Rýžové terasy v údolí Muong Hoa ve Vietnamu

Údolí Muong Hoa je destinací vyhledávanou všemi cestovateli, kteří se již nabažili exotického ruchu vietnamských měst a touží po klidnějších zážitcích. Údolí nacházející se necelých patnáct kilometrů od známého městečka SaPa nabízí dech beroucí scenérie, které se vám vryjí do paměti na hodně dlouho. Jejich hlavním prvkem jsou terasovitá rýžová pole, která jsou nejen krásná na pohled, ale symbolizují historii a kulturu Vietnamu tak, jako málo co jiného. Zařaďte proto toto údolí do plánu své příští cesty do exotiky, nebudete litovat.


Rýže – dar Boha nebes

Rýže provází každého Vietnamce od narození až do smrti a nemůže chybět u žádné tabule, lhostejno zda každodenní nebo sváteční, ani na pohřebním oltáři. V oblasti Asie svědčí archeologické nálezy i genetické analýzy jednotlivých odrůd o tom, že místní obyvatelé kultivovali rýži již v době před deseti tisíci lety. Ve vietnamské tradici je potom darem Boha nebes a je jí prokazována náležitá úcta. Vietnam je druhým největším světovým exportérem rýže a její pěstování tvoří významnou část ekonomiky země, která je stále převážně zemědělská. Kromě toho vytváří typická terasovitá pole krajinu, kterou mnozí považují pro Vietnam za nejtypičtější.


Muong Hoa – perla severního Vietnamu

Třicet kilometrů dlouhé údolí Muong Hoa se nachází mezi pohořím Hoang Lien Son, nejvýchodnější části Himaláje, a městečkem SaPa. Pro návštěvníky je zajímavé z mnoha ohledů, kromě roztroušených vesniček, v nichž žijí příslušníci některých vietnamských minorit, to jsou i významná archeologická naleziště včetně záhadných kamenných polí, a především rýžová pole, kde místní obyvatelé pracují způsobem, který se za stovky let nezměnil. V údolí je množství tras pro treky všech obtížností a místní ikonickou krajinu si tak může vychutnat opravdu každý. Nezapomeňte při své dovolené ve Vietnamu na údolí Muong Hoa, stojí to za to!


Doporučené články