Jak nejsnáze poslat balík do zahraničí?

Posílali jste nedávno balík do zahraničí? Pokud ano, možná vás zaskočila vysoká cena, kterou jste za něj zaplatili. Jestliže plánujete v dohledné době opět něco posílat do ciziny, určitě přemítáte, jak ušetřit.

Kritériem je hmotnost a vzdálenost destinace

Cesty k úsporám samozřejmě existují. Je samozřejmé, že cena balíku do zahraničí hraje hlavní roli. Promítá se do ní samozřejmě destinace, kam zásilku posíláte. Levnější to bude pochopitelně z České republiky do sousedních zemí, třeba na Slovensko nebo do Polska či Německa než například do Velké Británie. Dalším kritériem je celková hmotnost balíku. Čím vyšší, tím více za něj zaplatíte. Hodně přepravních společností má potíže s většími balíky, což zpravidla znamená nad 50 kg. Každý se specializuje na něco. Málokdo má v portfoliu všechno. Navíc, pokud budete posílat přes Českou poštu, zpravidla vás čeká návštěva pobočky, kde musíte vystát frontu. To se vám nehodí. Čas jsou peníze. Nejraději byste všechno poslali na pár kliknutí přímo ze svého obývacího pokoje. Navíc, vy byste ale raději někoho, kdo si poradí jak třeba s malou zásilkou knížek, tak třeba i s obrovským balíkem obsahujícím nábytek.

Nejlepší cesta i náklady

Volba posílat balík přes internetovou službu, která využívá služby více různých přepravců a tím pádem si poradí s různými druhy zásilek, dokáže vytvořit nejvhodnější cestu, po níž bude vaše zásilka cestovat, a to, jak pokud jde o logistiku, tak i v případě nákladů, je logickým řešením problémů. Otázka, kde a jak ušetřit až 50 % při odeslání balíku do zahraničí, díky tomu není z řádu sci-fi, ale stává se realitou. V porovnání se standardním posíláním pomocí České pošty tak můžete ušetřit minimálně 20-30 %, mnohem častěji ale i 50 % nebo dokonce ještě více. U České pošty například za zásilku o hmotnosti 2 kg do Velké Británie zaplatíte téměř 800 Kč, alternativní cestou přes internet ale poslání stejného balíčku pořídíte za polovinu. A to už je opravdu hmatatelný rozdíl. Objednávku odešlete z pohodlí domova, dopravce si pro balík přijede. Navíc není problém odesílat i těžší zásilky vážící nad 50 kg. Pokud jde o kusovou přepravu, není problém do půl tuny, ale teoreticky lze i více. Je možné si vybrat i výdejní místo, které budete mít nejblíž, pokud vám má být nějaká zásilka naopak doručena. K dispozici je rovněž mobilní aplikace, kde můžete objednat odeslání a zásilku sledovat.

Pozor na komplikace

Posílání balíků poštou vám může způsobit různé komplikace. Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Předpokládali byste, že prostě dobře zabalíte věc, kterou máte v úmyslu odesílat, vyplníte náležité tiskopisy a vše bez potíží na poště odešlete. Jenže zrada může nastat už při samotném vyplňování, které není tak snadné. Háček spočívá už v tom, že pokud jde o dobírku, na podací lístek patří částka v zahraniční měně, ovšem na mezinárodní poštovní poukázku se vypisuje v českých korunách. I tohle může způsobit vám i pracovníkovi pošty za přepážkou vrásky na čele. Hračka není ani správné vyplnění položky adresáta. Když se vám ale všechno podaří vyplnit, po delší diskuzi s pracovníkem pošty také odeslat, ani tak nemáte záruku, že všechno klapne, jak má. Může se docela klidně stát, že podobné potíže bude mít i protistrana. Což když se pak vyskytne někde chyba a pošta vám dobírkovou částku odmítne vydat s tím, že řešení problému přehraje na vás? Ano, něco podobného se také může přihodit. Vyhněte se podobným komplikacím s Českou poštou, protože jinak budete mít slušnou hladinu adrenalinu, ale k doručení zásilky buďto nedojde, nebo vy nebudete mít peníze z dobírky, zatímco protistrana bude mít obojí, nebo se může přihodit i spousta jiných nepříjemných situací.

O svůj balík se nemusíte bát, nedostane se do rukou nikoho nepovolaného. Doručovat ho budou standardní a prověření přepravci jako DPD, PPL, TNT, FedEx, GLS, nebo UPS. Výhodou je právě variabilita doručovatelských služeb a možnost vždy vybrat toho nejvhodnějšího dopravce. Ani cena vás nepřekvapí, můžete si ji dopředu ověřit pomocí kalkulačky přepravného, kterou najdete na webu zasilatelské služby. 

Doporučené články