nepřihlášený uživatel · Registrovat se · Přihlásit se

Kuchynsky koutek

Mozna jste dostali chut na neco dobreho,indickeho a nevite jak pripravit nejakou dobrotu. Posypat maso ci zeleninu karim ze samosky neni to prave orechove, tak se s vami podelim o par jednoduchych receptu ktere se daji brat jako zaklad k indickemu vareni,potom uz muzete carovat za pomoci fantazie.

Thali je oblibene jidlo ktere se sklada ze spousty chodu.Je to velky talir na kterem je hodne ruznych misticek a ruznyma dobrotama.Muzou tam byt 3,4 nebo take 10. Pokud budete chtit pripravit indickou hostinu pro pratele, pro nejaku zvlastni prilezitost,muzete pripravit vsechny nasledujici recepty.Ne ze by to bylo tak casove narocne,ale na bezny obed to neni.

tha-dsci2401

Sabzi-je zaklad thali.Sabzi znamena zelenina.Jsou dva zpusoby jak zacit s pripravou sabzi a to zalezi zda pouzivate cesnek a cibuli. Lide praktikujici jogu zpravidla nejedi cibuli a cesnek, protoze probouzi nezadouci vlastnosti mysli.(indove rozdeluji jidlo do tri skupin-strava prospesna mysli,mleko,o­voce,ryze,zele­nina-strava satwicka,strava korenena,masi­ta,agresivni-kvalita radzas,a jidlo otupujici-stare jidlo,okorale,nebo i prevazna cast ceske kuchyne(knedli­ky)kvalita tapas) Cibule a cesnek se da nahradit korenim zvanym asafoeseida(tak nejak) Takze-na masle ci oleji osmazime cibuli a cesnek,nebo toto vynechame a dame rovnou nakrajenou zeleninu.Zelenina vhodna pro sabzi-mrkev,zeli,cu­kina,baklazan,raj­cata,kvetak,a­le i brambory nebo spenat.Muzete dat temer cokoliv.Zeleninu nevyzadujici dlouhe vareni jako rajcata a hrasek dame az nakonec. Kdyz je zelelina lehce osmazena-pusti tim vice vune,tak dame koreni,a ne na prudkem ohni ho lehce orestujeme-tim se otevre a pusti vice vune.nekdo ho prazi,ale ja to nedelam,protoze casto horkne. Po orestovani koreni muzeme dat par lzic rajskeho protlaku pokud chceme nacervenalou barvu.Zvlast je dobre restovat protlak s nastouhanym cerstvym zazvorem.A pak podlejeme vodou.Nebo rovnou podlejeme vodou,bez protlaku. Kdyz je zelenina mekka,tak se rozhodneme zda chceme vice omacky,nebo spise zeleninu s troskou stavy. Pokud omacku-tak vse zjemnime mlekem,ci smetanou,pripadne pridame jogurt,tak vice vody pokud se nam vyvarila,a pak zahustime nejlepe kukuricnou moukou protoze nevyzaduje provareni jako hladka mouka. Pokud jen stavu-tak staci pridat jogurt,ci smetanu,mleku a mame dobrou stavu. Pokud varime smetanu,stava se velmi tezce stravitelnou-ja ji davam do hotoveho jidla,ale ztraci tim schopnost zahustit jidlo.Ale je to zdravejsi. Nakonec dochutime,doso­lime,pridame koreni,atd.a muzeme dat lzicku masla do hotove omacky. Jake koreni?Bud pouzijeme klasicke kari,nebo lepe nejaky druh masaly.Masala znamena smes.Oblibena je garam masala,ci tandori masala,ale ve specializovanem obchode najdete spoustu druhu masal a kari.nebo si muzete namichat dle sebe,nebo pouzit divoke koreni.To uz necham na vas.

Ryze-bud pouzijeme normalni,bilou ci celozrnnou,nebo si s ni malicko pohrajeme,a treba ji obarvime kurkumou na zluto,pridame hrasek,a zjemnime mlekem.To vypada moc dobre.Nebo udelame rajcatovou ryzi,nebo arabskou-sladkou-s oriskama,hro­zinkama,treba kokosem a na panvi rozpustime maslo,orestujeme trosku cukru,nechame zkaramelizovat,a pak lehce orestujeme mletou skorici,hrebi­cek,koriandr a smichame s ryzi. Nebo do ryze pred varenim dame 2 listy bobkoveho listu,muskatovy orisek,par kousku kardamonu,cibuli s napichanym hrebickem a trochu mlete kurkumy.To bude mit velmi exotickou prichut.

Dal-polevka s fazolemi nebo hrachem.Zaklad je stejny jako sabzi,jen misto zeleniny dame hrach ci fazole ktere byly pres noc ve vode. Muzeme udelat dal typu gulasoveho,bez smetany a mleka,nebo zjemnit jako sabzi.Take muzeme vse rozmixovat a udelat pyre-moc dobre.To by ale melo byt smetanove.

Chapati-indicky chleb-hladkou ci celozrnou mouku smichame s vodou a soli,udelame tenke placky,asi 2–3 mm a opeceme na panvi na sucho.(20 vterin kazda strana,zalezi na teplote,mely by tam byt hnede skvrny)Kdyz se pece hruha strana tak treba lzici,oblou stranou parkrat primackneme placku k panvi a pak vam vzniknou bubliny-placka se rozdeli na nafoukne.

Rajta-velmi snadny a chutny salat-smichame rajcata ,okurku,nebo redkev s jogurtem.Muzeme pridat nejake koreni,ale je to moc dobre jen s jogurtem.

catni-je vetsinou z ovoce,ale da se pouzit zelenina.Jsou dva druhy pripravy,bud jako kompot,nebo smetanove. Kompot-nakrajime jablka nebo hrusky na kousky,lehce osmazime na masle s korenim-skorice,vanil­ka,koriandr,zaz­vor atd.a povarime s cukrem.Podava se studene. Smetanove-bananove catni(me nejoblibenejsi) nakrajime banany na kousky a osmazime na masle se skorici,zazvorem a koriandrem.(pri­padne chilli,melo by to byt ostre,ale dle chuti)Podlejeme mlekem,pridame cukr a lehce povarime-ne rozvarit.Potom pridame jogurt,ci rozmichany mekky tvaroh a nechame vychladnout.melo by byt dost sladke a dost ostre.

Lassi-oblibeny drink.Rozmixujeme mekky tvaroh a smichame s mlekem a cukrem,pripadne pridame ovoce-mango,banan,ja­hody,atd.Nebo to same udelame s jogurtem a mlekem.Moc velka dobrota,jogurtovy je osvezujici a ma chladivy efekt v lete.

Neco sladkeho-kokosove burfi-rozpustime pulku masla,a lehce osmazime vetsi mnostvi kokosu a cukr.Pridame sladke mleko z konzervy a hrozinky a povarime.Musime mit spravnou hustotu abychom mohli tvarovat kulicky.
Po vychladnuti vytvarujeme kulicky velikosti golfoveho micku a obalime v kokosu.Moc dobre…

Ryzovy pudink-pokud se vam nekdy rozvarila ryze,tak to neni problem,jen staci udelat pudink a pozvat vsechny sousedy… Takze rozvarime ryzi,nejlepe ji varit v mlece,ale staci povarit v mlece uz ryzi rozvarenou.Mela by byt dost rozvarena.Varime ji s kokosem,hro­zinkama a jinym susenym ovocem a cukrem.Cukr radeji az nakonec at se vam to nepripali.Podava se studene. Tak to pro zacatek melo byt vse,snad jsem nezapomel na nic duleziteho.Tak preji dobrou chut…:)

P.s.Fotky jsou ze znackoveho restauranu Chotiwala v Risikesi,ktery je tak moc znackovy ze dve zdi jsou popsany varovanim co vse se muze stat drzounovi ktery by oznacil svuj restaurant stejnym jmenem a posadil si tam stejneho tlusteho panacka s podivnym ucesem.(dokonce az 6 lete vezeni…)

16.7.2007 06:18
Hodnocení karmou
Současná karma článku: 16.31
Co je to karma a jak funguje?

Galerie k zápisku

tha-dsci2399
tha-dsci2399
tha-dsci2400
tha-dsci2400
tha-dsci2401
tha-dsci2401
 


Diskuse k zápisku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky

TOPlist