Soutěže, cestování a vy – rozhovor s kanoistou Vítězslavem Gebasem

Na Vašich webových stránkách jsem našla zajímavou větu, u které jsem se zlehka pousmála. Cituji: „Trénuji od listopadu do konce září. V říjnu je čas volna“. Přitom ještě studujete na fakultě strojní ČVUT Praha. Můžete nám prozradit, jak to všechno lze vůbec stíhat? Jak se skloubí náročné tréninky se studiem a se závody?

Ano a to není veškerá činnost, kterou provozuji. Zabývám se ještě propagací, reklamou a marketingem . A času mi opravdu moc nezbývá. Každý den mám striktně naplánován hodinu po hodině a často mám pouze dvacet minut na přejezd z tréninku do školy nebo na pracovní schůzku. Každý den vstávám v šest hodin a do postele se dostávám kolem jedenácté. V zimním přípravném období mívám dva až tři tréninky každý den, kromě neděle… Tu si nechávám volnou.Recept na to, jak vše stíhat nemám.Ne vždy vše stihnu vždyť i tento rozhovor Vám posílám s malým zpožděním.Často jsou situace stresující, ale mám to raději než nic nedělání. A jak se to dá skloubit?No,nej­dříve si udělám rozvrh ve škole a pak společně s šéftrenérem reprezentace Jirkou Pulterou si sedneme a vyřešíme časy tréninků a jejich množství a v čase, který mi zbude se věnuji ostatním aktivitám.


Z čeho všeho se vlastně takový trénink skládá? Počítám, že krom ježdění na vodě taky posilujete, běháte? Zbývá Vám pak čas ještě na jiné sporty jako lyžování, běžky, cykloturistika a pod.? Máte rád ještě jiný sport nebo není čas už na žádný další?

V zimním přípravném období se trénink skládá z hodin trávených na vodě, posilovně, bazénu, běhu, v tělocvičně. Když je dostatek sněhu, každý víkend trávím na českých horách na běžkách, které kombinuji s jízdou na snowboardu. V závodním období jsem většinu času na vodě a ostatní sporty dělám jako aktivní odpočinek. Vesměs mám rád všechny sporty, některé jsou mi více některé méně sympatické. Nejvíce mě přitahují sporty, kde je určité množství rizika a nutné šikovnosti.

Vítězslav Gebas je reprezentantem ČR v kategorii do 23 let a B teamu mužů ve vodním slalomu na divoké vodě v disciplině C1 singl kanoe. Více se o něm a jeho disciplíně dozvíte na jeho stránkách www.gebas.cz

Předpokládám, že při své kariéře hodně cestujete, jezdíte i na zahraniční soustředění?

Ano, jezdím i na zahraniční soustředění, ale často je to otázka finančních prostředků. V rámci Evropy jsem navštívil většinu zemí. Cestuji automobilem a při větších vzdálenostech se dopravuji letecky. Letošní přípravu jsem absolvoval pouze v České republice a v loňském roce v řeckých Athénách a Nafpaktosu. V budoucnu bych chtěl zimní přípravu trávit měsíc až dva v Australském Penrytu nebo někde v teple , ale jak říkám je to otázka financí a partnerů, kteří mě budou chtít podpořit.

Zůstanou někdy uvnitř Vás ta místa pobytu nebo je tam takový pracovní a sportovní výkon, že ani pořádně nevnímáte, kde vlastně jste?

Určitě vnímám pokaždé, kde jsem a než do dané země odjedu, zjistím si nejvíce informací o místě pobytu a místech, které by bylo dobré navštívit. Čas trávený v zahraničí se snažím maximálně využít. Samozřejmě aby nebyla narušena kvalita tréninku a přípravy.


Máte v Česku nebo někde ve světě místo, které je Vašemu srdci nejbližší? Místo, kam se rád vracíte?

Vracím se rád tam, kde je mi dobře. Rád se vracím do jižních Čech, pod lipenskou přehradu. Je tam parádní voda i příroda okolo. A když vyjde počasí tak je to úplně bájo. V cizině se mi líbí ve Španělsku nejen proto, že se španělsky učím, ale i kvůli místu Seo de Urchel, kde jsem závodil na světovém poháru v roce 2004. Je to těsně pod Pyrenejemi a kousek od Andorry.

Takže se spíš dá říci, že Vaše sportovní aktivity jsou spojené doslova a do písmene s neustálým cestováním. Cestujete rád nebo Vás to už někdy zmáhá?

Cestuji opravdu hodně. Během týdne někdy necestuji až 1000 kilometrů po ČR , ale nevadí mi to, protože řídím rád. I když je pravda, že občas mě to unavuje.

Pokud vůbec máte ještě nějaký svůj volný čas dostanete někdy touhu vyrazit jen tak někam do přírody, na lehký trek nebo na vandr?

Na takovéto aktivity bohužel čas nemám. Ale dal jsem si předsevzetí, že bych rád vyrazil na vodu a pod stan s partou kamarádů. Alespoň na nějaké dva, tři dny. Nejpíš na Vltavu.Vypnu si mobil a budu si užívat vodácké turistiky se vším všudy.

A ještě jedna ženská otázka. Když jsem Vás byla fotit 5.5.na Českém poháru ve Špindlu, kde jste získal 4. místo obdivovala jsem (samozřejmě krom Vašich svalnatých paží) jak skvěle máte sladěný design lodi s oblečením a helmou? Máte na své image nějaké poradce nebo si tyto záležitosti ladíte sám ve vlastní režii?

Dříve mi pomáhal s designem lodi můj bratr, od kterého jsem k tomu také získal vztah a začal jsem se o to více zajímat. V současné době si tyto záležitosti navrhuji sám. Stříbrno černou kombinaci, kterou můžete vidět na fotografiích z letošní sezóny mám celkem oblíbenou. Je to má již čtvrtá loď v tomto barevném provedení.


Pro zajímavost bych z Vás ještě ráda vytáhla jak asi finančně náročné je vybavení potřebné k soutěžení? Mám tím na mysli loď, neoprenový oděv do vody a další nezbytnosti? Jaké všechny nezbytnosti to jsou a nač tak zhruba přijdou?

Záleží na tom, do jak kvalitních výrobků chcete investovat. U výběru lodi záleží jaké chcete složení materiálu, ze kterého je loď vyrobena. Protože v lodi a oblečení trávím každý den několik hodin, vybírám si věci nejlepších vlastností Cena lodi, na které závodím se pohybuje okolo 40 000 korun, neoprenový oblek okolo 5 000 korun, pádlo také tak. Vestu, helmu a neopren kraťasy a botičky – každou z těchto položek pořídíte do 2000 kč. Celkem se vybavení pohybuje kolem 70 000 kč.

Jste mladý ambiciózní člověk, ale student bez příjmů. Na webu jsem viděla seznam Vašich sponzorů. Je dostačující nebo hledáte ještě další?

Partnery hledám celoročně v rámci mých aktivit v reklamě a propagaci. Protože smlouvy většinou uzavírám na dobu jednoho roku. Pokud jde o seriózní nabídku není problém uzavřít delší spolupráci. Tuto činnost jsem začal především dělat pro zkvalitnění podmínek pro trénink a s tím související větší výkonnost. V současné době hledám partnera, který by mi umožnil kvalitní přípravu na olympijskou nominaci a nominaci do reprezentace ČR, která proběhne na jaře příštího roku. Pro všechny mé partnery se snažím zajistit maximální zviditelnění a medializaci.

Děkuji Vám za rozhovor a držím pěsti v další kariéře.

Doporučené články