Práce v USA

Spousta lidí co znám, jede letos na prázdniny do USA. A někteří by tam snad rádi jeli příští rok. Právě těm se pokusím trošku poradit. Nebude to sice nic, co by se nedozvěděli jinde ale… Hned na začátku se každý musí rozhodnout mezi dvěmi variantami. Legálně nebo nelegálně?.

Nelegální varianta má jednu důležitou výhodu: je podstatné levnější. Platí se pouze za letenku a vízum. Sehnat práci s povolením nebo bez je asi nastejno (alespoň se to tvrdí). Každý se však musí smířit s tím, že je to (vynecháme debaty o smyslu) protizákonné. Když pak nějakou velmi náhodnou, nepravděpodobnou a nešťastnou náhodou člověka chytí, jednají s ním jako s někým, kdo porušuje americké zákony (včetně razítka nežádoucí do pasu). Nejsem ani moralista ani srab, přesto jsem pro agenturou očištěný pobyt. Alespoň pokud jsem student a mám tu šanci (pak kdo ví…)

Legální varianta je podstatně dražší. Ať si kdo vybere jakýkoli program, jakoukoli agenturu ať počítá s tím, že se mu to prodraží. Jo a taky by každý měl vědět, že náklady, které agentura uvádí jsou většinou menší než skutečné (letištní poplatky, vízum, povinné kapesné…). Na druhou stranu co se mé zkušenosti týče, agentury dostojí svým závazkům. Je asi vždycky lepší zvolit agenturu větší (i když možná malinko dražší) a nebát se o svoje (těžce vydřené nebo hůř, vypůjčené) peníze, než nějakého šizuňka.

Agentury zajišťující program „work and travel” zajistí pracovní povolení pro studenty (zjednodušeně se dá říct, že za těžké peníze jenom potvrdí statut studenta pro americkou ambasádu – ale jiná cesta k vízu asi nevede). Je to celkem pohoda, agentura se o vás stará jako o vlastní, všechno zařídí a co nezařídí, s tím alespoň pomůže. Vy jenom vyplňujete a vyplňujete stohy lejster. Na konci toho úsilí je pak vízum J-1 v pasu a zpáteční (ne nejlevnější) letenka na stole. Tím s vámi agentura skončí. Najít si pak práci je už každého věc (co by kdo čekal za padesát tisíc?). Tady u tohoto programu jde hlavně o peníze a cestování, nejde asi příliš o zdokonalení jazyka.

U programu práce v táboře (dětském) zajišťuje jiná agentura stejné věci jako předchozí a navíc tábor s plnou penzí a ubytováním. Tady si člověk ale tolik nevydělá, je rád když pokryje náklady (mě se to ani nepodařilo). Za to potká spoustu zajímavých lidí z celé Evropy, protože sem (na rozdíl od výše zmíněné „brigády”) jezdí i studenti z bohatších státu než jsme my (asi aby se pobavili, co já vím&). Práce je zde v kuchyni, údržba a konečně hlídač dětí. Všechno má svoje. Údržba větší klid a pohodu po práci, práce s dětmi zas pomáhá jazyku.

Poslední program, který je u studentů v oblibě, je au-pair. Tady je to loterie. Člověk si může vydělat hodně nebo málo, děti můžou být hodné nebo hajzlíci, jazyk se může zlepšit hodně nebo vůbec… Jo a u tohohle programu je lepší být holka. S tímhle osobní zkušenost nemám, tak bych nerad radil.

Bohuslav Svab

Cestuji, tedy jsem.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *