Místa smrti jsou turistických hitem aneb Po stopách 2. světové války


V roce 2019 uplyne 80 let od vypuknutí největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva. Během šesti let zemřelo na bojištích a v koncentračních táborech na 60 miliónů lidí. Aby se z válečných hrůz nestala jen nezáživná četba v učebnicích dějepisu, je třeba se do těchto míst vracet.  

Orlí hnízdo

Jen těžko se dá uvěřit tomu, že na tak nádherném místě, jakým jsou Bavorské Alpy, trávil svůj čas nacistický diktátor Adolf Hitler. Právě v panenské krajině, nedaleko města Berchtesgaden byl vydán rozkaz k zahájení 2. světové války. Velkým zážitkem je již samotná cesta, klikatící se strmou horskou silnicí. Absolvovat ji lze buď turistickým autobusem, jezdícím v pravidelných intervalech, nebo pěšky.

Do samotného Orlího hnízda vede tunel obložený mramorem, který měl vůdce ve velké oblibě. Dnes je z Hitlerova sídla, umístěném na vrcholu hory Kehlstein (1834 m.n.m.), oblíbená turistická atrakce. V okázalém interiéru horské chaty dominují mramorové stěny, velká okna s úchvatným výhledem do okolí, masívní krb i zajímavé dekorace. Součástí chaty je stylová restaurace s širokou nabídkou jídel tradiční bavorské kuchyně.  

Osvětim

Během prohlídky největšího německého vyhlazovacího tábora, v němž mezi lety 1940–1945 zahynulo 1,5 milionu nevinných lidí, se jen málokdo ubrání slzám dojetí. Atmosféra bezmoci koncentračního tábora v polské Osvětimi vás doslova pohltí.

Své zrůdné pokusy na vězních tu prováděl i nechvalně známý doktor Josef Mengele. Během procházky rozlehlým komplexem je možné spatřit nápis Arbeit macht frei, osobní věci zajatců, vagóny, ve kterých byli přiváženi do areálu, strohé ložnice, vězeňské zdi i vysoké komíny plynových komor.  

Mazurská jezera

V oblíbené výletní oblasti na severu Polska, nedaleko města Ketrzyn, jsou uprostřed lesů rozesety pozůstatky budov, které tu nechal postavit Adolf Hitler. V dokonale maskovaném a nepřehledném prostoru Mazurských jezer vyrostla kasárna, bunkry, letiště, obytné budovy i železnice. Právě zde došlo k rozhodnutí o využití vězňů v německém zbrojním průmyslu.

Mezi lety 1941 a 1944 zde strávil Hitler 800 dní a řídil odtud i mnohá válečné tažení. K nejznámějším z nich patří operace Barbarossa, kterou byl zahájen útok německých vojsk na Rusko. Otevřela se tak východní fronta 2. světové války. Boje trvaly od června do prosince 1941, kdy se zcela vyčerpaní a promrzlí němečtí vojáci, po bitvě o Moskvu dali na ústup.   Vlčí doupě, jak bylo přezdíváno vůdcovu hlavnímu stanu, bylo také cílem neúspěšného atentátu, známého pod krycím názvem Operace Valkýra. Součástí areálu je také muzeum.  

Koncentrační tábor Mauthausen

Dalším ze smutných svědků válečných hrůz je koncentrační tábor Mauthausen, ležící poblíž rakouského města Linz. Za jeho branami našlo smrt i několik tisíc Čechů.  Silné emoce vzbuzuje prohlídka desinfekční místnosti, plynové komory, mohutné vstupní brány i tabulí se jmény popravených. Známé je také mauthausenské schodiště, čítající 186 strmých schodů, po kterých museli zesláblí vězni nosit těžké žulové kvádry. Utrpení vojáků a statečnost obyčejných lidí by neměla být zapomenuta. Možná vám návštěva některé z památek 2. světové války nechá zapomenout na malicherné problémy a připomene vám, jak velkým štěstím je život v míru.

Doporučené články