Mořský svět – největší mořská akvária v ČR na Výstavišti v Praze


V den předvánoční jsme si s dcerou dopřály krásné pohodové odpoledne v prostorách ukrytých v budově na Výstavišti na Praze 7. Bylo tu temno, romanticky, ve velkých mořských akváriích brázdily vodu mořské ryby, murény, perutýni, krásné barevné korálové rybky a spousty dalších exotických rybiček ze všech možných koutů podmořského světa. Mají tu dokonce i žraloka písečného. Ten žije v největší nádrži v České republice, která má obsah 100 000 litrů. Když jsme v areálu byly my, žralok měl na horní ploutvi přilepenou velkou rybu, která brázdila vodu stále dokola vymezeného prostoru s ním a další společnost mu u pusy plné ostrých zubů dělalo hejno malých rybiček, které mu čistily ostré tesáky tím, že mu za plutí vybíraly zbytky potravy z tlamy. Pozorovaly jsme impozantní pohyb žraloka dlouhého téměř dva metry a zuby na nás cenil ukázkově.

Tento pražský mořský svět je největším mořským akváriem v celé republice. Výstava se rozkládá v přízemí a v patře na ploše 1000 metrů čtverečních. Uvnitř jednotlivých akvárií je prý vtěsnáno 250 000 litrů speciálně upravené mořské vody a doplňků, které simulují přirozené prostředí, ve kterém druhy normálně žijí. Ale abychom se nemýlili, jsou zde i druhy ryb sladkovodních. Celý mořský svět čítá přes 350 druhů mořských a sladkovodních ryb celkem v padesáti akváriích. Někdo prostory projde do hodinky, jiní tu vydrží i několik hodin. Smí se zde bez problémů fotit, ale rybičky doporučuji stejně jako majitelé mořského světa fotit bez blesku na dlouhý čas. Ideální by bylo mít s sebou stativ.


Pro ty, kterým se v Mořském světě podaří pořídit bez blesku nejlepší záběry, je vypsána fotosoutěž. Více se dozvíte přímo na stránkách Mořského světa. Najdete zde i informaci o otevírací době a výši vstupného.

Jednotlivci, nebo firmy, které chtějí Mořský svět podpořit, se mohou, podobně jako třeba v zoologických zahradách, stát adoptivními rodiči jednotlivých druhů.

Celé první patro je výpravné, tvořené jako sluj a kamenné jeskyně a mezi tím v menších akváriích najdeme téměř bezpočet sasanek, korálů a malých pestrých rybek. Korálová jeskyně je dlouhá 25 metrů a má různá podloubí a průchody v uměle vytvořené skále. V předsálí je umělá nádrž s vodou. V různých zákoutích se v prvním patře dá nafotit spousta hezkého makra, detaily korálů nadchnou asi každého.

Z celé výstavy se dceři líbila nejvíc dominanta expozice, nádrž ve které je umístěn vrak lodi Bounty. Má objem 50 000 litrů a vodní sloupec tři metry,. Celou nádrž prý drží pouze 15 centimetrů silné plexisklo. Vodou brázdí žraloci kobercoví, murény, rejnoci a korálové ryby menších druhů. Většina návštěvníků expozice se právě tady u lodě fotí. Vzhledem k tomu, že místo je krásně vánočně vyzdobeno, u vánočního stromu zase fotí tatínci své ratolesti. Milá je i výzdoba zdí, které jsou pomalované velkými rybami.


Mě zase zaujal model majáku ze Severní Karolíny. V této nádrži je 15 000 litrů vody a sdílí jí hejno dravých barakud. U nich jsem se s foťákem zdržela nejdéle, protože mě naprosto fascinovaly. Druhá moje nejdelší zastávka byla u ryb Selene vomer, lesklých, jakoby průsvitných potvůrek, které v čelním pohledu vypadaly jako ET Mimozemšťan.

Další autorčiny fotky si můžete prohlédnout na stránkách www.ivanafili­pova.ic.cz

Výstava je otevřena už přes 4 roky, je to stálá expozice a za tu dobu ji navštívilo přes 320 000 návštěvníků. Kdo z Vás do tohoto čísla ještě nepatří, vřele doporučuji. Pro ty, se zde podaří nafotit bez blesku pěkné záběry je vypsána fotosoutěž .

Doporučené články