Slovenské hory pro začátečníky – kam vyrazit?

Slovensko je od nás co by kamenem dohodil a není nám blízké jen geograficky. Slovenská mentalita i jazyk je jen jedním z mnoha pozitiv, co nám tato země nabízí. To, co nás ale skutečně na Slovensko táhne, jsou panensky krásné hory. I když patříte jen mezi občasné horské turisty, najdou se tu pro vás alespoň dva vrcholy, které hravě zvládnete dokonce během jednoho dne.

Borišov a Ploska jako na dlani

Nemusíte jezdit rovnou do Tater, abyste zažili pravou horskou atmosféru. Stačí vyrazit na Velkou Fatru na středním Slovensku. Nejvyšším vrcholem je tu Ostredok (1 592 m), ale za výpravu stojí i jiné vrcholy. Jako začátečníci můžete vyrazit na Borišov (1 510 m) a možná se vám poštěstí přespat v místní Chatě pod Borišovom s výhledem na vrchol Ploska (1 532 m).


Před cestou si nezapomeňte zabalit spací pytle. Přespání na Chatě pod Borišovom vás pak nebude stát 16, ale jen 8 Euro za noc se spacím pytlem, což je na místní poměry slušná cena. V chatě se samozřejmě topí, takže si pravděpodobně vystačíte s letním spacákem.

Cesta na Borišov je relativně mírná a příjemná, nejde rozhodně o žádný krpál. Skoro celou dobu vás bude při výstupu doprovázet zurčící Necpalský potok.

Koprovský štít – panenské výhledy

Pokud se nechcete připravit o zážitek z Vysokých Tater, vydejte se na 2 363 metrů vysoký Koprovský štít. Zvládnou to i ti, co nejsou na horské túry přivyklí, protože celá výprava začíná na Štrbském Plese ve výšce 1 350 metrů. Cesta vede lesem, odkud se přesunete na chodník ve skalnatém úbočí, kde se vám naskytne překrásný výhled na Popradský hřeben. V průběhu túry neminete ani Popradské pleso, Velké Hincovo pleso nebo hřbitov obětí hor.

Tip: Základem je kvalitní příprava před túrou. Dost horalů už podcenilo zásoby vody, proto se neostýchejte s sebou vzít klidně 4 litry na osobu. K tomu je ale třeba nakoupit pořádné expediční batohy. Aby se vám pohodlně nosily, vybírejte batoh s patentovaným bederním pásem. Kvalitní výbavu na hory seženete například v online obchodě Hanibal.

Doporučené články