je nedostupná.

To pravé krásno s výhledy na Prahu, na město plné poezie a místa hodná poetů si ale přiblížíme až příště, to přijde řada na jižní zahrady Hradu, na Rajskou zahradu, zahradu Na Valech a Hartigovskou zahradu. Teprve odtud je jak na dlani vidět město, půvabné město, na něhož se mnozí z nás dívají jako slepci. A je možná proto nejvyšší čas projít se zahradami pražského Hradu, od severu až na jih, podívat se, uvidět a prohlédnout. Hledat tě v dálce Praho a nacházet tvou krásu. Co příjemnějšího může být než obdivovat tě právě ze tvých zahrad a psát o Tobě a o tvých zahradách slovy básníkovy duše.

Další autorčiny fotky si můžete prohlédnout na stránkách www.ivanafili­pova.ic.cz Máte-li zájem, můžete si stáhnout prezentaci vytvořenou z vybraných fotografií z galerie.

Prezentace ve formátu pps (3,7 MB).

Doporučené články