Podmanivá krása Českého krasu

Jako malá holka jsem s rodiči jezdívala na Berounsko. Pár desítek kilometrů jihozápadně od Prahy, do míst, kde hluboký kaňon Berounky a dávno opuštěné vápencové lomy s jeskyněmi jsou obroubeny rozlehlými loukami plnými bylinek a květin, které vábí svými vůněmi na 1390 druhů motýlů této lokality. Tatínek entomolog běhal po loukách se síťkou na motýly a rozčiloval se, že tak malá stvořeníčka dokážou tak rychle létat a já s fotoaparátem, starou a neschopnou Smenou, jsem se pokoušela ulovit do oka přístroje nějakou krásnou květinku nebo motýla na tehdy černobílý film a vztekala jsem se, že fotky nejsou ostré tak, jak bych si přála… Na automatu, kde jediné nastavitelné programy měly obrázky sluníčko, mráček, hlavička, domeček a kopeček, motýlek pochopitelně chyběl… Maminka obvykle s milým a trvalým úsměvem na rtech sedávala ve stínu pod dubem nebo břízkou a v duchu si říkala: „Ti pošetilci moji!“
Ty časy jsou už dávno pryč ale ta místa zůstala.


Vzpomínala jsem na dětství a na vůni sena, na modré nebe a teplé paprsky slunce, na motýly rozpínající svá křídla tomu slunci vstříc celou svou silou jemného a křehkého motýlího pelu… Tak dlouho jsem vzpomínala až jsem jednoho srpnového dne, kdy se zrovna lisovalo seno do kotoučů a slunce svítilo jako o život, vyrazila s rodinou a svými dětmi do těchhle malebných míst. Pamatovala jsem si, že nejkrásnější výhled na řeku Berounku a její údolí byl odjakživa z Tetína a tak jsme došli až do míst tohoto středověkého hradiště. Z Prahy to bylo autem po dálnici D5 do Berouna necelých 40 km a zaparkovat se dalo přímo ve vesničce Tetín nedaleko hradiště. Výhledy na obě strany jsou nezapomenutelné, je vidět krom kolejí vlaků a cyklostezky podél Berounky dlouhý kaňon řeky v celé své kráse i s masivem skal, oblíbeným místem horolezců. Člověk si jen na moment uvědomí pohnutou historii místa, na kterém byla roku 921 zavražděna kněžna Ludmila a to vrahy, které najala její snacha Drahomíra. Počátky Tetína jsou ale spojovány v dávnější historii s jednou z Krokových dcer. Jako nadšená fotografka jsem si ten den nemohla nechat ujít louky prosvětlené sluncem a plné balíků a kotoučů zlatého sena na pozadí berounských skal. Výlet už zbývalo jen završit dlouhou procházkou okolo lomu Velká Amerika. Je nedaleko hradu Karlštejn, u obce Mořina v Českém krasu a říká se mu český Grand Canyon. A protože jsme se do těchto míst dostali až k večeru, musím říct, že příměr je oprávněný. Když se večerní slunce opře do načervenalých skal rudě to svítí až k oněmění.

Další autorčiny fotky si můžete prohlédnout na stránkách www.ivanafilipova.ic.cz


Parkoviště je přímo u lomu a ohraničené balvany. Člověk tu má pocit bezpečí. Výhled pro turisty je nejznámější přímo z nedávno nově vybudované terasy, ale lom se dá obejít ze všech stran po horním okraji. Okolo něj o něco níž vedou staré pěšiny, dnes nepřístupné. Místní skály jsou hodně zvětralé a drobí se. Mnoho lidí se nepoučilo ani historií místa, kde došlo ke smrtelným úrazům a stále se neohrožené mládí se pokouší slanit nebo slézt dolů, protože je láká průzračná tyrkysová voda ke koupání a určitě i různé pověsti a skazky, které kolují o tomto místě. Ani pomníčky a kříže mrtvých je neodradí. I při našem výletu jsme na dně lomu několik takových odvážlivců pozorovali.

Už v šedesátých letech, kdy lom ukončil svou těžbu (těžil se kvalitní vápenec až do roku 1963) se stal oblíbeným místem na koupání pro nudisty a výletním místem pro trampy. Dnes je oblast uzavřena a všude jsou markantní výstrahy a upozornění na nebezpečí úrazu. Lom se dá bezpečně obejít horem a pohled na monumentální a impozantní opuštěný vápencový jámový lom je jedním z nejpůsobivějších pohledů v Čechách. Píšu monumentální proto, že jeho délka je 750 metrů, šířka okolo 150 metrů, hloubka zhruba 80 metrů a impozantní proto, že na jeho úplném dně se nacházejí dvě dominantní propojená antropogenní jezírka s průzračně modrou vodou, o rozměrech 300 x 60 a 150 x 60metrů, obě přes deset metrů hluboká.

Kdo bude mít ještě čas a chuť, může svůj výlet obohatit o pohled na Malou Ameriku nebo o návštěvu vedlejšího lomu Mexiko, který jsme stihli už téměř za tmy. Zajímavým místem v okolí je i starý lom Alkazar s jeskyněmi. Starší ročníky si při pohledu na Velkou Ameriku možná vybaví filmy jako je Limonádový Joe nebo pohádka Malá mořská víla.


Doporučené články