Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009

Největší sportovní podnik roku 2009 v České republice – to je FIS mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Od 18. 2. do 1. 3. 2009 se tu na běžeckých tratích a skokanských můstcích střetne světová lyžařská špička.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se koná každé dva roky, v Česku přitom bude úplně poprvé (www.liberec2009­.com). Pro soutěže ve skocích na lyžích byly upraveny dosavadní skokanské můstky na úpatí vrcholu Ještěd, pro běžecké lyžování byl vybudován zbrusu nový areál ve Vesci u Liberce.

Mistrovství představí také atraktivní premiéru: poprvé se totiž na skokanských můstcích utkají také ženy, pro které byla tato soutěž dosud uzavřena. Na to, jak se jim bude ve vzduchu dařit, se diváci mohou přijít podívat 20. února. Oproti tomu disciplína skoků pro muže už je dobře zavedená. Hlavní boje na velkém můstku se svedou 27. 2., soutěž týmů pak 28. 2. Do Liberce dorazí loňský vítěz světového poháru Rakušan Thomas Morgenstern, legendární Adam Malysz z Polska či vítězka kontinentálního poháru žen Ulrika Grässler hájící barvy německého týmu.

Nový běžecký areál ve Vesci přivítá závodníky na dvou okruzích dlouhých 3,75 km, jejichž kombinací vzniknou tratě o délce 5 a 7,5 km. Závodit se tu bude hned od začátku šampionátu, finálové závody ve sprintu, štafetě a maratonu mužů a žen se odehrají od 24. 2. do 1. 3. České publikum vkládá své naděje v loňského vítěze světového poháru Lukáše Bauera, který si dobré umístění v Liberci stanovil jako prioritu letošní sezony. Česká běžkyně Kateřina Neumannová byla na posledním mistrovství v Sapporu zlatá, na tom nynějším bude jako jeho prezidentka fandit rovněž svým bývalým soupeřkám Norce Kirstin Steiraové nebo Italce Follisové.

Vstupenky je možné koupit v předprodeji v síti TICKETPRO (www.ticketpro­.cz). Na zahajovací ceremonii stojí od 300 do 750 Kč, na finále od 250 až do 1500 Kč. Nabídku hotelů, penzionů a ubytování v soukromí najdete na portálu www.liberecho­tels.com.

Město Liberec (www.infolbc.cz) divákům a sportovcům nabídne také jiné než sportovní vyžití. K jeho atrakcím patří symbol kraje, televizní vysílač a hotel Ještěd, botanická zahrada či zábavní a relaxační komplex Centrum Babylon.

Infolinka FIS MS v Liberci: +420 840 111 308

Doporučené články