Rhodos – ostrov slunce

Největší dodekanéský ostrov Rhodos své návštěvníky rozhodně nezklame. Na své si tu přijdou jak vyznavači plážové rekreace, tak milovníci historie, ale i sportovně založení klienti, kteří plánují aktivní dovolenou. Na ostrově panuje krásné počasí od poloviny dubna do začátku listopadu, více než tři sta dní v roce je slunečných. Nejlepší je ovšem pobyt koncem září, kdy je moře krásně vyhřáté, už tu není tolik lidí jako v plné sezoně a dají se podnikat zajímavé výlety.

Div světa skončil ve šrotu


 

Ostrov v antických dobách bohatl z obchodu a dopravy, stavěly se tu nádherné akropole, chrámy, paláce, kryté kašny a terasy. Vrcholem stavitelství a zároveň i ukázky bohatství tohoto místa bylo vztyčení sochy boha Hélia, známého kolosu rhodského v roce 291 př.n.l.. Autorem a tvůrcem jednoho ze sedmi divů světa byl Charés z Lindu, který se svými žáky pracoval na soše 12 let. Kolos se zřítil při zemětřesení roku 225 př.n.l. a nikdy už nebyl postaven. Cestovatel a spisovatel Strabón, který navštívil Rhodos počátkem našeho letopočtu, psal: „Nyní leží na zemi, shozený zemětřesením, zlomený v kolenou“. Dva tisíce let si udržoval Rhodský kolos pověst největší sochy světa – až do roku 1886, kdy byl převýšen newyorskou Sochou svobody.

 

Typičtí Rhodosané

 

Obyvatelé Rhodosu jsou typičtí Řekové, i když sami o sobě tvrdí, že jimi vlastně tak docela nejsou, protože v jejich duších je zakódován místní ostrovní patriotismus. V rodinných vztazích a hierarchii jsou velmi konzervativní a více,h než kdekoli jinde zde platí, že rodina je základ všeho. Rozsáhlé příbuzenské vztahy bývají velice pevné a postavené na osobnosti hlavy rodu, která až direktivně rozhoduje o osudu dalších členů rodiny. Typická rodina se alespoň jednou denně sejde u společného jídla. Během svátků – zvláště církevních – se schází celá příbuzenstva a odpolední setkání se protáhne do večeře a ta nezřídka až do brzkých ranních hodin druhého dne. V létě se vzhledem k zapojení většiny obyvatel do práce v turistickém ruchu tyto tradiční rituály vždy dodržovat nedaří, ale během významných pravoslavných svátků je veřejný život ostrova téměř ochromen. I tady platí klasická řecká „filoxénia“ – filo = láska, náklonnost, xenos = cizinec, host. Každý, kdo přichází v míru, je vítán.

 

Co navštívit na Rhodosu ?

 

Straré město Rhodu chráněné UNESCO je největším obývaným středověkým městem v Evropě.

Rytířskou čtvrť a její gotické paláce mají atmosféru starých časů

Archeologické muzeum, které kromě jiných pokladů schraňuje i sochu Afrodity Rhodské.

Židovskou čtvrť

Nové město s Apollónovým chrámem

Starověký Lindos s chrámem a zbytky původního antického města

Doporučené články