Přivítejte jaro v České republice!

Jaké jsou Velikonoce v České republice? Především barevné. Po zimní šedobílé je to příjemná změna: na ošatce se lesknou nabarvená vejce, ve váze rozkvétá zlatý déšť a v květináči raší zelené obilí. Připočtěme k tomu ještě vonící velikonoční cukroví a některé rozpustilé velikonoční tradice a máme pro vás zaručený tip na oslavu letošních Velikonoc 23. a 24. března.

Velikonoční trhy s jarními dekoracemi

Největší velikonoční trhy se konají na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze (www.prague-info.cz). Od 8. do 30. 3. 2008 zde vyroste velikonoční městečko s desítkami prodejních stánků. Jejich sortiment bude připomínat především velikonoční tradice: ochutnáte tradiční pochoutky jako jidáše s medem nebo si vyhlédnete dekorace, které přinesou jaro až do vašeho domu. Těšit se můžete i na ukázky zdobení kraslic nebo pletení pomlázky.

Ladit slavnostní náladu na velikonočních trzích můžete v: Opavě (www.kulturni­opava.cz) 10.–22. 3. 2008 Kroměříži (www.mesto-kromeriz.cz) 14. 3. 2008 Uherském Hradišti (www.uherske-hradiste.cz) 22. 3. 2008 Třeboni (www.itrebon.cz) 22. 3. 2008

Svátky jara na hradech a zámcích

Stáhnout potahy ze vzácného nábytku, vpustit slunce do ztichlých komnat, nachystat jarní výzdobu a přivítat první návštěvníky. Tak to bude o Velikonocích vypadat na mnoha českých hradech a zámcích. Hrad Křivoklát (www.krivoklat­.cz) pozve do svých prostor divadelníky a hudebníky, aby pobavili diváky velikonočního jarmarku od 22. do 24. 3. 2008. Zapomeňte na auto a vyzkoušejte stylovější druh dopravy: v tyto dny vás na Křivoklát doveze historický vlak tažený parní lokomotivou (www.cd.cz).

Na českých hradech a zámcích ještě uvidíte: velikonoční výstavu na hradě Helfštýn (www.helfstyn.cz) od 22. 3. do 20. 4. 2008 velikonoční jarmark s ukázkami řemesel na Slezskoostravském hradě v Ostravě (www.slezskoos­travskyhrad.cz) 15 a 16. 3. 2008 velikonoční trhy na Sychrově (www.zamek-sychrov.cz).15­.–16. 3. 2008 Velikonoce na zámku Kravaře (www.kravare.cz) 1. 3. 2008


Velikonoce ve skanzenech a muzeích

Zajímá vás nejen současná podoba Velikonoc, ale i to, jak se slavily před lety? Skanzeny a muzea v České republice pro vás připravují tematické programy, při kterých si budete moci některé staré zvyky sami vyzkoušet. V Muzeu lidové architektury v Zubrnicích (www.zubrnice.cz) vám 15. a 16. 3. 2008 předvedou rozmanité techniky zdobení kraslic, pletení pomlázek nebo zdobení velikonočních perníčků.

Staré tradice připomínají také: Velikonoce na Valašsku ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm (www.vmp.cz) od 22. do 24. 3. 2008 Velikonoce v hornickém domku v Hornickém muzeu Příbram (www.muzeum-pribram.cz) od 10. do 24. 3. 2008

Velikonoční koncerty

Sváteční rozměr Velikonoc vám přiblíží koncerty duchovní hudby. Sedmnáctý ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby Brno (www.mhf-brno.cz) svým posluchačům od 16. do 30. 3. 2008 předvede sérii 6 koncertů. V gotické katedrále sv. Petra a Pavla zazní např. Matoušovy pašije od J. S. Bacha nebo Beethovenova Mše C dur.

Nenechte si ujít velikonoční koncerty:

v bazilice Svatá Hora u Příbrami 24. 3. 2008 v pražské Bazilice sv. Jakuba (www.auditeor­ganum.cz) (23.–30. 3. 2008, denně od 17.00) v kostele sv. Šimona a Judy v Praze (www.fok.cz) 25. 3. 2008 v pražském Národním divadle (www.nd.cz) 21. 3. 2008.


Velikonoční tradice

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň je ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Mezi nejtypičtější patří pomlázka na Velikonoční pondělí. Chlapci a muži navštěvují své spolužačky, přítelkyně nebo sousedky, aby je symbolicky vyšlehali proutky spletenými v tzv. pomlázku. Dívky přirozeně tuto tradici příliš neschvalují, ale protože jim má zajistit krásu a zdraví po celý příští rok, každoročně ji dobrovolně podstupují. Své návštěvníky tak ještě za vymrskání odmění barvenými vejci, pohoštěním nebo i penězi.

Velikonoce s neodolatelnými dobrotami

Velikonoční laskominy jindy než v tomto krátkém období neochutnáte, tak si je určitě nenechejte ujít! Vyzkoušejte piškotového beránka s cukrovou nebo čokoládovou polevou, mazance z kynutého těsta, velikonoční perníčky, velikonoční nádivku, ve které nechybí mladé kopřivy, jidáše potírané medem nebo smažené boží milosti obalované v cukru.

Velikonoční relaxace v českých lázních

Sami už možná cítíte, že si po zimních měsících potřebujete dopřát zvláštní péči a načerpat nové síly. Kde jinde by se vám to mělo podařit lépe než v lázních? V Poděbradech (www.lazne-podebrady.cz) si pro vás připravili speciální velikonoční program – kromě revitalizačních procedur se těšte na velikonoční koncert nebo večerní velikonoční slavnost.

Doporučené články