Geocaching – sport se srdcem GPS


Geocaching je celosvětová hra založená na využití technologie GPS (Global Position System) a vlastní základně hledačů „pokladů“ (Cache). Členství v komunitě je zdarma a jedinou podmínkou k tomu, abyste mohli propadnout kouzlu geocachingu, je vlastnit přístroj GPS (GPS, PDA nebo mobilní telefon s GPS) a mít přístup k internetovému portálu společnosti Groundspeak www.geocaching.com. Celá hra je závislá na vtipu a vynalézavosti jednotlivých hráčů, protože právě oni vyrábí jednotlivé cache, umístí je na zajímavé místo někde v přírodě a jejich souřadnce či indicie vedoucí k jejímu nalezení zveřejní na Internetu. Vlastní přehledy a veškeré informace týkající se cachí obhospodařuje internetový portál www.geocaching.com.

Co je v pokladu?

Toho, kdo se domnívá, že poklad skrývá něco cenného, musím bohužel zklamat. Nicméně neskutečná touha zjistit, co na nás autor pokladu nachystal a radost z toho, že jsme na jeho lsti vyzráli je dostatečnou odměnou za to, že jsme na krásné místo v přírodě šli občas podstatně horší cestou než ostatní mudly (přezdívka pro lidi bez GPS v ruce). Obsah vlastní schránky se liší dle jejího typu či přesněji řečeno velikosti. Ty nejmenší jsou vybaveny pouze logbookem (srolovaný proužek papíru) a špačkem tužky se nazývají mikrocache (obvykle krabička od filmu). Ty větší – normální jsou o velikosti různých šroubovacích sklenic či potravinových plastových krabiček. V těchto cachích se již objevují nejrůznější předměty jako hračky z kindervajec a podobně, které obvzlášť nejmladší geokačeři vyměňují mezi poklady a jejich domácími sbírkami.

Jak legalizovat tuto hru doma?


V podstatě záleží na tom, zda je vaše milá polovička hravá a chodí ráda do přírody. V případě, že ano, je v podstatě po problému a rodinné štěstí má otevřené dveře. Stačí krátká zmínka o novém rozměru víkendových vycházek a během několika dnů se můžete mazlit s vaší novou high-endovou hračkou. Ovšem není-li tomu tak, doporučuji najít jakýkoliv dostatečně pádný důvod proč si GPS reciever pořídit. Kupříkladu já jsem si ho koupil na tůry skialpinismu (ale fakt ). A protože na skialpech člověk není každý týden, jen tak náhodou při hledání potřebného software na internetu narazíte na adresu WWW.GEOCACHING.COM. No a prostě si to zkusíte. A když máte děti ? To byste mohli chodit každý den….

O geocacherech

Jsou to většinou velice příjemní lidé s podobnou úchylkou. V přírodě se snadno poznají, protože nesmyslně krouží lesem s nějakým „divným mobilem“ v ruce a hrabou se v zemi, nebo prohlíží všechny keře a koruny stromů. Ale jakmile prohodíte pár slov naleznete společnou řeč. A komu to nestačí, může se zůčastnit tzv. Geoeventů, které se konají po celé republice i za jejími hrancemi.

Takže – let´s go geocaching !

Ještě pár užitečných odkazů

Doporučené články