Zimní cesta do hor. Jaké vybavení by vám nemělo chybět?

Batoh jako základ

Různé slevové kódy vám sice mohou pomoci ušetřit při nákupu výbavy na hory, nicméně ta vám bude prakticky k ničemu, nebudete-li mít kvalitní batoh z pevného materiálu (silnější texturovaná tkanina se zátěrem), který se nesmí začít trhat ani párat. Navíc by měl být nepromokavý a dostatečně prostorný, neměl by vás nijak limitovat v pohybu, a to ani v sebenáročnějším terénu. Podstatný je však především komfort. Mezi nejdůležitější prvky proto patří pevný bederní pás, který zajistí, že vás po pár kilometrech nezačnou bolet ramena.

Spolehlivý stan, spacák a karimatka

Spát pod širým nebem je sice krásné, jenže v zimě to není pohodlné ani bezpečné. Nebudete-li tedy přespávat v nějaké chatě, neměl by vám chybět stan, optimálně s předsíňkou, pod níž lze vařit. Stačit však může i bivak. V zimních měsících je důležitá rovněž kvalitní karimatka (např. pěnová), která spolehlivě izoluje. V extrémních podmínkách je ovšem podstatný především špičkový spací pytel. Aktuálně se stává oblíbený péřový spacák, který opět velmi dobře izoluje. Co se týče teplotních limitů, je vhodné mít dostatečnou rezervu. Dobře si tedy zjistěte, do jakých podmínek vyrážíte.

Špičkové boty a ponožky

Ve výbavě turisty, který míří do hor, by neměly chybět ani prvotřídní boty a oblečení. Takové vybavení přitom nemusí být nutně drahé. Prohlédnete-li si weby jako Kuponer, jistě naleznete slevové akce mnoha obchodů s vybavením pro outdoorové aktivity. Ponožky musí být každopádně teplé a antibakteriální a nemělo by vám chybět ani několik párů náhradních. Záleží však především na botách. Někteří lidé dávají přednost celokožené obuvi, další preferují jiné materiály, všechny boty však měly mít kvalitní impregnaci (např. včelím voskem) a musí být maximálně pohodlné, aby se z cesty do hor nestala noční můra.

Zimní outodoorové a fleecové oblečení

V chladném počasí enormně záleží rovněž na oblečení. Chybět by vám neměla čepice a neobejdete se ani bez nepromokavých rukavic, protože k omrzlým rukám lze přijít velmi snadno. Dále si oblečte termoprádlo, které může být syntetické, ale také z přírodních materiálů (např. bambus). Trup pak lze ochránit např. fleecovovou mikinou a kvalitní bundou odolnou proti prosakování vlhkosti. Co se týče kalhot, doporučujeme si pořídit odolné membránové kalhoty. Ačkoli jsou dražší, lze s nimi obvykle vyrazit i do nejnáročnějších klimatických podmínek.

Trekingové hole a sněžnice

V náročných podmínkách a s těžkým batohem na zádech se rozhodně hodí trekkingové hole. Budete s nimi nejen výrazně stabilnější, ale zároveň vám velmi pomohou při cestě do prudších kopců (nejvíce na zledovatělém sněhu). Při zpáteční cestě (tedy z kopce) naopak ulehčí kolenům. Pokud víte, že míříte do místa, kde je hodně sněhu, přibalit si můžete i sněžnice, které zvětšují nosnou plochu, což opět zvyšuje stabilitu a snižuje námahu. Ovšem pozor! Budete-li si sněžnice pořizovat, zaměřte se na to, zda odpovídají vaší váhové kategorii.

Lékárnička a další vybavení do hor

V batohu by vám samozřejmě neměl chybět dostatek jídla a tekutin, stejně jako menší lékárnička, protože přihodit se může všelicos a pomoc bývá obvykle daleko. Lékárnička by proto měla obsahovat řadu věcí, ať už se jedná o nůžky, pinzetu, obinadlo, obvaz nebo náplast. Na horách se rovněž může hodit lehká lopatka, až padne tma rovněž čelovka, případně sluneční brýle, protože horské slunce bývá velmi nepříjemné. Uplatnění pak jistě nalezne rovněž termoska, stejně jako vybavení pro navigaci, a to jak klasická buzola, tak moderní GPS. Ztratit se totiž můžete raz dva, což bývá velmi nebezpečné…

Doporučené články