Bojnice lákají

Proč lákají slovenské Bojnice? Protože se tam člověk nemůže nudit za jakéhokoliv počasí.

Na Bojnicích je skvělé, že se tady člověk nenaběhá, protože vše je pěkně pohromadě v dosahu pěší chůze. To ocení určitě nejlépe rodiče s dětmi a také lidé, jejichž nohy už nemají tu mladickou svěžest. Uprostřed Bojnic stojí zámek, který jako by vyrostl na travertinové skále. Že to není zámek ledajaký svědčí i skutečnost, že je od roku 1970 národní kulturní památkou Slovenska. A jak by také ne, když je bojnický zámek jedním z nejstarších historických památek na území Slovenska. Co je ale na něm nejzajímavější? Že vypadá, jako filmová kulisa k nějaké krásné romantické pohádce. Vypadá nádherně, když je rozzářený sluncem a vypadá kouzelně ve večerním osvětlení. Kromě denních prohlídek jsou zde i prohlídky večerní.


Bojnický zámek láká i na rozlehlý zámecký park. Mohutná lípa – Lipa Kráľa Mateja (podle pověsti ji zasadil Matúš Čák Trenčianský v roce 130) vám vyrazí dech. Vydechnout můžete v zoologické zahradě, která stojí hned naproti zámku. Místní jsou na ni hrdí, protože je nejstarší slovenskou ZOO. Svůj domov v ní nalezlo 272 druhů zvířat, což představuje asi 1700 zvířat.

V mohutné travertinové skále, na které leží staré město spolu se zámkem a kostelem, se našlo až 11 vrstev pravěkého osídlení a nálezy neandrtálského pračlověka. Vzácnou Prepošstká jeskyně má délku 8 metrů a je v ní umístěno Muzeum pravěku jen pár metrů od hlavní ulice.

Asi 5 km je vzdálený Hornonitranský banský skanzen. Část dolu Cigeľ je už opuštěná a vyhrazená hornickému skanzenu. Na vlastní oči vidět a na vlastní kůži si vyzkoušet, jaké je prostředí, v němž horníci dennodenně pracují, je ojedinělý zážitek se vším co k tomu patří – helma, svítilna, hornická brašna. Ve skanzenu není nic přikrášleno. Jde o autentický zážitek, neboť důl je stále v činnosti a hornický skanzen je jen jeho součástí.

V lázních Bojnice se nachází 9 minerálních pramenů, které mají příznivé účinky na nemoci pohybového ústrojí, revmatické choroby, nemoci zad a kloubů, nervové choroby atd. Kromě nejrůznějších moderních procedur, které “vyladí” unavené a bolavé tělo, si člověk může užít i komplexu bazénů s teploučkou vodou, která dokáže konejšit, hojit i hladit.

Tak co? Už vás Bojnice lákají?

Doporučené články