Jak v přírodě třídit odpad?

Člověk, který se chce chovat zodpovědně k přírodě, se ani během výletu daleko od kontejnerů nenechá odradit od třídění odpadu. Když se trochu zamyslíte, ještě než opustíte domov, uvidíte, že je to vlastně docela snadné.

Než se vydáte na túru, rozmyslete, co si s sebou vezmete za potraviny. Pokud použijete selský rozum, ihned vás napadne, že dobrou volbou nebudou například nápoje ve skleněných lahvích. Sklo je těžké a v přírodě by se rozkládalo tisíce let. Přece jej nechcete nosit celou dobu s sebou, že?


Vezměte si jídlo v praktických obalech

Chcete-li potěšit životní prostředí, zabalte si na výlet do přírody jídlo v obalech z papíru. Ten lze totiž využít na podpal, až budete zakládat oheň. Zahazovat ho v lese by byla docela škoda, papír totiž patří k nejlépe recyklovatelným materiálům. Navíc je lehký, takže ho bez potíží unesete až k prvnímu modrému kontejneru.

Plastům se určitě nevyhnete, vyrábí se z nich mnoho obalů. Každopádně jde o materiál, který se v žádném případě nerozloží, proto jej nikdy neodhazujte. Plastové obaly noste s sebou a vyhoďte do příslušené nádoby, vždyť jsou lehké.

Lze vůbec něco nechat v přírodě?

Ale ano. Pokud vám není cizí třídění bioodpadu, potěšíme vás. Ten lze totiž v přírodě nechat bez potíží. Jde například o slupky od banánů, toaletní papír, papírové kapesníčky nebo sáčky od čaje. Rozhodně však nic takového neodhazujte uprostřed cesty. Odložte odpad na málo frekventovaném místě, je-li to možné, zahrabejte jej pod zem.

A jak je to s konzervami?

Konzervy jsou klasickým vybavením trampů, nicméně ani tady vás nepotěšíme. Po snědení obsahu byste si je s sebou měli zase hezky odnést, rozkládají se velmi dlouho. To samé platí v případě nápojových kartonů.

Chcete o třídění odpadků v přírodě vědět více? Podívejte se na web SamoSebou.cz. Zamiřte sem i v případě, že si nejste nutností třídit odpad zase až tolik jistí. Dozvíte se, jak moc pomůžete přírodě a co všechno se vyrobí z vámi vyhozených PET lahví.

Doporučené články