Obec Nižbor u Berouna – Zámek, Hrobka a vyhlášená restaurace Zastávka Nižbor (Hanák)

Nižbor je obec nacházející se 7 km severozápadně od Berouna v oblasti Křivoklátské vrchoviny v těsné blízkosti řeky Berounky. První písemná zmínka o vesnici se datuje na září roku 1265 a je spojena s panovníkem Přemyslem Otakarem II. a jeho zdejším sídlem.


Kam se v Nižboru podívat?

Turistický ruch v obci je spjatý především s možností návštěvy barokního zámku s trvalou Keltskou výstavou. Rovněž se jedná o výchozí bod turistických tras směrem na Křivoklátsko nebo do údolí potoka Loděnice. V obci se nachází sklárny, které představují významný průmyslový podnik okolí.

V okolí ještě můžete navštívit oppidum ve Strádonících (asi 300 metrů od Nižboru) nebo hvězdárnu, kterou v současné době obývá a vlastní Osman Lafita (úspěšný módní návrhář), chovající zde koňě, tygra a jiná zvířata. Vše je pro kolemjdoucí viditelné.

Kam na jídlo?

A pokud máte chuť po výletu na něco dobrého, herec Tomáš Hanák zde provozuje restauraci zvanou „Zastávka Nižbor“, která se nachází hned u vlakové zastávky.

Restaurace Zastávka Nižbor

Restaurace Zastávka Nižbor je zřízena v původně chátrajícím železničním skladě. Vyznačuje se stylovým prostředím. Návštěvníci mohou posedět v původních vagonových kupé nebo na nákladových rampách či v salonku starého vagonu. Restaurace nabízí i ubytování a nocleh ve služebním vagonu z roku 1948. Majitelem zařízení je známý herec Tomáš Hanák. Otevřeno je denně od května do října v době mezi 10:00 až 22:00. Návštěvníky zde čeká bohatý výběr výtečného jídla a pití.



Zámek Nižbor

Zámek Nižbor založil podle pověsti Přemysl Otakar II. v druhé polovině třináctého století. Původně se jednalo o hrad, který byl v roce 1601 prodán Šanovcům, kteří ho renesančně přestavěli do podoby zámku. Zámek následně několikrát změnil majitele a definitivně byl přestavěn do dnešní podoby ve stylu baroka v první čtvrtině 18. století. V současné době je na zámku již několik let zřízeno Keltské informační centrum. Keltská výstava je umístěna na chodbě a ve třech místnostech zámku.















Doporučené články