Je možné, že metabolismus může za to, že nehubnete?

Není neobvyklé slyšet, že lidé obviňují pomalý metabolismus za svůj nárůst hmotnosti. Často se totiž stane, že lidé sníží příjem kalorií a sacharidů a začnou se hýbat, ale váha stále nejde dolů. Může být na vině pomalý metabolismus?

Co je to metabolismus?

Metabolismus jsou všechny chemické procesy, které probíhají nepřetržitě uvnitř vašeho těla, aby vás udržely naživu a vaše orgány fungovaly normálně. Stará se o funkcí dýchání, regeneraci buněk a trávení potravy.

Bazální metabolismus

Tyto chemické procesy vyžadují energii. Minimální množství energie, které vaše tělo potřebuje k provedení těchto chemických procesů, se nazývá bazální metabolismus (BMR). Vaše BMR představuje 40 % – 70 % denních energetických potřeb vašeho těla, v závislosti na vašem věku a životním stylu. „Pomalý metabolismus“ je přesněji popsán jako nízké BMR.

Mají někteří lidé rychlejší metabolismus než jiní?

  • Výška těla, věk, pohlaví a geny hrají roli v rychlosti vašeho metabolismu.
  • Svalové buňky vyžadují k udržení více energie než tukové buňky, takže lidé s větším množstvím svalů, než tuků mají tendenci mít rychlejší metabolismus.
  • Jak stárneme, máme tendenci nabírat tuk a ztrácet svaly. To vysvětluje, proč se váš metabolismus může s věkem zpomalit.
  • Obecně platí, že muži mají tendenci mít rychlejší metabolismus, protože mají více svalové hmoty, těžší kosti a méně tělesného tuku než ženy.
  • Váš metabolismus může být částečně určen vašimi geny.

Mám nadváhu kvůli pomalému metabolismu?

Lidé, kteří se snaží zhubnout, často obviňují pomalý metabolismus. Existuje ale jen málo důkazů na podporu tohoto tvrzení. Výzkum ve skutečnosti ukazuje, že lidé s nadváhou mají rychlejší metabolismus než hubení lidé. Větší těla totiž vyžadují více energie k provádění základních tělesných funkcí. Když pomineme „pomalý metabolismus“, může tu hrát něco jiného. Výzkum naznačuje, že lidé mají tendenci jíst více, než si myslí. Když jsou požádáni, aby si zapsali všechno, co za den spotřebovali, mnoho z nich má tendenci hlásit, že jedí mnohem méně, než skutečně dělají. Důvodem, proč přibíráte, není častěji pomalý metabolismus, je to proto, že jíte a pijete více kalorií, než spálíte. Může to být těžké přijmout, ale zůstat na vrcholu počtu kalorií, které jíte, je klíčem k hubnutí a udržení hmotnosti.

Může příliš rychlé hubnutí zpomalit můj metabolismus?

Crash diety a jiné kalorické diety opravdu mohou zpomalit váš metabolismus. U některých diet je vaše tělo nuceno rozkládat svaly a využívat je k energii. Čím menší je vaše svalová hmota, tím pomalejší je váš metabolismus. S menším množstvím svalů a pomalejším metabolismem je potom mnohem snazší nabrat tělesný tuk zpět po ukončení diety.

Co mohu udělat pro zrychlení metabolismu?

Tvrdí se, že některá jídla a nápoje mohou mít vliv na zrychlení metabolismu, včetně zeleného čaje, černé kávy, koření a energetických nápojů. I když nemáte příliš velkou kontrolu nad rychlostí svého metabolismu, můžete ovládat, kolik kalorií spálíte prostřednictvím úrovně fyzické aktivity. Čím aktivnější jste, tím více kalorií spálíte. Někteří lidé, o nichž se říká, že mají rychlý metabolismus, jsou pravděpodobně jen aktivnější než ostatní.

Zde jsou 3 nejúčinnější způsoby spalování kalorií:

Aerobní aktivita

Aerobní cvičení patří mezi účinné způsoby, jak spálit tuk. Měli byste se snažit věnovat alespoň 150 minut aerobní činnosti jako je chůze, jízda na kole a plavání. Tohoto cíle můžete dosáhnout provedením 30 minut, 5 dní v týdnu a rozdělením relací aktivity na kousky po 10 minutách. Chcete-li zhubnout, pravděpodobně budete muset udělat více než 150 minut týdně a provést zdravé změny ve své stravě.

Silový trénink

Sval spaluje více kalorií než tuk, takže zvýšení svalové hmoty vám pomůže zhubnout. Zaměřte se na činnosti na posílení svalů, které pracují se všemi hlavními svalovými skupinami (nohy, boky, záda, břicho, hrudník, ramena a paže) dva nebo více dní v týdnu. Mezi příklady aktivit na posílení svalů patří zvedání závaží a cvičení s vysokou intenzitou.

Buďte aktivní

Snažte se, aby aktivita byla součástí vašeho každodenního života. To by mohlo zahrnovat chůzi nebo jízdu na kole po cestě do práce. Místo výtahu byste se mohli vydat po schodech.

Mohou určité zdravotní stavy způsobit pomalý metabolismus?

Některá onemocnění a stavy mohou zpomalit metabolismus člověka, jako je Cushingův syndrom a hypotyreóza (nedostatečná činnost štítné žlázy). Pokud máte pocit, že můžete mít problém, který nereaguje na změny životního stylu, poraďte se s lékařem.

Po cvičení nezapomeňte na proteiny

Proteinový prášek je oblíbeným doplňkem výživy. Je to základní makroživina, která pomáhá budovat svaly, opravovat tkáně a vytvářet enzymy a hormony. Užívání proteinového prášku může také pomoci při hubnutí. Proto využijte akce na slevové kupony Myprotein a nakupte navíc se slevou.

Druhy proteinového prášku

Existuje několik různých druhů proteinového prášku. Mezi běžné typy proteinového prášku patří: Syrovátka: Tento ve vodě rozpustný mléčný protein je oblíbený mezi sportovci. Je to kompletní protein, což znamená, že obsahuje všechny aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje z potravy. Tělo absorbuje syrovátkové bílkoviny rychle a snadno. Kasein: Tento typ bílkovin je bohatý na glutamin, aminokyselinu, která může po cvičení urychlit zotavení svalů. Kasein pochází z mléčných výrobků, takže je nevhodný pro vegany a lidi s alergiemi na mléko. Tělo tento protein tráví pomaleji, takže může být nejlepší užívat jej v noci. Sója: Sójový protein je vynikající alternativou k syrovátce nebo kaseinu pro lidi, kteří nekonzumují mléčné výrobky. Obsahuje také všechny esenciální aminokyseliny. Hrách: Mnoho rostlinných proteinových prášků obsahuje hrachový protein, který je vysoce kvalitní alternativou k proteinům na bázi sóji a mléčných výrobků. Hrachový protein je dobrým zdrojem aminokyseliny arginin. Konopí: Semena konopí jsou kompletní bílkoviny, které také obsahují esenciální mastné kyseliny. Díky tomu je konopí vynikající volbou pro vegany nebo pro alergiky na mléčné výrobky nebo sóju. Tak nakopněte svůj metabolismus a začněte žít zdravěji.

Zdroj obrázku: Kotin / Shutterstock.com

Doporučené články