Procestovat západ nebo východ USA? Pro a proti

Spojené státy se rozléhají na obrovské ploše a jde tedy o velmi rozmanitou zemi. Hlavním rozdílem mezi východem a západem je nejspíš hustota osídlení, především proto, že země byla osidlována z východu směrem na západ, který je navíc poněkud více nehostinný. Několik dalších rozdílů si uvedeme podle toho, co byste na svých cestách po USA chtěli vidět, nebo jakou atmosféru by vámi zvolená destinace měla mít. Pak už stačí vyřídit svá víza do USA, zvolit cíl a vyrazit.

Obecně se dá říct, že na východě Spojených států je mírnější klima a najdete zde více lesů a na severovýchodě také jezer, zatímco západ je sušší a skalnatější a narazíte i na několik pouští. Pokud se nebojíte řízení v USA a rozhodnete se pro roadtrip, budou na vás na západě Spojených států čekat dlouhé úseky na dálnici, kde nepotkáte jedinou vísku třeba celý den. Tam je třeba dávat si větší pozor, aby vám nedošel benzin. Východ je naopak hustěji osídlen, takže přejezdy mezi jednotlivými městy budou kratší.

Co se týče samotného řízení, jsou řidiči napříč celými státy ukáznění a ohleduplní. Jen na východním pobřeží jsou řidiči více agresivní než na západě, zřejmě kvůli hustějšímu osídlení.

Chcete-li se raději podívat do přírody, nabízí pro vás západ mnohem více národních parků než východ. Na západě můžete navštívit slavný Grand Canyon, Yellowstone nebo Yosemity, ale také park Glacier na severu nebo jeden z dalších téměř třiceti národních parků. Na východě stojí za zmínku Great Smoky Monuntains nebo Cuyahoga nedaleko jezera Erie.


Můžou vás ale zajímat i pláže, to pak rádi zamíříte na východní nebo západní pobřeží. Obecně je východní pobřeží rozmanitější, protože na něm leží 14 států, na rozdíl od západního pobřeží se třemi státy. Na západě jsou teplejší vody a tvoří se zde větší vlny, takže zde našla svá útočiště spousta surfařů. Také zde najdete spoustu skal, zatímco na východě nenajdete skály skoro žádné.

Z hlediska povahy lidí a obecně atmosféry amerických měst by se dalo říct, že je západ více metropolitní. Především pak Californie a San Francisco, kde najdete tolik různých etnických menšin, že menšinou jsou zde spíše běloši. Díky této kulturní rozmanitosti je tak východ liberálnější a méně konzervativní. Na východě je tomu naopak, především pak v jihovýchodní části, kde se nachází tzv. Bible Belt, čili nejvíce náboženské a tudíž konzervativní státy a města z celé země. Například v takovém městě Savannah, jednom z nejstarších ‚jižanských‘ měst, uctívají lidé staré tradice a atmosféra zde připomíná Evropská města v 18. století.


Jistě budete mít na své cestě s vízem ESTA z čeho vybírat, tato země opravdu uspokojí jakéhokoli cestovatele. A pokud si stále nemůžete vybrat, udělejte to jako spousta dalších nerozhodných dobrodruhů a vydejte se na roadtrip z východu na západ nebo naopak, určitě nebudete litovat.

Doporučené články