Karneval v Benátkách

Noční vlak přejíždí dlouhý most a pomalu zastavuje. Trochu se bojím, jestli nepřijíždím moc pozdě. V nádražní hale je plno lidí. Mnoho z nich má kolem oka namalovaný květinový vzor, někteří mají i masky. Je jasná, ale teplá únorová noc a v Benátkách před několika hodinami začal karneval.

Novější reportáž s fotografiemi naleznete v článku Návštěva benátského karnevalu

V ulicích prochází skupinky lidí většinou v maskách, postupně potkávám skupinky rytířů, hokejový tým, mimozemšťany i Američany s vysokými barevnými klobouky. V krámcích prodávají nejrůznější masky ve všech velikostech. Od stánků s občerstvením se táhne vůně svařeného vína, samozřejmě nechybí ani pizza. Procházím osvětlenými uličkami směrem k náměstí sv. Marka, připadám si jak v jiném světě, všude vládne pohoda a dobrá nálada. Na nárožích a náměstích hrají kapely a muzikanti lidé kolem nich tvoří hloučky, někteří i tančí. Blíží se půlnoc, hospůdky opouští poslední návštěvníci, nasedají do lodních taxíků. Celé město se pomalu ukládá ke spánku. Na náměstí sv. Marka posedávají hloučky mladých lidí, většinou mluví anglicky. Po druhé hodině na náměstí nastupuje úklidová četa s dlouhými košťaty. Poházené lahve, zbytky rachejtlí a konfet odváží na čluny přistavené na nábřeží. Během hodiny je náměstí čisté. Odněkud je slyšet tlumený zpěv a kytara, po chvíli se přidává i saxofon. Náměstí pomalu usíná.

Kolem 8. hodiny ráno se nad nábřežím pomalu roztrhává mlha z ní vystupuje chrám Santa Maria della Salute. Gondoliéři si také přivstali a při čekání na první zákazníky spolu živě diskutují. Kolem Dóžecího paláce se postupně objevuje řada stolečků s líčidly – ženy se zatím líčí samy, ale již za pár hodin budou tytéž květinové motivy zdobit i turisty. Začínají se scházet první lidé v maskách. Kupuji si lístek na okružní plavbu místní lodní dopravou. Projedeme Canal Grande, kolem kterého je již docela živo. Průvodci v maskách provádějí skupinky turistů. U stánků se již čile obchoduje. Loď opouští atraktivní část města, plujeme kolem starých doků a ostrovní pevnosti. U pobřeží jsou místy vidět naplavené hromady odpadků – takové jsou Benátky zezadu&

Loď opět přijíždí k nábřeží. Kolem Dóžecího paláce již není téměř k hnutí. Chystá se zde volba kolombíny (Vote de la Colombine). Průvod pomalu prochází, či se spíše prodírá k pódiu. Zatímco na pódiu je zvolena kolombína, část doprovodu zůstává mezi turisty a program pokračuje koncertem. Lidé v maskách se ochotně nechávají fotit s turisty. V zákoutích kolem náměstí pózují jednotlivé masky. Pomalu odcházím směrem k nádraží. V ulicích a na náměstích je stále živo. Na Ponte di Rialto si kupuji malou masku na památku a odcházím na nádraží. Nasedám do vlaku, kterým tak jako včera přejíždí dlouhý most a pokračujeme dále až k rakouským hranicím.

Milan Kylar

Zakladatel a kdysi také šéfredaktor časopisu www.cestovatel.cz. Nyní jsem zaměstnancem softwarové společnosti... Kromě toho občas fotografuji.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *