3+2 naučné stezky v Mariánských Lázních, o kterých jste možná nevěděli

        

Doba cestování zatím moc nepřeje, co nám ale brání v tom, abychom si vybrali, kam se vydáme za odpočinkem a co tam budeme dělat? Navíc máme letos skvělou příležitost poznat i místa, kam se normálně nevydáváme, protože je tam spousta turistů.

Jedním takovým místem jsou i Mariánské Lázně. Město, které je za normálních okolností plné zahraničních turistů, Čechů je tam pomálu. Navíc je z toho mála většina těch, kteří ve městě bydlí. Proč to letos nezměnit? Možná vás překvapí, že Mariánské Lázně nejsou jen krásná kolonáda a dechberoucí zpívající fontána, těšit se můžete i na procházky přírodou a naučné stezky.    

Jaké naučné stezky můžete při návštěvě Mariánských Lázní probádat?

V okolí Mariánských Lázní nebo přímo na jejich území najdete hodně chráněných území, rezervací a parků. S nimi jsou spojené i naučné stezky.

Naučná stezka Geologický park

Přibližně 1,5 km dlouhá trasa s 24 zastávkami a informačními tabulemi je zaměřena na geologii a geobotaniku. Dozvíte se tak mnohé o geologické stavbě a rostlinných společenstvích Slavkovského lesa.

Stezka začíná v lesoparku nad budovou městského muzea Mariánské Lázně a u tohoto muzea také končí. Terén není nijak náročný, čeká vás příjemná, zhruba hodinová procházka volnou přírodou, kam byly umístěny různé horniny s vybraných lokalit Slavkovského lesa. I rostliny, keře a byliny byly vybrány tak, aby odpovídaly skutečnému výskytu vázanému na geologický podklad a půdní podmínky.    

 

Naučná stezka Kladská

Zhruba 8 kilometrů od Mariánských Lázní se nachází malebná osada ve stylu švýcarských horských chat Kladská. Leží v srdci CHKO Slavkovský les, na okraji rezervace Kladské rašeliny. Osada Kladská je výchozím místem stejnojmenné naučné stezky, která vede téměř neporušenou přírodou kolem Kladského rybníka.

Trasa je dlouhá 1,2 km a je přístupná i pro vozíčkáře. Návštěvníci se během příjemné procházky seznámí nejen s faunou a flórou Slavkovského lesa, ale také s jeho historií.

Na počátku stezky je její dominanta – smrk obecný – zlatý. Cestička je nejdřív písčitá, později ale přechází v dřevěnou lávku, která vás přes rašeliniště dovede až k odpočívadlu. Tam na vás čekají lavičky a informační tabule.

Víte, že zde můžete obdivovat lišky, jeleny, tetřívka obecného, křivku obecnou, kulíška nejmenšího i žluťáska borůvkového? Když vám paní Štěstěna bude přát, možná potkáte i pavouka slíďáka. Z rostlin se můžete těšit třeba na masožravky rosnatku okrouhlolistou a tučnici.

Naučná stezka Lázeňské lesy

Na trase po lesních cestách dlouhé víc než 5 kilometrů se seznámíte se zdejší historií, geologií, hornictvím, lázeňstvím, lesnictvím, botanikou i zoologií. Čeká tu na vás celkem 23 zastávek – třeba Prelátův pramen, Lužní lesy, Pottovo údolí, Rozhledna Hamelika, Pohádková cesta a další.

Pramencova stezka pro děti

Že jste ještě neslyšeli o rodince Pramencových? Pak je nejvyšší čas ji poznat. Každý člen rodiny má na starosti jeden z mariánskolázeňských léčivých pramenů. Součástí stezky je i zábavný kvíz pro děti, na konci možná naleznou i Pramencův poklad.

Jelikož je délka trasy zhruba 14 kilometrů, nemusíte ji projít za jeden den. Stezka začíná Balbínovým pramenem, končí Antoníčkovým pramenem.    

 

Naučná stezka Smraďoch

Místo s příznačným jménem. Stezka dlouhá 76 metrů vede lesním vrchovištním rašeliništěm a přivádí návštěvníky do míst, která prostě musíte vidět i cítit.

Po vyvýšeném dřevěném chodníčku dojdete do Rezervace Smraďoch, kde spatříte mofety, z nichž na povrch vystupuje oxid uhličitý, takže bahenní jezírka neustále bublají. Na povrch vystupuje i malé množství sirovodíku, který spolehlivě celé území zamoří charakteristickým pachem zkažených vajec.

Tak co? Kterou stezku během svého pobytu v Mariánských Lázních navštívíte první? Děti by jistě řekly Smraďoch. A vy?  

Doporučené články