Za Vikingy na Gotland

Ne, řeč není o muzeu a vile Karla Gotta, nýbrž o východošvédském ostrově v Baltském moři. Ten je vzdálen tři hodiny trajektem, popř. půl hodiny malým letadlem např. ze švédského hlavního města Stockholm, konkrétně z letiště Bromma. Tady lze obdivovat svérázné zvětralé přírodní skalní útvary. Některé z nich při troše fantazie připomínají bizarní komíny, jiné picassovské sochy.

Směsice napětí a uvolnění

Ač se to zdá neuvěřitelné, má Gotland víc hodin slunečního světla než Mallorca. Díky mírnému podnebí se tu daří dokonce kiwi, mandlím, akátům a jedlým kaštanům, což byste o ostrově, jehož poloha je tak daleko na severu asi neřekli. Ostrov vám nabízí svůj jedinečný mix napětí a uvolnění. Prožijete zde znovu dobu mocného obchodního svazu Hanzy, strhující rytířské souboje a vikinský festival. V době vikinské byl Gotland důležitou křižovatkou obchodníků. Zažít novodobé Vikingy a jejich hudbu, ukázky z bojů, každodenního života a archeologických nálezů můžete i dnes ve vesničce Toftě. Přijeďte se podívat na obětiny, které se konají na vrcholu léta.


Vikinské kresby a jiné památky

V Toftě a Ljugarnu najdete také nádherné písečné duny, které jsou jako stvořené pro rodinné dovolené. Na kamenech ve skanzenu Bunge na vás čekají vikinské kresby. Dalším místem, kde můžete zažít živou historii, je Stavgard i Burs. Kromě toho jsou vikinská pohřebiště v Lilla Bjärsgravfältet v Stenkyrce a Ihregravfältet v Hellvi, z doby stěhování národů v místech jako Barshaldar, Grötlingbo, Trullhalsar v místě Anga a Broa a Högbro v místě Halla. Vztyčené menhiry ve tvaru lodě najdete v Gnisvärdu v místě Tofta, Rannarve v Klintehamnu, Gålrumu v Alskogu a Annelundu ve Visby. Není proto divu, že na Gotland míří mnohé poznávací zájezdy.

Visby

Výjimečně dobře zachovalé město zapsané na seznamu Unesco je obehnané hradbami, z nichž vystupuje 44 obranných věží. Dále stojí za vnímání všemi smysly mnoho dalších památek, které stále ještě vyzařují nezaměnitelný lesk: Kostel Panny Marie, romantické zříceniny 16 kostelů z 12. století, dřevěná zástavba ze 17. a 18. století, pozoruhodné středověké sýpky a domy se stupňovitými štíty, muzeum ostrova a botanická zahrada. Během týdne středověku se Visby promění v město plné rytířů, dvorních dám, kupců atd. Možná budete poměrně dost překvapeni, jak jsou vydlážděné uličky města v létě neustále zaplněné lidmi. Na docela malém ostrově je 94 kostelů s nádhernými díly středověkých kameníků.


Skurilní „raukar“

Rybářské osady s příznačnými majákovými ohňovými koši na Gotlandu dokreslují úžasnou a pestrou atmosféru tohoto velmi pěkného turistického cíle. Mimořádná příroda na Gotlandu zve k návštěvě impozantních a záhadných míst. Jsou jimi opuštěné písečné pláže, krajiny ošlehávané větrem, vápencové skály, slatinné mokřady, červená maková pole a všude kolem moře. Skurilní skalní tvary zvané „raukar“ vznikly hromaděním fosilií. Na strmých útesech na západě předváděli a předvádějí vítr a vlny svůj jímavý výkon. Zvětralé skály podivných tvarů vyčnívají až čtyřicet metrů nad Baltské moře.

Vskutku živelný Gotland

Gotland je vápencovou plání, která po poslední době ledové stoupala z moře. Po dobu deseti tisíce let mořské a povětrnostní podmínky nechávaly vzniknout bizarní skalní „postavy“ na okrajích této pláně. Na jihu to je Hoburgsgubben neboli „Stařec z Hoburgu“, který ostrov střeží. Jedná se o obrovský skalní útvar, jehož reliéf odjakživa mocně dráždí představivost. Na severu je to celý prapor vyhublých postav, který vymodelovaly síly eroze: Vápencové „pilíře“ se tyčí jako monolity na pláži nebo přečnívají ve vnitrozemí pastviny. Ptačím rájem jsou ostrovy Stora a Lilla Karlsö u jihozápadního pobřeží Gotlandu.

Fårö

Zvláště působivé jsou „raukar“ na Fårö – ostrově ovcí, který je také rodištěm nejznámějšího švédského režiséra Ingmara Bergmana. Tam se dostanete zdarma přívozem, který jezdí kyvadlově v půlhodinových intervalech. Vřesoviště s jalovci, staré kamenné zdi, borovice ošlehávané a deformované větrem a rybářské chatičky jako např. v Helgumannens Fiskeläge dotváří obrázek nedotčené krajiny, kde se čas zastavil. Nejkrásnější „raukar“ na Gotlandu jsou na cípu na severozápadě. Ke skalním útvarům v Digerhuvudu vede pobřežní silnice tak osamělá, že jste skálopevně přesvědčeni o tom, že konec světa je právě tady.


Vítejte doma u Pipi

Máte sebou děti nebo se sami také cítíte být tak trochu dítětem, máte několik málo kilometrů jižně od Visby místo nazvané Kneippbyn, které je jako vystřižené z filmů o Pipi Dlouhé punčoše. Najdete tu mj. originál jejího domu Vily Villekully, která je známá z filmů. Pořádají se tu s ní v hlavní roli divadelní představení s profesionálními herci a chvíle zpěvu. Je tu také akvapark s 16 skluzavkami a tzv. Letní svět – zábavný park s horskou dráhou, poutní atrakcí s volným pádem, rýžováním zlata, skákacím hradem, go-cartem, kanoemi, šlapacími loďkami a dokonce létající lodí.

Autor: Yngvar Brenna, spolupracovník cestovní kanceláře Mundo, která pořádá mj. poznávací zájezdy Skandinávie.

Doporučené články