Prášilské jezero a rozhledna na Poledníku

Kdo miluje procházky šumavskými hvozdy, rád bloumá kolem jezerních ploch, nebojí se výstupu na vrcholek a neodradí ho navíc ani stoupání do 223 schodů, tomu doporučuji udělat si výlet na vrch Poledník a rozhlednu stejného jména. Cestou si můžete udělat pauzu a pokochat se pohledem na vodní plochu Prášilského jezera.


Jezero o rozloze 3,7 ha leží v ledovcovém karu v nadmořské výšce 1080 m na východním svahu výběžku Poledníku pod 150 m vysokou karovou stěnou. Hlavním přítokem vody do jezera je potok, který pramení na svahu Poledníka. Odvodňováno je tzv. Jezerním potokem tekoucím do Křemelné. Naměřená hloubka jezera je 14,9 m, ale odhaduje se, že jezero může mít místy hloubku až 30 m a je hrazeno valem žulových balvanů a ještě dvěma starými morénovými valy. Hloubku jezera podcenil v roce 1927 student O. Kareis, který se zde utopil a má na hrázi kamenný pomník. Nedaleko Prášilského jezera je ještě takzvaná Stará jímka, zřejmě původem ledovcové jezero.

Od jezera vedly naše kroky přímo krásou a tichem šumavských hvozdů, většinou stále do kopce, sem tam oddych na krátké rovince a zase vzhůru na vrch Poledník, na jeden z nejvyšších vrchů Šumavy a k jeho úplnému vrcholu, kde se nachází rozhledna. Dříve byl vrchol v hraničním pásmu nepřístupný, stejně jako oblast nedaleko ležícího Prášilského jezera. Poledník byl otevřen pro veřejnost v červenci 1998 po rozsáhlé rekonstrukci. Před tím, za komunistické éry, sloužil protivzdušné ochraně jako vojenský objekt s betonovou věží, kde bylo moderní odposlouchávací zařízení a byl ostře střežen a tajen. Armáda tento objekt opustila až po roce 1989.

Když přicházíte k rozhledně nepřehlédnete obrovskou dřevěnou ruku, která drží skleněnou loď. Pokud někdo z Vás ví, kdo je jejím autorem, potěší mě, když to připíšete pod článek. Rozhledna Poledník se pyšní výškou 37 metrů, přičemž nejvyšší vyhlídková plošina se nachází ve výšce 30 metrů. Dostanete se na ni po zaplacení vstupného (při placení vstupu dostanete zdarma pohlednici) a po zdolání 223 schodů a ještě několika kovových schůdků v nejvyšším patře. Celkem se můžete zastavit na třech vyhlídkových plošinách. Když je špatná viditelnost, můžete se místo z okének podívat aspoň na galerii fotografií. Nejlepší výhled je ale stejně z venkovní části nejvyšší plošiny, která je jako jediná celokruhová. Když máte štěstí na počasí je zde krásný výhled na Ostrý, Debrník, dvojvrchol Malého a Velkého Roklanu, Pancíř i Luzný , ale i na Plechý, Třístoličník a Trojmeznou nebo na Oblík, Javorník a další. Tvrdí se, že je to jeden z nejkrásnějších výhledů na celé Šumavě a že je někdy možno dohlédnout až na Alpy. My zrovna na počasí příliš kliku neměli a navíc s námi lomcoval velmi silný nárazový vítr, takže na vlastní oči jsem toho moc neviděla, proto jsem si pečlivě prohlédla ty spousty krásných fotek v galerii níže.

Další autorčiny fotky si můžete prohlédnout na stránkách www.ivanafili­pova.ic.cz

K Prášilskému jezeru (1080 m n.m. )se nejlépe dostanete po červené značce přímo z Prášil. Cesta je dlouhá 5 km a vede skrz smrkové porosty přírodní rezervací, která má spolu s jezerem rozlohu 157 ha. Odtud se dá vystoupat k rozhledně na vrchol Poledníku (1315 m n.m.). Kdo je po výstupu unavený, může se občerstvit přímo dole pod rozhlednou, kde jsou hezké dřevěné lavice a stoly pod dřevěným přístřeškem. Dělají tam bramboráky a prodávají klobásy a gambrinus. Rozhledna funguje pro veřejnost denně od května do října. V květnu, červnu a září od 10:00 do 16:00 hod, v červenci a srpnu od 10:00 do 18:00 hod. V říjnu pouze do 16.10. od 10:00 do 16:00 hod. Od Prášil je to na rozhlednu asi 10 km, ale dá se na ni dostat i po červené značce z Modravy, což je zhruba o 3 km delší trasa. Tak prima výlet, ať už jdete odkudkoliv.

Doporučené články