Rabí

V klatovském okrese, severozápadně od Sušice najdete zříceninu gotického hradu Rabí. Je to největší hradní zřícenina v Čechách a pochází z počátku 14.tého století. Za husitských válek zde při jeho obléhání roku 1421 přišel Jan Žižka z Trocnova o druhé oko. Koncem 15.tého století byl hrad rozšířen, ale už o dvě století později byl opuštěn. Od této chvíle hrad chátral a jeho velkou část rozkradli obyvatelé okolních vesnic jako stavební materiál. Nyní je hrad postupně rekonstruován a památkáři se snaží zachovat zříceninu alespoň v takovém stavu, v jakém je dnes.

Hrad můžete navštívit od května do září každý den mimo pondělí od 9,00 do 17,00 hodin. V dubnu a říjnu je otvírací doba pouze o víkendech a svátcích od 9,00 do 16,00. Vstupné je 20 Kč (pro děti a studenty 10,-). Samotná prohlídka hradu s průvodcem trvá okolo 1,5 hodiny. Kromě hradních místností a nádherné vyhlídky z věže na vás čeká expozice kachlí a v jedné ze sklepních prostor bývají výstavy moderního umění nebo fotografií. Rozhodně si ale nenechte ujít prohlídku bývalého hradního vězení. Při sestupu po schodech uvidíte nad hlavou spoustu malinkých krápníků, na které jsou nynější „hradní páni“ velice pyšní. Ke krápníkům se také váže menší pověra – pokud vám z některého z nich kápne na hlavu, do roku se budete vdávat či ženit. V prostorách vězení najdete kamenný sloup s železnými okovy a říká se, že pokud se sloupu dotknete a pošeptáte nějaké přání, zaručeně se splní (a opravdu to funguje).

V hradním areálu se konají příležitostné koncerty a divadelní představení a v rámci prohlídky jsou už zmiňované umělecké výstavy. Pokud vás více než kamenné památky zajímají živé exponáty, pak ani neplaťte vstupné, obejděte hrad z levé strany a narazíte na výstavu dravých ptáků. Za nějaký drobný peníz (tuším že asi 10 Kč) můžete obdivovat takové kousky jako sokoly, orli, poštolky a dokonce i kondora. Prohlídka je i s ukázkami jejich „výcviku“ a trvá okolo půl hodiny.

Hrad Rabí leží jak jinak ve vesničce Rabí, která celá žije turistickým ruchem. Najdete tady spoustu obchůdků a stánků se vším možným = od pohledů, knížek, videokazet, přes zmrzlinu až po kožené nesmysly. A pokud byste náhodou urgentně potřebovali…tak veřejné záchodky jsou v uličce směrem k hradu po levé straně.

Jestliže patříte k motorizové menšině, tak zaparkovat můžete přímo ve vesnici (což je cca 200m od vstupní brány do hradu). Zde taky staví autobusy ze všech směrů (Sušice, Horažďovice,…). Jste-li dobrodružnější povahy, tak nejbližší vlakovou zastávku najdete ve vesnici Žichovice. Odtud půjdete po silnici po značkách a jen co přejdete Otavu nahoru do kopce borovicovým lesem až do Rabí. Je to hezká procházka na 15 – 20 minut (přibližně 2km).

Fotit doporučuji ze Žichovic (malý hrad a velký zalesněný kopec) nebo pak přímo v areálu hradu.

Gabriela Mánková

Úřadující šéfredaktor časopisu cestovatel.cz

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *