Ostrov Zakynthos, ráj želv a milovníků slunce

Oblíbenou dovolenkovou destinací je řecký ostrov Zakynthos. Slibuje svým návštěvníkům velkou porci slunce. Dokonce se o něm říká, že v celé oblasti Řecka, tedy pevninského Řecka i jeho ostrovů, má vůbec nejvíc slunečního svitu v roce. Nejspíš to bude pravda, takže pokud si k letní rekreaci vyberete právě tuto destinaci, určitě se vrátíte do bronzova opálení.

Ochutnejte fíky i olivy

Celková rozloha ostrova Zakynthos činí 410 km2, z toho délka pobřeží ke slunění a koupání činí velice příjemných 123 km. Tyto údaje už i těm největším pochybovačům napoví, že zde nebude nouze o krásná místa, kde zažijete příjemné chvilky. Ostatně typické léto zde je suché a velmi horké. Obavy, že by dovolená na Zakynthosu mohla propršet, jsou tedy naprosto liché. Naopak zimy jsou zde mírné a deštivé, pro zdejší podnebí je charakteristická i vysoká vlhkost vzduchu, která svědčí rostlinám. Právě proto zde můžete ochutnat i spoustu vyzrálých místních plodů – třeba fíky či olivy, víno či pistácie. Příroda k vám zde bude štědrá i jinak – na vlastní oči tu můžete spatřit želvy karety. Najdete je na proslavené pláži v zátoce Laganas s mělkou vodu a dále i na pláži Gerakas u střediska Vassiliki.

Památky ničí zemětřesení

Můžete si dopřát skvělou dovolenou last minute. Dopravíte se sem letecky za 2,5 hodiny, přičemž letiště Dionysios Solomos leží zhruba 6 km od hlavního města. Řecko včetně svých ostrovů vám může dopřát různé krásy, speciálně Zakynthos se pyšní velkým počtem staveb v benátském stylu. Poměrně dlouhé období totiž ostrov spadal pod benátskou nadvládu, což se samozřejmě projevilo i v architektuře. Určitě proto nevynechejte procházku starým městem, stojí za to. Bohužel část starých staveb zničila během 20. století zemětřesení. Náporu otřesů ale odolaly kostely sv. Dionýsa a sv. Nikolase, budova Národní banky a klášter Anafonitria z 15. století. Naštěstí přestavby města respektují původní charakter.

Modrá vlajka za čistotu vody

Azurově modré a čisté moře a jako bonus ty nejlepší pláže, to je koupání na Zakynthosu. Narazíte zde na dvě pláže, které můžete s trochou nadsázky označit jako dvojčata. Jde o Alykes a Alykanas, pláže, jež se prolínají. Málokdo dokáže rozšifrovat, kde končí jedna a začíná druhá. Jenže návštěvníkům to vůbec nevadí, protože se pyšní krásným hebkým pískem a čistou vodou a o to tu jde především. Alykes se dokonce chlubí modrou vlajkou za čistotu vody. Navíc vstup do moře je pozvolný, takže pláže jsou hitem i pro seniory a rodiny s malými dětmi. Pro romantiky je zde přístav, z něhož odplouvají lodě na výlet do Modré jeskyně u středisek Alykes a Alykanas. Cestolino.cz sem rozhodně doporučuje vyrazit, stojí to za to. Voda uvnitř jeskyně plné nádherných kleneb vytvářených několik tisíc let má tyrkysovou barvu a potápěči ji milují.

Atrakce pašerácká loď

Ovšem skutečným klenotem Zakynthosu je pláž Navagio, nacházející se na severozápadě ostrova. Přístupná je ovšem jenom lodí, protože kolem ní jsou všude útesy a kopce. Vlastní pláž není nijak veliká, na šířku měří asi 200 metrů, hluboká je přibližně 100 metrů. Je ale skutečně krásná, s bělostným pískem. Narazíte zde i na pěknou turistickou atrakci – zrezivělý vrak pašerácké lodi. Plavidlo zde ztroskotalo roku 1980. Nevýhodou je, že mořské dno strmě klesá, takže nic pro malé děti a starší občany, také voda je tu proto chladnější. Severovýchod ostrova zabírá pláž Xigia se sirnými prameny. Pokud vás trápí kožní potíže nebo bolesti kloubů, je pro vás jako stvořená.

Vytoužený klid i rušný noční život

Kdo miluje klid, určitě ocení vesničku malou Amoudi na severovýchodě ostrova. Pro mladé, kteří se chtějí bavit a pro náročné klienty je určeno letovisko Laganas a jeho téměř 10 km dlouhá pláž. Přístav Psaroú nebo střediska Alykes a Alykanas se hodí pro rodiny i zamilované páry. Klid takoví hosté naleznou i ve Vassilikosu na jihovýchodě ostrova. Na východě se pak nachází Tsivili, ráj pro milovníky vodních sportů.

Doporučené články