Poznávací zájezdy i cestování na vlastní pěst. Srí Lanka: Smaragd Indického oceánu.

Šrílanská demokratická socialistická republika , do roku 1972 Cejlon, patří více než sto let k jednomu z největších producentů čaje na světě. Země v sobě ukrývá přírodní klenoty v podobě lesů, slonů, pláží a samozřejmě čajových plantáží. Nakoukněte pod pokličku tohoto krásného ostrova.

O vízum požádejte v předstihu


Srí Lanka nezavedla zimní a letní čas a proto při cestě do země platí časový posun v létě +3,5 hodiny a v zimě +4,5 hodiny oproti České republice. Největším městem je Kolombo (Colombo) a hlavním městem je předměstí Kolomba Šrí Džajavardanapura Kotte, které se pro zjednodušení označuje jako Kotte.

Turistická sezóna vrcholí od prosince do března, v létě nastává období monzunů. Místní měna rupie se označuje ve zkratce jako Rs. Vyměňte si pouze tolik peněz, kolik utratíte. Vízum je povinné od roku 2012 a každý turista musí při vstupu do země zaplatit vstupní poplatek ve výši 35 USD. O vízum je nutné požádat dostatečně předem. K nákupu levných letenek nebo last minute dovolené pravidelně sledujte na internetu exkluzivní nabídky, které se vyplatí.

Zajímavosti, které byste si neměli nechat ujít


Mezi velká turistická lákadla patří Lví skála tyčící se nad zeleným pralesem. Přístavní město Negombo se stává pro mnohé turisty startem na jejich cestě. Nevynechte zde návštěvu rybího trhu. Necelých osmdesát kilometrů od něj je zřízen sloní sirotčinec v Pinnewale . Ve sloním sirotčinci si detailně prohlédnete krmení slonů. Útulek funguje od roku 1975, kdy byl otevřen pro sedm mláďat, která v džungli přišla o matku. Nezapomenutelným zážitkem pro vás bude koupání slonů v řece.

Ve městě chrámů zvaném Polonnaruwa spatříte vytesanou sochu Buddhy přímo do svatyně Gal Vihara.

Legenda praví, že každý Srílančan musí alespoň jednou za rok vystoupit na horu Šrí Pada, Adamova Hora. Vrcholek nejposvátnější hory světa připomíná otisk lidské nohy a dle legendy ji zde nechal Adam po vyhnání z ráje. Stejně jako zde zanechal Buddha posvátnou šlépěj při cestě do ráje. Vrcholek hory je posvátným místem pro křesťany i pro muslimy.


Čajové plantáže byly na Srí Lance založeny v roce 1867 a země se řadí na třetí místo ve světě, co se do objemu produkce čaje týče. Navštivte čajové plantáže přístupné turistům. Prohlédnete si, jak se pěstuje, sklízí, suší a zpracovává čaj.

Jak cestovat po Srí Lance

Na ostrově je 16 letišť vnitrostátních a dvě mezinárodní. Největší mezinárodní letiště je v Colombu (Bandaranaike, Colombo International Airport), menší najdete v Mattale (Rajapaksa, Hambantota international airport). Po ostrově se můžete pohybovat letadlem s místními leteckými společnostmi (například s Cinnamon Air).

Výrazně levněji vás přijde cesta vlakem, který na Srí Lance funguje na místní poměry docela dobře. Vlakem se dostanete mezi většími městy, kde vyjíždí vlakové soupravy i několikrát denně. Připravte se na pomalou jízdu, na dlouhé trase vás může potkat i několikahodinové zpoždění, ale na straně druhé vyjde cesta vlakem přes půlku ostrova na necelých 300 Kč. Proč si na svou cestu vybrat vlak? Kvůli krajině. Nejkrásnější jízda je z Colomba do Kandy a odtud do Badully. Při nákupu jízdenky nejlevněji vyjde cesta třetí třídou na dřevěných lavicích. Nejvíc autentickou jízdu zažijete právě zde. Jízdenky do druhé či první třídy jsou mezi turisty nejoblíbenější. V první třídě je klimatizace a toaleta, ve druhé je toaleta a ventilátor. První třídu mají pouze vybrané vlaky ze skupiny InterCity.


Nejfrekventovanější je autobusová doprava. Najdete zde tři druhy autobusů, které se poznají dobře dle barev – červené státní, bílé státní a bílé soukromé, ty mají klimatizaci. Nejdražší a nejrychlejší jsou soukromé autobusy. Vyzkoušejte na cestě všechny tři druhy vozů, budete mít z cestování nezapomenutelný zážitek.

Doporučené články