Čajová slavnost Hacugama

Třetí lednový víkend bude výjimečný pro milovníky čaje i japonské kultury. Česká asociace cesty čaje Urasenke pořádá novoroční čajovou slavnost s názvem Hacugama.


Česká asociace cesty čaje Urasenke, která je českým zastoupením jedné z největších čajových škol na světě, pořádá v sobotu a neděli 18. a 19. ledna 2015 slavnost Hacugama. Pro studenty, učitele i příznivce japonské cesty čaje (čadó) je to nejvýznamnější událost z celého roku. První čaj v novém roce si i letos mohou vychutnat nejen členové školy a vzácní hosté, ale také kdokoli ze zájemců z řad široké veřejnosti.

Studenti se učí jak jít po cestě čaje

Co se v Urasenke vyučuje? Cosi, co by se mohlo na první pohled zdát velmi jednoduché! Připravit vodu na čaj, ušlehat lahodný čaj mačča, uzpůsobit čajovou místnost tak, aby v zimě vytvářela dojem vřelosti a tepla, v létě pak aby jí proudil vánek a přinášela ochlazení. Zkrátka vytvořit pro hosta nezapomenutelný zážitek vzájemné blízkosti a nerozjitřené pozornosti soustředěné kolem misky čaje. Toto je však velmi ambiciózní úkol, který je pro studenty cesty čaje poutí na celý život.

V české asociaci cesty čaje Urasenke se věnuje studiu cesty čaje více než 20 studentů. Čaji se učí Češi i Japonci žijící v Čechách. Na věku v případě jedné z tradičních japonských cest nezáleží – studují ji jak vysokoškoláci, tak i lidé starší věkem.

Na co se mohou návštěvníci těšit?

„O víkendu proběhne celkem 14 ukázek čajového obřadu i s pohoštěním tradičním pro tuto příležitost. Jedna ukázka bude nejvýše pro 12 účastníků a potrvá přibližně hodinu. Návštěvníkům nabídneme tradiční japonské cukroví vlastní výroby a ušlehaný zelený čaj mačča. Účastníci budou moci sledovat samotnou přípravu čaje, která bude komentována jedním z našich studentů,“ popisuje průběh Hacugamy Jan Bojanovský, předseda České asociace čajové školy Urasenke.

„Kvůli velkému zájmu v předchozích ročnících a omezené kapacitě našich prostor, prosíme zájemce, aby si předem zarezervovali své místo hosta na našem emailu info (at) ura­senke.cz nebo nejlépe primo přes online formulář na stránkách www.urasenke.cz . S sebou vám postačí jen bílé ponožky a příjemné naladění ke slavnostnímu a zároveň uvolněnému čajovému setkání,“ doplňuje Naďa Williams z pobočky Urasenke, která absolvovala roční studium cesty čaje v japonském Kjótu.

Všechny zájemce srdečně zveme na slavnostní událost Hacugamy v prostorách našich čajových místností v Česko-Japonské společnosti v Praze.

Další informace najdete na www.urasenke.cz

Doporučené články