Rešovské vodopády


Rešovské vodopády dostaly jméno podle nejbližšího lidského sídla, vsi Rešov. Tvoří je asi dvě sta metrů dlouhá, zhruba deset metrů široká kaňonovitá soutěska, jejíž stěny se tyčí do dvacetimetrové výšky. Voda říčky, či spíše potoka, Huntavy postupně padá z několika stupňů. z nichž ten nejvyšší má okolo deseti metrů. Nad horním vodopádem se soutěska rozšiřuje a mění se opět v obyčejné údolí. To se zakrátko rozděluje na dvě větve, protékané Huntavou a Tvrdkovským potokem.

Vodopády jsem navštívila ve všech ročních obdobích a v každém období mají své kouzlo. Na jaře, když taje na horách sníh, je průtok vody opravdu velký a o to větší je i dojem, kterým vodopády působí. V létě zde zas najdete příjemné osvěžení v podobě chladné a čisté vody. Fotografy okolí vodopádů láká i svojí květenou a zelení. Pro mě osobně ale mají vodopády největší kouzlo na podzim.Okolí hraje všemi barvami, ve vodě plují pestrobarevné lístky a není divu, že se to tam hemží fotografy, kteří se pokouší tuhle krásu zvěčnit. Zima je na vodopádech taky nádherná, ale poměrně nebezpečná, chodníčky a můstky bývají namrzlé, tak je potřeba být opatrný a mít pevnou a dobrou obuv, ale kdo má rád trošku adrenalinu určitě ho vodopády odmění svoji krásou. Zkrátka Rešovské vodopády vás rozhodně nikdy nezklamou.


K vodopádům se dá dostat buď od Rešova, asi 3 kilometry po zelené značce s kopce podél Huntavy, nebo z Tvrdkova po červené. Pokud máte dostatek času, tak můžete ještě vyšplhat na skalnatý ostroh nad soutokem obou potoků. Narazíte tam na příkop, valy a skromné zbytky hradeb dávno zaniklého středověkého hrádku Rešova.

Do Rešova se dostanete autem po silnici č. 370 z Rýmařova do Horního Města (směr Šumperk). Tam odbočíte vlevo. Přejet nemůžete, protože silnice tady končí. Parkovat se dá zdarma u hospody. Když v horním Městě zapomenete odbočit, nezoufejte a zastavte v Tvrdkově a vydejte se na cestu odtud. Autobusem na lince Šumperk – Rýmařov je lépe dostupný Tvrdkov. Přeci jen Rešov je malá víska, do které autobus zajíždí jen zřídka. Do Šumperka a Rýmařova se dostanete i vlakem.

Doporučené články