Hudba a tanec tvoří bránu do srdcí Řeků

Dovolenkové cesty jsou spojené s poznáváním nové kultury. Cesta do Řecka se stává jedinečnou příležitostí užít si pohostinnou náruč této slunné země a jejích obyvatel. Místní folklór je branou k srdcím Řeků. Otevřete se jeho vlivu a nechte se unášet tóny řecké hudby a zatočte se v rytmu národních tanců…

Hudba zní úplně všude

Řekové patří mezi neobyčejně pohostinné národy. Velice rádi oslavují. Jejich oslavy se nikdy neobjedou bez dobrého jídla, hudby a tance. Na vesnických svatbách, křtinách a jmeninách bývá vždy pořádně veselo. Místní obyvatelé nevynechají příležitost, jak se pobavit a zatančit si. Tradiční řecká hudba je úzce spjata se zvukem strunného nástroje buzuki. V Řecku se s ním setkáte všude: v taxíku, v taverně, ale klidně v moderním baru nebo luxusním butiku. Svoji hudbu Řekové prostě milují a velmi jim záleží i na významu textů, které si zpívají.

Romantické tóny lyry i houslí

Každá část země má své typické lidové tance a písně. Ostrovní hudba má tisíce podob. Lyra a lauto patří mezi nástroje typické pro Krétu. Jejich zvuky se hodně podobají turecké a arabské hudbě. Obyvatelé Egejských ostrovů a především Kyklad ovšem vyměnili lyru za housle. Na Iónských ostrovech zase na první poslech odhalíte italské kytary, na Karpathosu si pro změnu vychutnávají zvuk jednoduchých dud.


Zavlní se i na stole

Hudba je nedílnou součástí života Řeků už od malička. Prakticky každá trošku větší vesnice má svůj pěvecký a taneční soubor, kde se malé děti učí typické tance a písně svého kraje. Když si mladí Řekové oblékají národní kroje na místní slavnosti nebo průvody konané na státní svátky, jsou na to opravdu hrdí. Milují také noční podniky s živou hudbou. Za zvuků buzuki se neváhají pořádně odvázat a k ránu si klidně i zatančit na stole.

Tanec ze slavného filmu

Řecký taneční folklór reprezentují kruhové tance. Jako první se do rytmu hudby ponoří nejlepší tanečník, nebo také oslavenec, na svatbách ženich. Někdy tančí muži a ženy odděleně, jindy jde o sólové kreace tzv. Zeimbekiko, kdy se jeden tanečník „předvádí“ a ostatní stojí kolem. Typický národní tanec Tsamikos uvidíte ve všech řeckých oblastech od Peloponésu až po Epirus a Thrákii. Velmi známým tancem je i Syrtos z oblasti Kalamata na Peloponésu. I s ním se s drobnými odlišnostmi setkáte po celém Řecku. Ostatně Syrtaki na hudbu Mikise Theodorakise proslavil herec Antony Quinn ve slavném filmu Řek Zorba natočeném podle knihy Nikose Kazantzakise.

Nenechte si ujít řecké večery

Zatoužili jste vychutnat si teskné zvuky nástroje buzuki a na vlastní oči se přesvědčit, jak se tančí Tsamikos? Příležitost budete mít na řeckých večerech pořádaných v turistických letoviscích. Setkáte se zde s ukázkami tradičních lidových tanců a budete se moci zaposlouchat do řecké hudby.

Doporučené články