Cestovatelský festival 2007

Stručný komentář účastníka

Na cestovatelském festivalu jsem se byl podívat také a tak si dovolím několik mých postřehů. Podotýkám, že jsem tam nebyl po celou dobu, neberte tedy můj komentář za příliš objektivní.

Program byl různorodý a zajímavý, ve třech sálech si oblasti svého cestovatelského zájmu mohl najít každý. Organizace byla výborná a celý festival na mne působil dojmem precizní přípravy. Zájemců o návštěvu festivalu bylo tolik, že příště by se možná hodilo přesunutí do Kongresového centra.

Jediná má negativní poznámka se váže k úrovni některých promítání. Na takto velké akci bych čekal výhradně promítání na maximální, profesionální úrovni. A to se týká jak fotografií, tak mluveného slova.

Chcete-li však dostat dvakrát ročně koňskou dávku zážitků z cest a přežijete-li občas slabší fotky nebo slabší komentář, určitě festival doporučuji. Akce tohoto formátu je u nás naprosto jedinečná.


Podrobná zpráva Karla Wolfa:

V Praze v kulturním domě Ládví se ve dnech 10.-11. listopadu 2007 konal již 9. Cestovatelský festival (www.setkanices­tovatelu.cz). Více než 40 předních českých cestovatelů a fotografů vystoupilo v širokém programu festivalu, který se konal paralelně ve třech tématicky rozdělených sálech. Ve velkém sále s kapacitou 500 míst k sezení a dalších 200 míst k stání probíhaly projekce z exotických krajin a další dva malé sály byly tématicky zaměřeny na Evropu a na expedice.

Cestovatelský festival stále získává na oblibě u široké veřejnosti a pravidelně se zvyšuje návštěvnost asi o 10 – 15% po každé akci. Letos v listopadu přišlo přes 1800 návštěvníků a předpokládáme další nárůst v příštích letech. Současné malé sály s kapacitou 70 míst k sezení byly navštíveny téměř neustále až 130 diváky. Nelze tedy ani specifikovat, o které programy v malých sálech byl větší a nebo menší zájem. Z programu ve velkém sále byl největší zájem o nejnavštěvo­vanější destinace jako např. Keňa, Patagonie, Írán, Thajsko, Austrálie, Venezuela, Indie, Nepál a Indonésie. Všichni vystupující cestovatelé se na závěr své projekce podělili o své zkušenosti i formou diskuse s diváky. Fotografie z festivalu si můžete prohlédnout zde.

Jako překvapení připravili organizátoři ve spolupráci s Indonéskou ambasádou v Praze vystoupení indonéského tance, který předvedla Jana Vozábová. Tato česká tanečnice studovala jeden rok balijský tanec na univerzitě v Indonésii. Její fantastické taneční kreace byly odměněny bouřlivým potleskem všech diváků. V předsálí KD Ládví se konal také miniveletrh příležitostí pro cestovatele, kde se prezentovalo přes 30 vystavovatelů. Hlavními subjekty byly cestovní kanceláře, turistické centrály, vydavatelé časopisů a knih s cestovatelskou či fotografickou tématikou, neziskové organizace pomáhající v zahraničí a nebo firmy vyrábějící sportovní vybavení pro turistiku a outdoor. Generálními partnery byly letecká společnost Emirates a Evropská cestovní pojišťovna.

V sobotu a v neděli se konalo i slosování anketních lístků, kde byli vylosovaní návštěvníci odměněni mnoha dárky, kteří poskytli jednotliví partneři festivalu. Nedělní slosování vyvrcholilo soutěží o dvě letenky od společnosti Emirates, která probíhala v průběhu října na webových stránkách HedvabnaStezka.cz. Ve spolupráci s výše zmíněným cestovatelským portálem proběhlo i vyhodnocení Expedičního fondu, ze kterého budou v příští měsících financovány zajímavé expedice po celém světě.

Do programu festivalu byla zařazena i „cestovatelská seznamka“, která byla určena pro všechny cestovatele hledající kamaráda/ku na cesty. Ve vyhrazeném časovém prostoru 45 minut se mohli přítomní cestovatelé v malém expedičním sále osobně představit a sdělit ostatním, kam mají namířeno. V sále se sešlo asi 30 individuálních cestovatelů různého věku a ke konci již vzniklo několik spřátelených dvojic, které se rozhodly spolu vyrazit na cestu.

Poslední zajímavostí festivalu byla soutěž Slideshow Awards 2007, do které mohli cestovatelé a fotografové přispět tříminutovým snímkem složeným z hudby a obrazu. Vítěz byl zvolen přítomnými návštěvníky pomocí hlasovacích lístků. Stal se jím Lukáš Synek, který obdržel poukázku v hodnotě 5 000 Kč na nákup sportovního zboží Warmpeace. Vítěznou slideshow je možné shlédnout zde Všichni cestovatelé jsou již nyní zváni na jarní Cestovatelský festival v Praze, který se bude konat ve dnech 15.-16. března 2008.

S pozdravem Mgr. Karel WOLF Ředitel Cestovatelského festivalu v Praze – www.setkanices­tovatelu.cz

Soutěž Slideshow Awards 2007:

Soutěže Slideshow Awards 2007 se se svými příspěvky zúčastnili tito cestovatelé a fotografové: Marian Béreš, Kamil Fógel, David Hainall, Jan Haken, Jan Hodač, Martin Krajíček, Martina Křenová s Františkem Červinkou, Vít Kršul, Martin Pluhař a Lukáš Synek.

Celkové pořadí příspěvků je následující: 1/ Lukáš Synek, 2/ Martin Krajíček, 3/ Kamil Fogel, 4/ Martin Pluhař, 5/ Jan Haken, 6/ Vít Kršul, 7/ David Hainall, 8/ Marian Béreš, 9/ Martina Křenová a František Červinka, 10/ Jan Hodač.

Tomáš Peterka

Ahoj, jsem z Ceske Trebove, nyni na nějakou dobu sídlím v Praze

Rád sportuji - kajak a kolo jsou moje oblíbené inštrumenty, rád cestuji - Jižní Amerika je moje oblíbená destinace, občas dokonce i pracuji

S magazínem Cestovatel.cz pomáhám hlavně tak, že čas od času přispěji nějakým tím článečkem, ale jinak hlavně hledám cesty k tomu, aby byl časopis úspěšný a to, s naším rozpočtem, není žádná legrace

Turisti se baví na salaši s bačou:
"Tak co, bačo, jak se mají ovce?"
"No, černé dobře."
"A co bílé?"
"No bílé taky dobře."
"A zdravé jsou, bačo?"
"No černé jsou zdravé."
"A co bílé?"
"No bílé jsou taky zdravé."
"A dojí dobře, bačo?"
"No černé dojí, dojí dobře."
"A co bílé?"
"Ale aj bílé dojí dobře."
"Bačo, a proč je pořád dělíš na černé a na bílé?"
"No černé jsou přece moje."
"A co bílé, bačo?"
"No ty jsou taky moje..."

Doporučené články