Témata: Živá historie, Středočeský kraj, Okolí Prahy
Už dlouho, asi dva roky, mě dcera lákala na toto místo. Byli tady se školou a přijela tak nadšená, jako skoro odnikud. Protože často nakupujeme výrobky z Botanicusu a téměř nikdy nejezdíme vlakem, rozhodla jsem se zajet tam, odkud roky máme v koupelně mýdla a odhodlala jsem se sednout na Vysočanech do vláčku a pobýt v Ostré u Lysé nad Labem jedno celé odpoledne. Při odjezdu domů jsem plně chápala dceřino nadšení, které přetrvávalo ještě po dvou letech.
Cesta vláčkem z Prahy je rychlá. Vyrazíte po trati směrem na – Lysou nad Labem a Nymburk a vystoupíte jednu stanici za Lysou na nově zřízené zastávce Ostrá. Po několikaminutové procházce kolem muzea kamen a hostince „U žíznivý ryby“ dojdete za chvilku až k této historické vesničce.
Historické centrum vzniklo roku 1999 tam, kde kdysi bývala skládka. Rekultivovalo se a úžasně. Celé historické centrum a přilehlé ekologické zahrady vznikly podle projektu firmy Botanicus. Použité materiály, dřevo a kámen pocházejí z demolic cukrovarů z Nymburka a Lysé. Zejména dámám radím, aby si na výlet sem vzaly neklouzavé boty bez podpatků, protože kameny nejsou tak úplně vedle sebe. Za to působí vzdušným přírodním dojmem.
Hned po koupi vstupenky si vyměníte peníze za místní groše a pak už můžete zkoušet různá řemesla, výrobu mýdla, výrobu provazu (za 2 groše), udělat si vlastní svíčku (taky za 2 groše), zhotovit keramický hrnek (ten za 4 groše), rýžovat zlato (za 2 groše) nebo vyrobit si vlastní ruční papír ( za 1 groš), ale taky si můžete za groše pochutnat na keltských palačinkách (mňam, ty byly za 2 groše) nebo si koupit masové koule (za 2 goše jedna velká s kari kořením). Na výběr je i spousta tradičních starých nápojů. Zkusily jsme medovinu za groš a pampeliškový sirup taky za 1 groš. Ceny lidové jak za starých dávných časů…
Každý den kromě pondělí od 28. dubna do 29. září od 10 do
16 hodin (v červenci a srpnu do 17 hodin) se můžete seznámit
s jednotlivými řemesly. Buď sami, nebo se můžete nechat provést
vesnicí s ukázkami tradičních řemesel dráteníka, hrnčíře,
provazníka či svíčkaře.
Výrobky řemeslníků lze zakoupit na středověké tržnici. Osvěžit
se můžete bylinnými sirupy a hlad vám zaženou keltské palačinky
z pohankové mouky. Potom všem si odpočiňte v bylinných
zahradách, a to za:
Během celého roku zde probíhají různé slavnosti. Tam je vstupné vyšší a jejich kalendář a ceny vstupného najdete na webových stránkách firmy Botanicus.80,– korun českých osoba dospělá
40,– korun českých děti, studenstvo i důchodci
První stavba, která zde vznikla, prý byla truhlářská dílna. Nás ale
více zaujala Lékárna, která provozuje výrobu mýdel. Lékárna je naplněna
sklenicemi s rostlinami naloženými v oleji nebo alkoholu. Tyto
extrakty se využívají k výrobě mastí a mýdel. Najdete tady mýdla
kulatá a můžete si je uplácat, strčit do formy a za 5 grošů vyrobit
úplně sami (1 groš = 10 kč). Navíc to tady úžasně voní po
bylinkách. Hodně se nám líbila i výroba svíček.
Kdysi bylo světlo výsadou bohatých, nejdříve se používaly louče,
později svíčky. Chudí lidé ale dlouho využívali denní světlo. Když
vznikly první svíčky, knot se namáčel do roztaveného loje nebo včelího
vosku. I u svíček to překrásně voní. Po medu a po bylinkách. Je tady
možno vidět dva přístroje, jeden pocházející z Anglie
z přelomu 17. a 18. století, má jméno kývající oslík. Druhý je
kolo, které se používalo kdysi pro sušení vyrobených svíček.
U kádě je možno často vidět plno dětí jak trpělivě stojí,
v ručce knot a namáčí a čekají až zaschne a znovu namáčí. Je to
dlouhodobý proces…k dosažení trochu přijatelné tloušťky je
třeba svíčku namočit aspoň třicetkrát…
Pak jsme se s dcerou zastavily u tkalcovského stavu. Vyprávěla
jsem jí jak se kdysi používaly stavy hlavně v pohorských oblastech,
tam, kde se pěstovalo konopí a len… Než dojde k práci na
tkalcovském stavu je ještě dlouhá cesta před tím, len se sklidí a pak
máčí, suší, láme, rozčesává… a tady se dá kouknout jak se
spřádá na kolovratu do vřeten a jak pracuje stav.
Kluky a muže tady ale spíš zajímá kovářské řemeslo. Kdysi uměli
venkovští kováři zázraky, vyrobit zemědělské nářadí, ukovat třeba
sekeru, ale i zbraně, řetězy a také okovat koně… Je tady možno
vidět všechno, co kovář tehdy potřeboval, pec, měchy, kovadlinu, ale
i kladiva a kleště.
Také si tu můžete vyzkoušet vyrobit vlastní papír nebo udělat
hliněný hrníček v hrnčířské dílně, mají tu ukázku
košíkářství i provaznictví (viděly jsme jak i malá asi
pětiletá holčička dokázala utočit silný provaz), krásný stánek tu má
i kameník, ve středověku nejsilnější cech pro svoji velmi důležitou
roli při stavbě tvrzí a hradů. Asi nejvíc nás zaujalo drátenické
řemeslo. Statný dráteník dokázal obkroužit drátkem jak kamínky, tak
nádobí a jeho dekorace na nás působily velmi čistě, takže hned cestou
domů jsme posbíraly plno kamínků a chystáme se z drátků, co máme na
navlékání korálků všechny kamínky pěkně obkroužit na památku.
Po všech procházkách po tradičních řemeslech jsme došly do zahrad firmy Botanicus, které jsou rozloženy na ploše 20 hektarů. Víme, že jsou obhospodařovány bez použití jakýchkoliv chemických postřiků i hnojiv, proto si výrobky rády kupujeme. A tak jsme nebyly líné a prošly zahrady úplně celé. V zahradě se krásně prolínají okrasné a produkční části. Nejvíc se nám líbila zahrada kuchyňská, spousta bylin vhodných ke kulinářským účelům… Najdete tady typickou klášterní zahradu (při vstupu hlavní branou), kde jsou především bylinky určené pro léčení. Dále najdete tři bludiště různých tvarů v Labyrintu. Pěkná je i čínská zahrada. Dceru ohromila zahrada zeleninová, rajčata znala asi tři druhy, kulaté, oválné a cherry a tady co řada to jiný druh s latinskými názvy, ani jsme je nedokázaly spočítat. Podobné to bylo s mrkvemi a když jsme si všimly průměru, který se dral z hlíny nevěřily jsme vlastním očím…
Obě milujeme levanduli a když naše oči spočinuly na celém levandulovém
poli, které právě má dobu květu, došla nám slova… Na části
pozemku je vysázen sad starých odrůd ovocnanů, jabloně, hrušně,
třešně, višně i slívy a i tady je procházka uklidňující a
voňavá. Po vší té vůni a barevné nádheře si dcera ještě stihla
nakrmit kozy a okruhem obejít včelí úly, kde se to včelkami jen hemžilo.
Nebylo divu, že jsme skončily v Hodovně. Sice mě chuť na jídlo
trochu přešla, když jsem si přečetla, že je vytvořena
z recyklovaného dřeva, které se natíralo volskou krví, ale jakmile
jsem ucítila vůni masových kuliček neodolala jsem. I medovina mě
pohladila po duši stejně jako před tím všudypřítomná vůně bylinek.
Stěny Hodovny jsou vytvořeny z jílu a slámy, dokola se nachází
dvanáct měsíčních znamení a nepřehlédnete ani obrazy znázorňující
znaky jednotlivých řemesel a cechů. Na stolech zavoní sytě oranžové
afrikány…a mísí se s vůní jídla. Na dřevěném trámu je
umístěn latinský nápis. V průvodci jsem našla překlad: „Pane,
jestliže chceš vidět naše dílo, podívej se okolo“.
Ještě musím doporučit keltské palačinky, tenké jako papír
s vynikající domácí jahodovou marmeládou a domácím tvarohem. Jsou
z těsta z pohankové mouky a sypané skořicí provoní okolí.
Poseděly jsme s nimi za ručně tesaným dřevěným stolem na
dřevěných kládách a bylo nám fajn.
Cesta vláčkem domů utekla za lehkého podřimování
s provoněnými vlasy a plným bříškem.