Nejlepší lyžařská střediska v Evropě

Lyžování je krásný sport, člověk se při něm skvěle odreaguje a zažije skvělou zábavu. Pokud si chcete užít opravdu skvělé lyžování, je potřeba vyrazit za hranice České republiky. Nejlepší lyžařská střediska jsou v Evropě, takže daleko cestovat nemusíte. Snad každý zkušený lyžař si vybírá pro lyžování Rakousko, Itálii, Švýcarsko, Německo nebo Francii. Které lyžařské resorty patří mezi ty úplně nejlepší?

Courchevel, Francie

Jde o největší a nejznámější ze 3 propojených lyžařských středisek známých jako Les Trois Vallées (Tři údolí), která tvoří největší lyžařské místo v Evropě. Kromě 150 kilometrů alpských sjezdovek, na které se můžete dostat ze 60 vleků v Courchevel, máte na přístup k celkem 600 kilometrům propojených sjezdovek a čtyřem ledovcům. Celá oblast se rozprostírá na 10 vrcholcích s nadmořskou výškou nad 2500 metrů.

Zermatt, Švýcarsko

S největším svislým sjezdovým terénem v nadmořských výškách až 3900 metrů jde o nejvyšší oblast zimních sportů v Alpách. Zermatt je známý svými dlouhými sjezdovkami, z nichž některé končí přímo ve vesnici – můžete doslova lyžovat domů. Jezero Matterhorn Glacier Ride je nejvyšší lanovkou na světě a na ledovec přepraví 2 000 lyžařů za hodinu. V nadmořské výšce 3 883 metrů umožňuje ledovec celoroční lyžování.

Val d’Isere, Francie

Val d’Isère a sousední Tignes, které sdílejí vysoké údolí obklopené vrcholy vysokými 3000 metrů, nabízejí 300 kilometrů sjezdového terénu obsluhovaného více než 150 lyžařskými vleky. Nejnižší terén je v nadmořské výšce 1550 metrů a nejvyšší dosahuje 3450 metrů, což pomáhá udržovat sezónu otevřenou až do května.

Cortina d’Ampezzo, Itálie

Vysoko v italských Dolomitech poskytuje pět rozeklaných vrcholů Cinque Torri krásnému městu Cortina D’Ampezzo nádherné prostředí a skvělý lyžařský terén. V roce 1956 se zde konaly zimní olympijské hry. Kromě sjezdového lyžování nabízí Cortina kilometry malebných běžeckých tratí, v noci osvětlenou bobovou dráhu a olympijské kluziště pro bruslaře.

Chamonix, Francie

Chamonix získal mezinárodní věhlas jako místo konání prvních zimních olympijských her, je zde jeden z nejnáročnějších terénů na světě. V Grands Montets, jedné ze šesti různých lyžařských oblastí v Chamonix, můžete okusit sjezdovky s největším výškovým rozdílem na světě.

St. Anton am Arlberg, Rakousko

Odvážní lyžaři se vydávají do rakouského regionu Arlberg na náročné lyžování. Nejdelší z nich je náročný 10 kilometrový Valluga-St. Anton, s převýšením 1347 metrů. Najdete zde nespočet červeně značených sjezdovek, je to místo pro opravdu zkušené lyžaře.

Kitzbühel, Rakousko

Lyžařská města nejsou o nic hezčí a romantičtější než opevněná vesnice Kitzbühel v rakouských Alpách nedaleko Innsbrucku a Salcburku. Najdete zde přes 170 kilometrů sjezdovek a v přilehlém SkiWelt dalších 280 kilometrů sjezdovek s obsluhovaných 90 vleky.

Svatý Moritz, Švýcarsko

Svatý Moritz je známý svými dlouhými sjezdovkami a vynikajícím terénem s více než 20 lanovkami, ze kterých si můžete vybírat, najdete zde sjezdovky a sjezdovky pro každou úroveň dovedností. Stezky z velkého města Corviglia, nad městem St. Moritz, kam se dostanete lanovkou, mají nádherný alpský výhled.  

Doporučené články