Ostrov Chios: Poznejte pravé Řecko ležící stranou masové turistiky

„Chci mít klid, nebýt rušen/a davy lidí, ale přitom poznat skutečný život v Řecku. Rád/a bych odpočíval/a v lůně přírody a na plážích, kde není hlava na hlavě“. Zní-li vaše představa letošní dovolené právě takto, máme pro vás tip, kde ji strávit.

 

Nedotčená příroda a prázdné pláže

Pravé Řecko vám nabídne malebný řecký ostrov Chios o rozloze 842 km2. Nepatří mezi lokality masově vyhledávané turisty, a právě proto si uchoval svoje nezaměnitelné kouzlo. Nedotčenou přírodu v podobě kvetoucích zahrad, zelených údolí, které střídají stráně a horská úbočí i nádherné piniové háje. Ani ty nejhezčí pláže zde nebývají přeplněné.

Důležitá obchodní křižovatka

Kde se tento ráj nachází? Najdete ho v severovýchodní části Egejského moře téměř na dohled pouhých 8 kilometrů od tureckého pobřeží. Někdy bývá ostrov považován za rodiště slavného básníka Homéra. Přestože je dnes trochu pozapomenutý, v minulosti býval díky své strategické poloze důležitým obchodním centrem. Ležel na námořních trasách a zdejší obyvatelé z toho těžili už ve středověku. Chiosu se proto bohužel nevyhnuly ani pirátské nájezdy. I proto se vesničané stahovali do vnitrozemí. Někdejší středověké vesničky si ale zachovaly svůj původní ráz.

Nadšeni budou milovníci pláží i hor

Na úrodném jihu ostrova můžete ochutnat fíky, olivy, granátová jablka a citrusy. Jistě propadnete sladké chuti zdejších mandarinek. Proslavené je ale také masticha, léčivá pryskyřice z kůry stromu řečík lentišek. Přidává se do likérů i cukrovinek a kosmetických produktů. Uchvátí vás i ostrovní přírodní krásy. Najde se tu totiž něco jak pro milovníky krásných pláží, kteří ocení nádherné scenérie v zátokách Agia Erminioni nebo Agia Fotia, tak i pro turisty, jež si rádi stříhnou horskou túru. Mohou vyrazit na nejvyšší horu ostrova Pelinaios o výšce téměř 1300 metrů.

Nasajte atmosféru a ochutnejte místní pálenku

Na své si přijdou i milovníci historie. Za návštěvu stojí klášter Nea Moni z 11. století. Proslavil se nádhernými mozaikami se zlatým pozadím, které pocházejí z byzantského období. Zemětřesení Kopuli sice zničilo zemětřesení z roku 1881, ale dnes ji můžete vidět v původní rekonstruované podobě. Romantikou dýchá vesnička Pyrgi s domečky s unikátní sgrafitovou výzdobou. Zaujmou i další středověké vesnice jako Anavatos, nebo Armolia, Kalamoti či Nenita, které jsou známé díky keramickým dílnám. Vaší pozornosti by nemělo uniknout hlavní město Chios. Kolem centrálního náměstí Vounaki najdete několik muzeí, která přibližují bohatou historii ostrova. Procházka starým centrem města je příjemná. Nasajete zdejší atmosféru a v některé z taverniček můžete ochutnat i místní pálenku suma.

Která letoviska jsou neoblíbenější?

Je to zcela jistě Karfas na jihozápadě ostrova vzdálený zhruba 7 km od hlavního města. Láká spoustou taverniček a kaváren i písčitými plážemi. Skvělé ubytování zde najdete v hotelu SEA VIEW RESORTS & SPA, který nabízí i panoramatické výhledy na Egejské moře a pláž vzdálenou cca 200 metrů. Oblíbená je i vesnice Kardamyla cca 28 km od Chiosu. Pyšní se dlouhou tradicí výroby lodí. Dnes se dělí na horní část plnou tradičních domečků a dolní u moře, odkud se dají podnikat lodní výlety. Zde se ubytujte v Ai Yannis Suites & Apts, příjemném hotelu uprostřed vzrostlého olivového háje a zahrady a s výhledem na moře. Pláž je vzdálená 800 metrů. Navštivte tato letoviska s Greece Tours, průměrná doba letu na ostrov je jenom 2 hodiny a 40 minut. Pokud budete chtít poznat celý ostrov, určitě vás potěší informace, že místní autobusová doprava je poměrně spolehlivá a můžete si zde i půjčit auto nebo motorku.

Doporučené články