Ostrov Ischia aneb Relax v termálních pramenech

Perla v Neapolském zálivu

Vůně alchimie, horká vřídla, termální vody, přírodní sauny, estetická centra, síra, fumarole – horké páry a léčivá bahna – fango, které ozdraví tělo i ducha. Tak tohle všechno a mnohem více na Vás čeká na největším ostrově Neapolského zálivu. Vítejte na termálním ostrově Ischia! Ostrov je vulkanického původu a nachází se v jižní Itálii, pouhých 33 km od Neapole a ostrova Capri a patří do regionu Kampanie.


Je největším ostrovem v Neapolském zálivu a osmým největším ostrovem Itálie, který má téměř kruhový tvar na výšku měří cca 7 km a na šířku 10 km. Má 60 000 stálých obyvatel a dělí se celkem do 6 – ti správních obcí (Ischia Porto, Ischia Ponte, Casamicciola Terme, Lacco Ameno, Forio, Serrara Fontana a Barano).

Ischia je jedno z největších termálních míst v Evropě, horké termální prameny se zde využívali již v antice pro léčení a ozdravení. Najdete zde, ale i sladké – pitné prameny např. Buceto, Nitrodi a Olmnitello. Na ostrově vyvěrá celkem 100 těchto léčivých termálních pramenů, které Vám pomůžou od zdravotních potíží a bolestí – především bolestí krční páteře a celého pohybového aparátu. Zmírní revma, vyléčí neplodnost a srdeční choroby a dokonce pomůže i při kožních onemocněních, např. akné nebo lupénce.

Poseidon zdraví

Při návštěvě ostrova Ischia určitě nezapomeňte navštívit, alespoň jeden z mnoha termálních parků. Jeden z největších se nachází v romantické zátoce Baia di Citara v oáze oleandrů, ibišků a agávií – jedná se o Poseidonovy zahrady. Na ploše 4500 m˛ je k dispozici celkem 22 termálních bazénů o různé teplotě od 15°C do 40°C, některé jsou dokonce vytesané přímo ve skále – jako staré římské lázně. V termálním parku najdete také přírodní sauny, kneipová jezírka, restaurace, bary, butiky a zdravotnické centrum, kde můžete využít různých léčebných kúr: např. inhalace, masáže a bahenní zábaly. Osobně jsem vyzkoušela hned několik parků na ostrově a nejlépe se mi relaxovalo v termálním parku NEGOMBO v obci Lacco Ameno. Negombo se rozkládá v nádherné, přírodní zátoce San Montano s exotickou zelení a s křišťálově čistým mořem. Z parku je také úžasný výhled na celou zátoku a jistě uvítáte, že jako v jediném termálním parku na ostrově zde není povinnost koupací čepice. Další lázně se rozprostírají hned na začátku nejdelší pláže Maronti – termální park Aphrodité & Apollon ocení především naturalisté, jako jediný park totiž nabízí i nudistickou terasu. Ale jestli hledáte něco opravdu výjimečného doporučuji navštívit staré římské lázně Cavascura. Starověké lázně jsou zabudovány přímo uprostřed skal a termální koupel si zde užijete v kamenné vaně.


Zelený ostrov

Ne nadarmo si ostrov Ischia vysloužil přezdívku „zelený“. Flóra je zde opravdu uchvacující, vegetace zde bují ze všech stran a vzduch je provoněný po orchidejích a oreganu. Při Vašich toulkách po ostrově budete vídat nepřeberné množství kaktusů, které zde dorůstají nadprůměrných rozměrů, od opuncie až po vzácné druhy celkem 350 druhů pro které byla na ostrově dokonce zřízena botanická zahrada – Giardini Ravino. Zde se zastavte v místním baru – lounge caffé, kde doporučuji ochutnat výborný, vychlazený drink z místních kaktusových plodů s přídavkem aloe vera. Ale i další květena na tomto ostrově stojí za Vaší pozornost, najdete zde např. citrusové plody (citróny, pomeranče a cedry zde mají sklizeň dokonce i několikrát do roka), kiwi, olivovníky a ovocné stromy. Ostrov se pyšní i velmi kvalitním vínem, které zde pěstují dvě vyhlášené rodiny Casa d´Ambra a Pietratorcia, které jsou veřejnosti otevřené od dubna do října. V typické dřevěné kantýně ochutnáte ty nejlepší ischijská vína, která Vám spolu s lehkým občerstvením bude servírováno na kamenné stoly z vulkanického tufu. Ale největší klenot ostrova je botanická zahrada La Mortella, která byla založena anglickým kompozitorem Viliamem Woltonem a je pod záštitou anglického prince Charlese. Jedná se o největší botanickou zahradu na ostrově a její prohlídka Vám zabere minimálně 4 hodiny. Uvnitř objevíte nejen 600 druhů exotické květeny z různých koutů světa, ale i ptačí voliéru, motýlí koutek a samozřejmě v zahradě nechybí ani restaurace a bary jak jinak než v anglickém stylu. Každou neděli se přímo v centru botanické zahrady konají velmi oblíbené koncerty vážné hudby.

Zajímavosti ostrova

Dominantou a symbolem ostrova je Aragonský hrad, který se nachází na poloostrově a je spojen 200 m. dlouhým, kamenným mostem s hlavním městem ostrova. Uvnitř pevnosti se nachází např. vězení, mučírna, pohřebiště řádu Klarisek (prvorozené dcery aristokratických rodin), kostel Immacollata a pozůstatky katedrály sv. Assunty z roku 1301.


V hlavním městě se rozprostírá největší a nejdůležitější přístav ostrova – Ischia Porto, který zajišťuje spojení mezi ostrovem a pevninou. Vybrat si můžete hned mezi několika lodními společnostmi Caremar (trajekt – státní a nejlevnější), Medmar (trajekt – soukromá a také dražší lodní společnost) a v případě, že cestujete bez auta tak můžete využít i rychlolodě a katamarány společnosti Caremar, Alilauro nebo SNAV. Přístav vznikl na příkaz Ferdinanda II., který původně zatopené vulkanické jezero nechal v roce 1854 propojit s mořem a tak vznikl velmi chráněný, bezpečný přístav. Ischia Porto je zároveň administrativní, obchodní a společenské centrum ostrova, místní promenáda nabízí řadu luxusních obchodů, barů, typických restaurací i diskoték.

Hned na začátku další oblasti Casamicciola Terme objevíte vyhlášenou keramičku Fratelli Mennella, kde již od roku 1505 vzniká keramika ze speciální hlíny terrecotta. Casamicciola je vyhlášená také díky svým silným – radioaktivním pramenům, které pomáhají léčit především neplodnost, gynekologické problémy a poruchy metabolismu. Je to také druhý největší přístav ostrova, v jehož blízkosti se rozprostírá luxusní, jachtařská marina. V roce 1883 zde zažili silné zemětřesení, při kterém byla celá obec kompletně zničena a znovu vybudována. Po pár kilometrech dorazíte do nejmenší obce na ostrově Lacco Ameno s výběžkem Monte Vico, kde byla založena první řecká osada. Dnes zde můžete navštívit archeologické muzeum Villa Abrusto, které popisuje kompletní historii ostrova a mimo jiné vystavuje i nejcennější exponát Nestorův pohár, na němž je napsáno: „Mívalo cenu pít z Nestorova poháru, ale kdo se napije z mého, okamžitě bude očarován bohyní Afrodité“. Symbolem této nejmenší obce se stal pozůstatek sopečné činnosti na ostrově Il Fungo – lávová vyvřelina ve tvaru houby. V další oblasti ostrova ve Foriu – pro změnu největší oblasti na ostrově, najdete kostel záchrany – zasvěcený všem námořníkům a rybářům Santa Maria del Soccorso. Tento kostelík je známí především z amerického filmu Nebožtíci přejí lásce neboli Avanti. Největší místní zajímavostí je přírodní úkaz “ZELENÝ PAPRSEK“, který každému, kdo jej zahlédne, přinese štěstí a lásku. Je vidět pouze ze tří míst na světě z ostrovů v Tichém oceánu, z Istanbulu (Turecko) a právě z ostrova Ischia.

V největší oblasti na ostrově ještě najdete slavnou letní vilu – muzeum La Colombaia, která připomíná život slavného italského režiséra Luchina Viscontiho. A jedinečným zážitkem pro Vás bude koupání v přírodní zátoce SORGETO, právě zde totiž vyvěrají přímo do moře 100°C horké termální prameny (možnost koupání celoročně). Doporučuji navštívit zátoku ve večerních hodinách a vyzkoušet tak horkou, relaxační koupel pod hvězdami – čeká Vás nezapomenutelný zážitek!!! Do zátoky vede 200 schodů:) proto baterku nebo nějaké světlo s sebou (stačí i mobil) a dávejte pozor při vstupu do vody na horké proudy a kameny.


Nejjižnější výběžek ostrova Sant Angelo je místo, kde se každoročně sjíždí V.I.P. osobnosti z celého světa a není se čemu divit. Tento kouzelný poloostrov je zasazen v přírodním ráji a panuje zde pohádková atmosféra. Sant Angelo bylo původně rybářskou osadou, nyní je luxusním místem a pěší zónou, kde jezdí pouze elektrická taxi. Určitě se zastavte v některém z barů nabízející vyhlášené místní sladkosti a koktejly (doporučuji: La Tavernetta del Pirata, kde se schází i slavné osobnosti) a vychutnejte si neopakovatelnou atmosféru.

Sever proti jihu

Jižní strana ostrova Vás naprosto uchvátí díky své jedinečné atmosféře, která zde panuje. Cesta se pomalu začíná zužovat a klikatit a jízda autobusem se stává opravdovým zážitkem. Místní řidiči v zatáčce míjí domy a zídky o milimetry a přitom si ještě stačí zapálit cigaretu, telefonovat a mohutně gestikulovat. Po cestě si vychutnejte pohled na nádhernou vulkanickou krajinu, domy a restaurace, které jsou vystaveny z typického vulkanického kamene „zeleného tufu“ a charakteristické zídky le parracine, které slouží k ohraničení pozemků či zpevnění vinic. Určitě se zastavte v nejvýše položené obci Serrara Fonatana s nejmenším počtem obyvatel a v typické vesničce Fontána ochutnejte místní kapučíno nebo se můžete osvěžit granitou (ledová tříšť z čerstvě vymačkaných citrónů. V této typické vesničce poznáte opravdovou tvář místních, srdečných a velmi pohostinných obyvatel, kteří se ve výšce cca 400 m.n.m. dožívají nejvyššího věku na ostrově. Z Fontány vede ještě cesta na nejvyšší horu ostrova Monte Epomeo 789 m.n.m. (cca 1 hod). Z vrcholu se Vám pak nabídne neuvěřitelný výhled na celý ostrov i okolní ostrovy Procida, Vivara a Neapolský záliv. Na jižním pobřeží se ještě nachází nejdelší a nejoblíbenější pláž na ostrově – Maronti (2,5 km) plná zábavy, vodních sportů a restaurací. Na začátku této pláže vyvěrají fumarole – horké páry přímo do písku.

Poslední zajímavostí na jihu ostrova je pramen Nitrodi, který se nachází v obci Barano. Tento 26°C pitný pramen byl slavný již za vlády římských císařů, napomáhá při různých potížích trávicího ústrojí, léčí kožní onemocnění a napomáhá růstu a kvalitě vlasů.


Gastronomie

Místní kuchyně je velmi blízká napolitánské. Například v jídelníčku najdete klasickou pizzu či vynikající čerstvé ryby a mořské plody, ale typickou specialitou je coniglio alla cacciata (králík na divoko). Stejně jako v celém regionu Kampánie i na Ischii můžete ochutnat typické likéry mezi nejznámější patří určitě Limoncello. Jedná se o tradiční kampánský likér vyráběný z citrónové kúry, naložené v alkoholu s cukrem (recept: 8 citronů (kúra), 750 ml čistého alkoholu, 4 hrníčky cukru a 5 hrníčků vody naložíte do skleněné nádoby a necháte luhovat na tmavém místě 80 dní), Cremoncello (krémový citrónový likér), čokoládový likér s oříšky Bacio d´Ischia nebo Rucolino – vyráběné z místních bylinek (list rucoly).

Podnebí

Ředitel observatoře v Casamicciole ve své knize uvedl, že ostrov Ischia je klenotem italského podnebí a není důvod tomu nevěřit. Na ostrově panuje středomořské podnebí s vysokou vlhkostí vzduchu (v průměru 75%) a s malým množstvím srážek. Mezi zimní měsíce patří leden a únor, kdy teplota klesá na 10°C. V červenci a v srpnu teploty přesahují 30° C a v ostatních měsících se teplota pohybuje mezi 15°- 25°C. Ostrov je vhodný navštívit celoročně, díky svým léčivým, horkým, termálním pramenům (mimo ledna a února). V případě, že plánujete ostrov Ischia navštívit, kontaktujte cestovní kanceláře, které se na ostrov specializují např. CK Consultour, CK Osvěta, CK Fede nebo CK Mile na místě mají zajištěný kompletní servis a česky mluvící zkušené delegáty od místního touroperátora P.T.S. – ITALY TRAVEL.


Na ostrově je možné také zakoupit knihu – průvodce v českém jazyce a využít bohatou nabídku výletů např. na Vesuv a Pompeje, ostrov Capri, Amalfitánské pobřeží či do Neapole. Tak neváhejte a navštivte ostrov plný zdraví. Ostrov Ischia se na vás těší!!!

Důležité informace

Doporučené články