Ohňostroje nad Brnem zazáří již podesáté

Festival Brno – město uprostřed Evropy, známý zejména mezinárodní přehlídkou ohňostrojů Ignis Brunensis slaví letos desáté narozeniny. Podtitulem této akce je „… festival zábavy pod hrady Špilberk a Veveří“, a to zcela oprávněně – některé z doprovodných akcí budou probíhat nejen v historickém centru Brna a na brněnské přehradě, ale takřka v celém Jihomoravském kraji.


Pozvánka na IGNIS BRUNENSIS 2008

Oficiální stránky festivalu jsou s aktuálními informacemi: www.ignisbrunen­sis.cz

Návštěvníci festivalu i obyvatelé Brna budou moci kromě večerních ohňostrojů navštívit také kulturní, sportovní akce, ale i přehlídky historických vozidel a také veletrh AUTOSALON BRNO 2007. Kromě tradiční Dopravní nostalgie – přehlídky historické dopravy se očekává i průjezd konvoje historických automobilů a motocyklů městem. Cestovní kanceláře a hotely zvou své klienty i na bohatý doprovodný program, který obvykle zahrnuje i návštěvu blízkého Moravského krasu, slavkovského bojiště, čí Lednicko-Valtického areálu a blízkých viných sklepů.

Noc kejklířů

Na úvod celého festivalu připravila na pátek 18. 5. brněnská divadla Noc kejklířů – festival radosti. Brno se na jeden den a noc stane velkým cirkusovým šapitó s možností nahlédnout do prostor všech brněnských divadel. Do programu je ve 22.30 hodin zakomponováno také úvodní ohňostrojné prelude a půlnoční ohňostroj u kašny Parnas a v okolí Zelného trhu od brněnské skupiny THEATRUM PYROBOLI. Podrobný program v PDF ke stažení.

Ignis Brunensis 2007

Tato mezinárodní soutěžní přehlídka komponovaných ohňostrojů je ojedinělá akce svého druhu ve střední a východní Evropě, která se oprávněně řadí mezi největší ohňostrojné festivaly. V Brně bude k vidění celkem šest pyromuzikálových představení doprovázených hudbou vysílanou na frekvencích Rádia KISS HÁDY (88,3 FM).

Festival zahájí již příští pátek 18. 5. ve 22:30 ohňostrojné prelude v Denisových sadech – pod katedrálou sv. Petra a Pavla jej odpálí THEATRUM PYROBOLI (Česká republika).

Celkem 4 soutěžní ohňostroje proběhnou jako vždy na brněnské přehradě. Postupně se předvedou tyto skupiny ohňostrůjců (Začátky představení jsou vždy ve 22:30.):

  • čtvrtek 24. 5. FLASH BARRANDOV SFX (Česká republika)
  • sobota 26. 5. PANZERA (Itálie)
  • pondělí 28. 5. FIREWORKS FOR AFRICA (Jižní Afrika)
  • středa 30. 5. MACEDO´S PIROTECNIA (Portugalsko) – loňští vítězové

Grandfinále na hradě Špilberk se uskuteční v pátek 1. 6. opět ve 22:30. Ohňostroj opět odpálí skupina FLASH BARRANDOV SFX (Česká republika), která je zakladatelem a garantem celého festivalu.


Muzejní noc

V Brně a celém Jihomoravském kraji se muzejní noc uskuteční o něco dříve, než v ostatních regionech. Již v sobotu 19. 5. bude možné navštívit bezplatně ve večerních a nočních hodinách brněnská a okolní muzea, galerie a výstavní prostory. Připravena bude i zvláštní autobusová linka DPMB, která propojí některá místa v době konání muzejní noci. V letošním roce se Muzejní noc rozšiřuje v rámci festivalu zábavy také do dalších jihomoravských muzeí. Zájemci mohou navštívit již 18.5. muzea a galerie v Kyjově, Hodoníně, Blansku, Veselí nad Moravou, Mikulčicích a Znojmě, v sobotu 19.5. v Brně, Rajhradě, Předklášteří, na Mohyle míru a v Mikulově. O týden později pořádají Muzejní noc také muzea ve Vyškově (25.5.) a v Boskovicích (26.5.). Akci připravují brněnská muzea a galerie ve spolupráci s Asociací muzeí a galerií ČR.

Brněnská muzejní noc – oficiální stránky s programem Článek Lucie Kučerové: Brněnská muzea v noci ožijí

Ohňostroje Brno 2008, program akcí

Milan Kylar

Zakladatel a kdysi také šéfredaktor časopisu www.cestovatel.cz. Nyní jsem zaměstnancem softwarové společnosti... Kromě toho občas fotografuji.

Doporučené články