Oslavte na Petříně pětapadesáté výročí dobytí Mt. Everestu


… únava, halucinace, přerývavý dech, vyčerpání, mihotavé světlo baterek… kroky, další a ještě jeden, noha nohu těžce míjí… svítání, vítr a sníh, probdělá noc a zase další kroky, posun o metr dál, o něco blíže vysněnému cíli – vrcholu…

Takové je dobývání nejvyšších vrcholů naší planety. Horolezcům se honí hlavou nejroztodivnější myšlenky, zápasí s vlastní vůlí – vytrvat a pokořit vrchol, nebo podlehnout lidské slabosti a otočit to? Zvítězí hora, nebo člověk?

Nepálsky se jmenuje Ságarmátha, tibetsky Čomolungma, česky „Hora tak vysoká, že ji žádný pták nepřeletí ani zvíře nepřeskočí“. Nejvyšší vrchol nepálského pohoří Khumbu Himal své nejznámější jméno dostal po britském inženýrovi siru George Everestovi, který na ni vedl v roce 1823 výpravu. (National Geographic)

Připomeňme si slavného horolezce

Před padesáti pěti lety sir Edmund Hillary zdolal dosud nepokořenou nejvyšší horu světa, Mt. Everest. Pro výstup se rozhodl ještě před druhou světovou válkou, ale do Himálají se poprvé dostal až v roce 1951. Na základě zkušeností s výstupy v Himálajích a novozélandských Alpách byl roku 1953 jmenován členem britské výpravy na Everest. Expedice se uskutečnila v květnu. Na poslední úsek cesty se však vydal už jen Hillary a nepálský šerpa Tenzig Norgay. 29. května v 11:30 dosáhli vysněného vrcholu.

Letos v lednu tento „prvopokořitel“ Everestu ve věku osmdesáti osmi let zemřel. Připomeňme si tohoto slavného horolezce i výročí pokoření Everestu. Připomeňme si ho silným osmitisícovým prožitkem.

Ne každý má na to poměřit si síly s horskými velikány. Ne každý si troufne. Ne každý to vydrží. Myslíte si, že vy byste na to měli? Za naším Everestem nemusíte jezdit do Asie. Nemusíte získávat sponzory, povolení, ani podstoupit dlouhodobý trénink.

Výstup na Mt. Everest Petřínskou cestou pořádá Duha Gymnazion klub Akce proběhne 17. – 18. května 2008. K účasti je potřeba se předem registrovat. Účastnický poplatek by neměl přesáhnout 100,– Kč. Podrobnosti a registrační formulář najdete na stránkách akce Everest

Hurá na Petřín! Zvolte si sólovýstup, či expedici


Everest se o víkendu 17. – 18. května objeví v samém centru Prahy – na Petříně. Ten se v osudový víkend stane pro mnoho lidí střechou světa. Pokusí se pokořit oněch magických 8848 metrů právě tady. To se rovná přibližně osmdesáti výstupům na Petřín. Nejde však o závod, a tedy ani o to, kdo bude „v cíli“ první. Jde spíše o to, vyzkoušet si, na co máte fyzicky i psychicky. Ač se to nemusí na první pohled zdát, jde o docela náročnou akci. Musíte odolat nejen únavě svalů, bolesti kloubů, ale i případné ponorce v expedici či prchavým myšlenkám slabé vůle.

Můžete se pokusit o sólovýstup, tedy zdolat celou horu na vlastní pěst, nebo k akci přistoupit více společensky až recesisticky a pokořit vrchol v expedici. Ta probíhá na způsob štafety a nastoupané metry se sčítají.

Aby stoupání nebylo příliš jednotvárné, je výstup rozdělen do čtyř úseků – tras. Ty musí účastníci expedice absolvovat vždy celé a v daném pořadí. Každý úsek je nutné zdolat přibližně dvacetkrát, než se můžete přesunout na další. Každá trasa se skládá z výstupové a sestupové cesty. Je ohraničena „úpatím“ a „vrcholem“, které střeží horští náčelníci.

Potkáte na Petříně i Yettiho?

Hory jsou nevypočitatelné. Musíte počítat se vším. V cestě se může objevit ledová trhlina či průrva, nevyhnete se bludišti ledopádu Khumbu, může vás postihnout sněžná slepota či větrná smršť… A nakonec možná potkáte i Yettiho. Stejně tak nesmí chybět nepálští obchodníci, šerpové, vlajky, odříkávání manter či takový detail, jakým je třeba meteorologické zpravodajství z oblasti Himálaje. To vše totiž k výstupu na Mt. Everest neodmyslitelně patří.

Nápad vystoupit na Everest Petřínskou cestou pochází z osmdesátých let dvacátého století. První Výstup na střechu světa se konal v režii Klubu Gymnasion 15.-16. 10. 1983 a podle dochovaných záznamů se stal skoro masovou záležitostí. Celková trasa, kterou bylo potřeba k nastoupání potřebných merů ujít, tehdy měřila 118 km. Druhý výstup proběhl v roce 1985. Na vrchol Petřína byla dokonce navezena hromada ledu symbolizující vrcholový ledovec. Dva tehdejší výstupy odstartovaly menší lavinu podobných akcí odehrávajících se často například na schodištích výškových budov vysokoškolských kolejí po celé republice. Další akce se opakovaly v režii skautů až v říjnu 1998 a v květnu 2003, tedy vždy v letech kulatých výročí prvovýstupů na skutečný Mt Everest. Výstupy na Everest se každoročně konají také na Ještědu. Děje se tak obvykle v červenci při příležitosti výročí otevření horského hotelu a vysílače. Ke zdolání pomyslné střechy světa stačí vyjít během dne na Ještěd osmkrát. Více o historii akce se můžete dočíst na stránkách Everest, kde najdete i historické fotografie z prvních ročníků.

Více informací o vrchu Petřín najdete v článku na Cestovateli . V seriálu Ivany Filipové Kouzlo pražských zahrad se dočtete i o dalších zelených plochách, které s Petřínem souvisí. Kromě zeleně, známé rozhledny a zrcadlového bludiště, najdete v létě na Petříně i výstavu věnovanou pražskému podzemí .


Doporučené články