Pojištění do zahraničí: jaké zvolit a proč?

Vyrazit do zahraničí bez cestovního pojištění znamená riskovat i třeba obrovskou finanční propast. Říkáte si, že je to hloupost? Právě naopak.

Přesto stále mnoho turistů pojištění vůbec neřeší. Neuvědomují si, že když vyrazí do zahraničí nepojištěni a něco se přihodí, nemocnice jim může odmítnout poskytnout pomoc. Některá zdravotnická zařízení neakceptují evropský průkaz pojištěnce (kartička pojišťovny) a veškeré lékařské zákroky je nutné hradit ze svého. Zdravotní pojištění vám tedy v těchto chvílích nepomůže. To samé platí, i pokud způsobíte škodu jiné osobě.


Nespoléhejte na pojištění k platební kartě

Kteří z vás mají ke své platební kartě i cestovní pojištění? Možná většina. A víte, co toto pojištění ke kartě přesně pokrývá? To už lidé neřeší. Jednoduše odjíždějí s pocitem, že „něco“ mají a to stačí. Zahrnuty přitom bývají jen léčebné výlohy a často se jedná o pojištění s nízkými limity. Např. v exotických zemích jsou však náklady na ošetření velmi vysoké a klient musí zbytek, který přesahuje stanovené limity uhradit opět ze svého. Dojde-li navíc ke škodě jiného charakteru, není držitel chráněn prakticky vůbec.

Pokud se proto rozhodnete pro tu lepší variantu a odjedete do zahraničí s plnohodnotným cestovním pojištěním, je důležité se nejprve zorientovat v nabídce pojišťoven, abyste si vybrali skutečně kvalitní ochranu.

Kvalitní pojištění si můžete vybrat třeba u společnosti AXA Assistance, která je přední společností v oblasti pojištění a asistenčních služeb. U té si můžete zvolit hned z několika variant, přičemž si můžete uzavřít i několik užitečných připojištění. Vše si navíc nastavíte ve třech jednoduchých krocích a pojištění vám platí již 4 hodiny od odeslání platby pojistného. V případě, že se něco přihodí, přesně znáte rozsah a víte, co pojištění pokrývá. Kdykoliv se můžete obrátit i na nonstop asistenční službu, která vám poradí s řešením situace. A pokud si na pojištění vzpomenete až v cizině? Žádný problém, sjednávat můžete online i tak. Nezapomínejte ale, že pojistné krytí budete mít jen v situacích, ke kterým došlo až po začátku jeho platnosti.

K jinému typu cesty volte jiné pojištění

Usnadní vám to výběr. Je rozdíl, pokud jedete do zahraničí za studiem, za prací nebo jen tak za poznáním. Odvíjí se od toho vaše činnost, kterou budete provozovat. Od toho se odvíjí i pravděpodobnost, že se něco stane. Pokud vyrážíte na dovolenou, zvažte, jaká rizika vás mohou potkat (bohužel i při ležení na pláži můžete onemocnět zánětem zubu). Současně si rozmyslete, zda budete provozovat např. nějaké adrenalinové sporty. V tu chvíli se vyplatí projít si připojištění rizikových sportů. Při pracovním pobytu je dobré uvážit, zda se jedná o manuální práci, kterou je mnohdy nutné připojistit zvlášť. Pokud navíc nechcete přijít o peníze při náhlém zrušení cesty, je lepší uvážit i pojištění pro případ storna cesty.

Pokud také např. cestujete s rodinou, za úvahu stojí volba i rodinných variant pojištění, které mnohdy vycházejí cenově výhodněji. Stejně tak sáhněte po dlouhodobé variantě, cestujete-li do zahraničí v průběhu roku několikrát. Ušetříte tím nejen peníze, ale i čas. Sjednáte jednorázově, máte vyřešeno a nemusíte už na nic myslet.


Dbejte na rozsah

Pokud stále nevěříte, že se pojištění do zahraničí vyplatí, možná jste neslyšeli o závažném onemocnění klienta AXA Assistance v Indonésii. Ten musel být vzhledem k závažnosti svého stavu transportován speciální leteckou ambulancí do nemocnice v Singapuru. Na jednotce intenzivní péče se naštěstí podařilo jeho stav stabilizovat, díky čemuž bylo možné jej následně letecky převézt zpět do České republiky.

Celkové náklady u tohoto případu překročily celkem 6 milionů Kč! Díky variantě Excelent, jež zahrnuje léčebné výlohy bez limitů, nemusel naštěstí klient nic hradit a vše bylo pokryto z pojištění. Představte si, jaká situace by nastala, kdyby pojištění neměl. A nemusí se jednat jen o ošetření, na vysoké částky může přijít i třeba způsobení škody někomu jinému atd.

Doporučené články