Pražské ostrovy – Rohanský ostrov

Rohanský ostrov kdysi sahal od Těšnova až po dnešní Šaldovu ulici. Dnes je s rozlohou necelých 8 hektarů vymezen břehem Vltavy na severu, bytovým projektem River Diamond na západě, ulicí Šaldovou na východě a na jihu komunikací s názvem Rohanské nábřeží. Není ostrovem od období 1920 až 1930, kdy byl spojen s Libeňským ostrovem a oba pak z jedné strany napojeny na karlínské pobřeží a z druhé strany na Maniny. Nad rozhraním ostrovů Rohanský a Libeňský vede Libeňský most.

Ostrov vzniknul v polovině 16. století říčními nánosy. Jeho prvním majitelem byl mlynář Martin Šašek a jeho první jméno bylo po mlynáři, a to Šaškovský. Po jeho smrti byl obecní a to po celé 17 . století a část století 18. Jméno nesl po svém správci Primátorský staroměstský podle staroměstských primátorů, kteří se o něj starali.


Od 24. dubna 1774, kdy Staroměstská obec ostrov prodala za 4000 zlatých, byl v majetku Aloise Tochtermanna. Od roku 1777 jej vlastnila Gabriela Rottenhanová. Ostrov opět změnil jméno, tentokrát na Rottenhanský a nebylo to naposledy. Od roku 1830 byl ostrov pražského měšťana Jiřího Köppla a zákonitě se mu říkalo Köpplův. Přibližně kolem roku 1900 byl spojený s Jeruzalémským ostrovem.

Prvního května 1841 byl nedaleko strojírny Rustonka spuštěn na vodu první český parník s názvem Bohemia. Uvezl 140 cestujících a plul „závratnou rychlostí“ 12 km/h. Sice plul pomalu, ale bylo to rychleji než dostavník a uvnitř měl dva honosné salony s na tehdejší dobu naprosto luxusním vybavením. Jeho spouštění na vodu tenkrát s údivem sledovalo množství Pražanů jak z pevniny tak z ostrova. Jen škoda, že loď pak přepravovala cestující mezi Obřístvím a Drážďanami a plula pod rakouskou vlajkou.

Rovněž 19. století přineslo vybudování říčního přístavu a do domu čp. 242 dokonce celnici. Existovalo zde spojení až do Hamburku a díky tomu i místní zájezdní hostinec dostal jméno U Města Hamburku. Je to krásná empírová stavba a existuje dodnes. A i když byl přístav v letech 1891 až 1893 rekonstruován, rozšířen a opatřen nábřežní zdí po regulaci Manin stejně zaniknul a byl nahrazen . Za své vzaly i zájezdní hostince a skladové prostory, jen restaurace Hamburk vydržela. Karlínský přístav byl postupně zasypáván a vznikla tady dvě škvárová fotbalová hřiště.


Současný název místa je odvozen od jména pražského radního a tesařského mistra Josefa Rohana, který si toto území koupil v polovině 19. století . V podstatě jde o pravý břeh Vltavy od Hlávkova mostu, kde ale už stojí, respektive buduje se Prague River City společnosti Europolis se známými budovami Danube House a Nile House, až k Palmovce a Libeňskému mostu. Jde o pozemky v blízkosti dynamicky se vyvíjející městské čtvrti Karlín. Tato čtvrť, dříve zaměřena spíše na průmysl, se v nedávné době stala cílem silných investic. To je zřejmé zejména při pohledu na proměnu mnoha starých továrenských budov ve stylové bytové a kancelářské výstavby. Město poučeno z povodní 2002, věnovalo značnou pozornost instalaci protipovodňových zábran.

Dvacáté století ostrovu přineslo černou skládku. Později sem byly při výstavbě pražského metra deponovány výkopy i odpadní materiály. Až konec 20. století zajistil počínající revitalizaci a odklízení nahromaděného nepořádku. Roku 2007 pak bylo zahájeno výběrové řízení na developerskou firmu, která přinese projekt na využití ostrova. Současně byly vykoupeny pozemky. Jednání byla nelehká, plány na využití z mnoha stran kritizovány a tak byl zadán další úkol a to do března 2008, zpracovat vše v trojrozměrných modelech pro lepší představivost. Jedná se i o obnově říčního ramene a vybudování protipovodňové hráze. Pouze vybagrování ramene Vltavy, zasypaného v 19. století, zaplatí stát. Rohan tak bude opět skutečným ostrovem a rameno navíc podle odborníků zlepší chování řeky při eventuální povodni.

O využití ostrova se původně ucházelo s projektem sedmnáct společností, které měly zájem o přestavbu povodněmi poničeného Rohanského ostrova z místa, kde byly zbytky zahrádkářské kolonie a přespávali tam lidé bez domova, ve smysluplný projekt s byty, kancelářemi, ale také sportovišti a zelenými plochami. Proti zástavbě Rohanského ostrova bojovali po celý rok 2008 hlavně Zelení, kteří si představovali, že by bylo místo nejlépe využít jako centrální městský park se sportovním zázemím, který naváže na Thomayerovy sady.


Jedná se o nejlukrativnější pozemek celé republiky o rozloze 200 tisíc metrů čtverečních. Cena pozemku na Rohanském ostrově je 8 567 Kč/m2. Ve výběrovém řízení díky nabídce 1,69 miliard Kč zvítězila firma Sekyra Group. Podle plánů vítězné společnosti Sekyra group vzniknou na Rohanském ostrově nové kanceláře a byty, hotely i oblasti zeleně, v plánu je dokonce i výstavba umělých vodopádů. Díky navrhovaným změnám se navíc Rohanský ostrov stane opět skutečným ostrovem, což je již odsouhlaseno. Postranní vltavské koryto, které oblast původně oddělovalo od pevniny a které bylo zasypáno v 19. století, by se totiž mělo brzy dočkat obnovy a navrátit tak oblasti status ostrova. Měl by vzniknout Rohanský a Maninský ostrov. S přispěním evropských fondů se za 182 milionů korun upravují pozemky a likvidují se některé staré zástavby. Projekt je jak v rámci Prahy, tak celé České republiky výjimečný. „Rohanský ostrov patří v Praze k pěti největším rozvojovým územím, která během následujících deseti až patnácti let změní svoji tvář. Počítá se, že investice se vyšplhají na 15 miliard korun.

Tiskem prošly zprávy, že v oblasti ostrova vzniknou z 55 procent byty, zbytek území pak zaberou kanceláře a zeleň. „Rohanský ostrov vytvoří nové centrum Prahy 8. Bydlet by tu mělo 1200 až 1300 rodin. Pohybovat se tu ale bude až 10 nebo 15 tisíc lidí denně,“ odhadl výkonný ředitel pro development Leoš Anderle. Na internetu byly zveřejněny fotografie, jak by měl ostrov vypadat za 10 let

Dnes se můžete projít pod Libeňským mostem nebo si jít zahrát golf ve východní části Rohanského ostrova nebo si tady zajezdit na kole na cyklistické stezce podél Vltavy. Hráči Hanspaulské ligy tady mají k využití celkem sedm hřišť pro malou kopanou. Všechno ostatní ukáže budoucnost.

Doporučené články