Vlakem po Evropě

Vlakem do zahraničí? Proč platit víc za to, že se tam dostanu pomaleji, než čímkoliv jiným? Podobné reakce jsou docela časté. Chci se s vámi podělit o zkušenosti s cestováním železnicí, lokality, kam mohu cestu vlakem doporučit a tipy, jak neutratit za jízdenky více, než je nutné.


Výhody železnice

Mezi jednu z hlavních výhod bych zařadil to, že většinou není nutné kupovat jízdenky příliš dopředu, takže není problém, když pár dní před odjezdem někdo onemocní či se naopak někdo další chce přidat do party. Mezinárodní jízdenky navíc mají platnost měsíc či dva, je tedy možné posunout odjezd či návrat dle libosti.

Že i v normálním kupé se vyspíte výrazně lépe, než v autobuse, není nutné zdůrazňovat. Snad přibývá i lidí, kteří dopravu volí s ohledem na životní prostředí, v tomto ohledu železnici předčí snad jen cesta pěšky či koňmo.

Nakonec nutno podotknout, že cestování vlakem má své kouzlo. Nasajete atmosféru zemí, kterými projíždíte, potkáte zajímavé lidi…

Vyhledání spojení

Český IDOS zná snad každý. Pro hledání vlaků v rámci Evropy se mi nejvíce osvědčil vyhledávač německých železnic, který má větší databázi spojů i často navrhuje smysluplnější spojení. Detaily, které potěší, je zobrazení trasy na mapě a porovnání ceny a doby jízdy s cestou autem.

Ceny jízdenek aneb jak nenaletět ČD


Dovolím si trochu teoretické omáčky na úvod. Ceny mezinárodních jízdenek v celé Evropě se počítají z TCV tarifu, který ovšem nízkými cenami nevyniká a proto vznikla celá řada slev a nabídek. Některé slevy nabízí i České dráhy, jiné platí pouze mezi určitými zeměmi, mezi které Česko nepatří (například na Slovensku koupíte jízdenky do Maďarska levněji, než u nás). A úplně jiné ceny jsou u vnitrostátních tarifů, alespoň ve východní Evropě bývají výrazně nižší. Nejlevnější variantu – dojet k hranici za vnitrostátní tarif, přejít ji pěšky a zakoupit další jízdenku uplaťňují pouze někteří nadšenci při cestách do Rumunska, naštěstí jsou i jiné, relativně levné, možnosti.

Výhodnou nabídkou je třeba zpáteční jízdenka City Star, která je určena pro 1–5 osob. Podmínkou je strávit v cíli cesty alespoň jednu noc ze soboty na neděli a jízdenku zakoupit alespoň tři dny předem. Platná je kdykoliv v průběhu jednoho měsíce.

Pokud přijdete k mezinárodní pokladně na nádraží s dotazem: „Jak se nejlevněji dostaneme do  … v  … lidech?“, nejspíše se dočkáte naučené odpovědi: „Nejlevnější je City Star / skupinová sleva, stojí  … Kč“, což může být pravda, ale často také není. Není výjimkou ani situace, že zakoupením dvou jízdenek pro 4 lidi místo jedné pro 8 lze ušetřit třetinu ceny.

Nebo můžete nejlevnější variantu najít sami a pak u mezinárodní pokladny jen diktovat jakou jízdenku odkud kam…


Tento článek vám přinášíme ve spolupráci s CK AlpinaCesty za dobrodružstvím

Kde hledat inspiraci

„Jak se v tom má někdo vyznat?“, říkáte si určitě po přečtení předchozího odstavce. Výborným zdrojem inspirace je stránka vlakem.net, kde si můžete vyhledat spojení a nejlevnější kombinaci jízdenek pro cesty do třiceti měst v Evropě ve skupině 1–5 osob. Pokud jste našli svůj cíl a je vás méně než pět, máte vyhráno – levnější variantu než autor tohoto webu vymyslí asi málokdo.

V případě, že je vás více než pět, avšak váš cíl je v nabídce, zkuste návod upravit pro větší skupinu. Slevy City Star, které jsou pro maximálně pět osob, můžete zakoupit dvě nebo nahradit skupinovou jízdenkou, u jiných jízdenek se zpravidla nic nemění.

A pokud návod pro váš cíl na tomto webu není, můžete se alespoň inspirovat, jak se dá dostat do města ve stejné zemi či podobným směrem.

Obecné rady


Pokusím se formulovat alespoň pár rad, jak dospět k co nejlevnější jízdence. Často je výhodné koupit mezinárodní jízdenku až z hraničního bodu (Kúty Gr., Zebrzydowice Gr. apod.) a na český úsek uplatnit některou ze slev „Českých drah“http://w­ww.cd.cz/.

Pro úsek v zahraničí bývá nejvýhodnější City Star či skupinová sleva, avšak ne vždy až do cílové stanice. Například při cestě do Bulharska (či na Ukrajinu) se vyplatí koupit jen do poslední Srbské (Slovenské) stanice a ještě jednu jízdenku z tohoto místa do cíle cesty.

Relační slevy

Do některých evropských měst se prodávají takzvané relační jízdenky. Jsou určeny na konkrétní spoj a vydává se jich jen omezené množství, takže pokud chcete mít jistotu, musíte si je zakoupit v předstihu. Tyto jízdenky jsou za stejnou cenu, ať cestujete sami či ve skupině, v ceně je i místenka či lehátko u nočních spojů. Často se vyplatí i pokud daným spojem nejedete až do cílové stanice, například pro cestu do Mariboru je nejvýhodnější zakoupit jízdenku do Lublaně. Jen pro představu, za cestu z Prahy do Lublaně zaplatíte 29 €, lehátko z Chebu do Košic pořídíte od od 17 €.


Dále je možné koupit do Německa, Rakouska a Maďarska výhodné jízdenky do přímých vlaků Euro City. Například za cestu z Brna do Vídně zaplatíte 9 €, z Prahy do Štýrského Hradce 19 €. Míst do každého vlaku je jen omezený počet a podmínkou je nákup po internetu (či telefonem) alespoň tři dny předem a zaplacení platební kartou. Podrobnosti jsou taktéž na stránkách ČD.

Jak si to spočítat

Máte už vymyšlených pár variant, jak jízdenky koupit, ale jak zjistíte, která je nejvýhodnější? Vystát frontu na nádraží kvůli jednomu dotazu určitě není nejlepší…

Je možné zavolat na infolinku Českých drah (telefon 840 112 113).

Další možností je internetový kalkulátor jízdného na adrese jizdenka.cz, pokud překonáte jeho poněkud chaotické ovládání. Je možné zadat i skupinovou slevu napsáním např. „r 8“ (pro 8 lidí) do kolonky počet osob, jak se zadávají děti najdete v nápovědě.

Další možnosti cestování vlakem

Na závěr zmíním zajímavou jízdenku Inter Rail. Ve variantě Global Pass umožňuje neomezené cestování po železnicích celé Evropy, platnost může být 5 vybraných dní z 10 po sobě jdoucích, 10 dní z 22, 22 dní nebo 1 měsíc; ve variantě One Country Pass po železnicích dané země, platnost je 3, 4, 6 či 8 vybraných dní během jednoho měsíce. Například cestující mladší 26 let zaplatí za tři týdny neomezeného cestování Evropou 309 €.

Jeden příklad

Pro představu, jak výsledná kombinace jízdenek může vypadat, uvedu jaké jízdenky jsme použili pro cestu do Sofie.

úsek jízdenka cena
Praha → Kúty (Gr) ČD NET (5 lidí) 880 Kč 880 Kč
Praha → Kúty (Gr) 3× LÉTO –26 3×199 Kč 597 Kč
Kúty (Gr) ↔ Dimitrovgrad City Star – 5 osob 318 € 7791 Kč
Kúty (Gr) ↔ Dimitrovgrad City Star – 3 osobu 212 € 5194 Kč
Dimitrovgrad ↔ Sofia Mnohostranná dohoda – skupina 8 osob 64 € 1568 Kč
Kúty (Gr) → Praha ČD NET (5 lidí) 880 Kč 880 Kč
Kúty (Gr) → Praha 3× LÉTO –26 3×199 Kč 597 Kč
Celkem 17 507 Kč
Cena na osobu 2 188 Kč

Oproti tomu skupinová zpáteční jízdenka na celou trasu by stála 24 030 Kč, čili 3 004 Kč každého.

Užitečné odkazy

Aplikací pro cestování vlakem: