Ostrov Krk a Bašská hlaholská stezka


Pokud se rozhodnete strávit pár dní nebo pár týdnů na největším ostrově Jadranu určitě nebudete litovat. V Bašce jsou možnosti ubytování skutečně pro každého, jak dobré hotely, např. Corinthia nebo Zvonimir, tak splní jakékoli Vaše nároky tamní penziony a různé soukromé apartmány, kterých je tu takřka bezpočet. Pro mladé a nepříliš dobře situované rodiny s malými dětmi je na pobřeží blízko největší a nejkrásnější pláže rozlehlý a levný kemp. Spokojeni budou i nudisté, je tu známá hojně využívaná pláž Bunculuka a různí sportovní nadšenci od tenisových fandů, přes cyklisty ( půjčovna kol v místě) až po potápěče, protože právě v Bašce je známé potápěčské centrum. Najdete tady i půjčovny windsurfingů, kajaků, šlapadel, rozlehlé fitness centrum a pro děti tobogán na pláži. Krk má rozlohu přes 400 km čtverečních a leží v Kvarnerském zálivu. Nejznámější letoviska na něm jsou Njivice, Baška, Malinska, Porat, Vrbnik a jiné. Ostrov Krk od roku 1980 pojí s pevninou unikátní 66 m vysoký a neuvěřitelných 1 440 m most dlouhý, známý svými dvěma oblouky. Tento most spojuje pevninu v městečku Kraljevica s obcí Omišalj na ostrově.

Já jsem navštívila Bašku a okolí, turistické letovisko, které se mi navždy zapsalo do vzpomínek. Nejen svými krásnými rozlehlými oblázkovými plážemi až do skal, ale i turistickými stezkami rozbíhajícími se právě z Bašky do všech stran. Nejdelší z pláží se táhne až 2,5 km podél pobřeží můžete se procházet přímo po plážích nebo zvolit upravenou promenádní cestu podél pláží nazvanou Lungomare. I samotné město a jeho okolí dýchá romantikou a navíc výbornými klimatickými podmínkami, které zvou nemocné k léčbě chorob horních cest dýchacích, ale i různých alergií nebo nemocí kůže. Proto je Baška nazývána městečkem lázeňským. Milovníkům historie mohu doporučit prohlídku centra, náměstí a přilehlých uliček plných taveren, kde v klidu spočinete na náměstí s farním kostelem a vlastivědným muzeem, kde se dá aspoň na chvíli v horkém slunném dni zchladit tělo a zklidnit duše. A pak doporučuji trochu sladkých neřestí v některé z kaváren nebo cukráren nedaleko náměstí. Všichni, kdo již v Bašce byli, dobře vědí, že výběr ze zmrzlin a místních dortíků je skoro nepřeberný.

Každý, kdo se vydá turistickými stezkami po okolí záhy zjistí, že východní část ostrova obrácená k pevnině je téměř holá, je to tu stejné jako na jiných ostrovech, třeba na Pagu, o kterém jsem psala nedávno. I tady to způsobily silné místní větry vanoucí od pevniny. Místní je nazývají bóra. Opačná část ostrova je plná zeleně a motýlů. Celá třetina ostrova je zalesněná, někde se pěstují olivy, jinde vinná réva. Místní právě její sladké a šťavnaté hrozny přeměňují na vyhlášené víno vrbnička žlahtina, které můžete zakoupit po celém ostrově. Na skalách nad kempem nejspíš potkáte stáda ovcí. My bohužel viděli krom ubečených šťastných stád, které psi proháněli mezi travinami a šalvějí také jednu rozmlácenou ovečku hned pod útesy skal v moři, kde jsme se toulali večer za hlavní pláží malými skalnatými plážemi, právě pod pastvinami. Na pohled, jak jí každá vlnka moře, která narazila do jejího těla, zvedala hlavu, a voda protékala mezi sanicí a jazykem, dlouho nezapomenu. Smutný zážitek překrylo krásné romantické místo plné velkých kamenů a malých drobných oblázků, které zahřály ruce i srdce.


Právě ostrov Krk je kolébkou chorvatského písemnictví. V prosinci 2006 byla v Bašce instalována první část ojedinělého projektu a to první písmeno hlaholské abecedy, kamenný monolit ve tvaru písmene A hlaholice, jehož autorem je akademický sochař Ljubo de Karina. Monolit se nachází na vyhlídce Treskavac u vstupu do Bašky. Je vysoký 6 metrů. Sama abeceda – glagoljička azbuka – má celkem 33 písmen. Podle projektu budou postupně všechna tato písmena hlaholské abecedy instalována v kamenné podobě na cestě mezi městem Baška a opatstvím sv. Lucie v Jurandvoru, cesta má nyní pracovní název Bašská hlaholská stezka. V projektu se hovoří o třech velkých a třiceti malých písmenech. Tuto cestu jsem absolvovala , byla jedním z velmi krátkých výletů po okolí a proto vím, že je dlouhá pouze 2 km. Kostel sv. Lucie v Jurandvoru mi připadal naprosto úžasně zasazený do okolní krajiny a svítil v opírajícím se slunci novotou po rekonstrukci a tak jsem se jeho krásou nechala unést a odrazilo se to v množství fotek. Nicméně pohled na něj je z každé strany jiný, zřejmé je jen to, že pochází z období raně románského. Právě z tohoto kostela pochází nejstarší dochovaná písemná památka psaná v chorvatštině hlaholicí, tzv. Bašská deska – Baščanska Ploča. Tato deska je vyrobena z kamene, má rozměry 197×99 cm a hlaholicí je na ni vytesán text darovacího dokumentu, kterým král Zvonimir daroval půdu opatovi zdejšího benediktinského kláštera. Originál je ale uložen v atriu Chorvatské akademie věd a umění v Záhřebu, protože deska je mimořádným dokumentem z chorvatské historie. Kopie je k vidění právě v tomto krásně zrestaurovaném kostele sv. Lucie v Jurandvoru. Říká se o ní, že je téměř k nerozlišení od originálu, ale posoudit to nemohu, originál jsem neviděla.

Další autorčiny fotky si můžete prohlédnout na stránkách www.ivanafili­pova.ic.cz

Ještě bych okrajově připomněla něco ze školních lavic. Hlaholice je nejstarší slovanská abeceda a vytvořil ji sv. Konstantin – Cyril s bratrem Metodějem. Sloužila k překladům liturgických knih z řečtiny do staroslověnštiny. Měla dva typy, tzv. oblou hlaholici, používanou u nás a v Polsku a hranatou hlaholici, rozšířenou právě po Chorvatsku. Součástí projektu hlaholské stezky je i rozpis prací a tak jsem se dozvěděla, že velká písmena budou tesat akademičtí sochaři v lomech (např. A bylo vytesáno v lomu v Kanfanaru v Istrii) a malá písmena hlaholice si vyzkouší vytesat studenti sochařství v rámci sochařských dílen. Všechna písmena se budou instalovat na Bašskou hlaholskou stezku postupně v následujících dvou letech. Takže každý z Vás, kdo v tato místa zavítá, bude toho svědkem. A třeba můžete připsat nějaké novinky pod článek, která písmena a kde přibývají. Rozhodně těm, kteří se rozhodnou zavítat právě na ostrov Krk do letoviska Baška přeji krásnou a romantickou dovolenou.

Doporučené články