Do zasněžené pohádky na Českomoravskou vrchovinu

Chcete si během letošní zimy užít sníh, zalyžovat si jak na běžkách, tak na sjezdovkách, a ještě se vydat za kulturou? Pak vás zveme na Vysočinu, konkrétně do Žďárských vrchů, protože tady zažijete tohle všechno na jednom místě.

Za sněhem nemusíte putovat do drahých horských středisek. Českomoravská vrchovina bývá sněhovou pokrývkou ozdobena také, obzvlášť její nejvyšší body. A pokud sněhu není zase tolik, můžete se spolehnout na ten umělý, toho tu mají dostatek.

Za sportem do Nového Města na Moravě

Sportovci by si rozhodně měli zabookovat ubytování Nové Město na Moravě. Právě tohle město je centrem sportovního dění na Vysočině. Mají zde známou Vysočina Arenu, kde se jezdí biatlonové závody světového formátu. Na kraji města se nachází také unikátní sněhový zásobník, kde se skladuje sníh i přes léto, takže nemějte strach, mívají ho tady dost. Umělým sněhem upravují jak místní sjezdovku, tak běžecké tratě v lese. Můžete se prohánět na stejných tratích, které brázdili Martin Fourcade či Gábina Koukalová.

Ledové lezení si nacvičíte ve Víru

Milovníci lezení by si měli prohlédnout hotely Vír. V této nenápadné vesničce vzdálené asi 20 km od Nového Města na Moravě se totiž nachází velký unikát. V zimě tu mívají uměle vytvořený ledopád, který slouží jako cvičný terén ČHS. Jde přitom o nejvyšší ledopád v ČR a nejvyšší uměle vytvořený ledový útvar v Evropě! Skála dosahuje 45 metrů, je na ní 10 lezeckých cest a hezká je i na pouhé podívání. Procházku pak můžete protáhnout kolem zdejší přehrady.

Za kulturou se vydejte do Žďáru nad Sázavou

V těsné blízkosti, 10 km od Nového Města na Moravě, se nachází město Žďár nad Sázavou se svou známou památkou UNESCO. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je nejvýznamnějším dílem J. B. Santiniho Aichla, má jedinečný půdorys a celá jeho stavba je spojena s magickým číslem pět. Milovníkům kultury a architektury určitě doporučujeme zařídit si ubytování Žďár nad Sázavou a dohodnout si zde komentovanou prohlídku – přes zimu je nutné si prohlídku rezervovat předem.

Pokud toužíte více po přírodě, je samozřejmě možné se ubytovat i v nějaké vesničce. Ve Žďárských vrších je opravdu spousta krásných míst – jmenujme třeba Blatiny, Tři Studně, Studnice apod. Budete se zde cítit jako na konci světa. Podívejte se na hotely a ubytování na Hotely.cz a naplánujte si dovolenou snů.

Doporučené články