Jak pomoci zvířatům, procvičit španělštinu a poznat Mexiko


PNA je mexické občanské sdružení, celým jménem Protectora Nacional de Animales, které operuje především na území hlavního města Mexika a okolí. Jedná se o sdružení zabývající se ochranou zvířat a aktivitami s tím spojenými. Krom útulku, adopčního centra, veterinární stanice také PNA připravuje přednášky pro děti a mládež.

Funkčnost PNA z velké míry zajišťují dobrovolníci a vzhledem k nedostatku mexických dobrovolníků, napadlo jednu z pracovnic PNA, českou krajanku Ivu Koukalovou, nabídnout možnost dobrovolné práce pro PNA českým zájemcům a provozovat tak něco na styl známých workcampů. PNA spolupracuje již několik let s jednou z českých agentur (KMC – KMC Travel service spol. s r.o.) a tak si případní zájemci mají možnost ověřit pravdivost a věrohodnost celého projektu u těch, kteří byli sami jeho součástí.

Dobrovolníky PNA přijímá po celý rok a bez omezení pohlaví a věku a to především pro útulky a adopční centra v hlavním městě Mexiku a Cuautle (stat Morelos, asi hodinu a půl od hlavního města). Dobrovolníkům PNA zajišťuje dopravu z a na letiště, ubytování a stravu. Přesné podmínky vám v češtině ráda upřesní zmiňovaná pracovnice PNA, Iva Koukalová.



U dobrovolníků není požadováno žádné speciální vzdělání, i když logicky veškeré zkušenosti s prací o zvířata jsou vítány. PNA prostě potřebuje lidi s láskou a pochopením pro zvířata a připravené být s nimi v nepřetržitém kontaktu. Co se jazykového vybavení týče, je potřeba dodat, že pracovníci PNA jsou z většiny Mexičané a tak jsou čeští dobrovolníci při práci v podstatě nuceni okolnostmi používat španělštinu. Doporučuje se tedy aspoň minimální znalost tohoto jazyka.

Krom krásné, i když velmi náročné práce, mexických známých a kamarádů, nezaplatitelných zkušeností z velmi rozdílné kultury a zlepšení španělštiny může dobrovolník také využít tuto cestu poznání země. Nepsané pravidlo toho projektu je takové, že po určité době práce pro PNA se dobrovolníci vydávají na samostatnou cestu po Mexiku. Logicky jsou už lépe vybaveni, protože už více pronikli do mexické kultury, lépe se tak orientují a cestu si pak lépe vychutnají.


Více o práci PNA na www.pnamexico.com (stránka je i v češtině) případně žádejte informace přímo u Ivy Koukalové ivakoukalova (at) y­ahoo.com.mx .

Reportáž o PNA natočená TV Prima v rámci Cesty kolem světa za 54. týdnů.

Pro lepší plánování vaší cesty doplňuji, že mezi ČR a Mexikem je uzavřena dohoda o bezvízovém styku, která dovoluje pobyt českých občanů v Mexiku po dobu 3 měsíců bez víza pokud nejde o lukrativní činnost. Tento pobyt se dá prodloužit u Národního migračního institutu. Pracovníci PNA vám v této oblasti rádi poradí.


A už jen malé upozornění na závěr. Práce se zvířaty je drogou a tak se připravte i na to, že pokud neodoláte, tak pak jako několik z předchozích dobrovolníků poletíte zpět do ČR s novým chlupatým kamarádem. Adopce zvířat PNA do ČR je možná a PNA je schopna připravit veškerou potřebnou dokumentaci pro bezproblémový převoz zvířat a jejich přijetí v ČR.

Doporučené články