Okořeňte si dovolenou v Chorvatsku

Chorvatsko. Nejoblíbenější destinace Čechů. Během sezóny se stačí zařadit do kolony aut a otevřít oči až ve Splitu. Nebo Dubrovníku. Pláž a grilovaný ryby. Ale co si takhle Chorvatsko trochu připepřit třeba…. Bosnou a Hercegovinou?

Opravdu Chorvatsko? Jasně!


Chorvatsko je, přeci jen, trochu profláklá destinace. Spoustě lidí se vybaví úmorná jízda autem, kličkovaná přes Slovinsko, přeplněné kempy i pláže a mořští ježci. Jaký si to kdo udělá, takový to má. Já na Chorvatsko vzpomínám jako na hrozně příjemnou, slunnou zemi, s městy z bílého kamene, chlazeným pivem s vyhlídkou na moře, teplými večery a hromadou pěkných holek v bikinách.

Je k tomu potřeba nenechat se strhnout davem, v klidu se vydat dál, než k plotu ohraničující kemp. Změna je často ohromná.

14 dní? Ani náhodou!

Vypnout, trochu se zrelaxovat u moře, vosmahnout kancelářský tělo do růžova. Jo, to jo. K tomu má každý hromadu příležitostí v podstatě kdekoliv po celé délce pobřeží. Od miniaturních kempů, až po ty největší letoviska, kde už člověk úplně neví, jestli je ve městě nebo ještě v kempu.

Jasně, projít se po historických městech, zažít nějakou tu romantiku, k tomu je vhodný Rovinj, Dubrovník, Split, nebo třeba Poreč. Koupat se a potápět v křišťálově čisté vodě na jednom z četných ostrovů nebo poloostrovů stojí určitě za to.

Vyrazit od pobřeží do vnitrozemí, a nejen na Plitvická jezera, to už asi pár lidí taky napadlo. Ale co takhle skočit do auta a zajet si do Bosny a Hercegoviny?


Bosna a Hercegovina – tip na výlet

Překročit hranice na jihu Chorvatska, u města Metkovič, trvá pár hodin. Po pár kilometrech už uvidíte první mešity a dojde vám, že tahle země je opravdu jiná. Smutná historie hledání společného místa k životu pro křesťany a muslimy je občas připomínána dírami po střelách v některých fasádách starších domů. Naštěstí je to snad už skutečně historie.

Turistů trochu ubyde a silnice jsou trochu horší oproti Chorvatsku, ale cestovat se dá stejně pohodlně a lidi jsou stejně milí. Navíc, je tu levněji. Dojeďte až do kouzelného města Mostar. Obrázek mostu, ze kterého při zkoušce dospělosti skáčou kluci, určitě znáte. Ze Splitu je to sem 200 kilometrů a tři hodiny jízdy. Tam si dejte čaj, kafe, zmrzlinu. Město je to parádní a hodně fotogenické.



Budete-li mít chuť na vícedenní výlet, zkuste strávit jednu, dvě noci v Sarajevu. Tak poklidnou atmosféru historického centra, ohraničeného mešitami, čajovnami a stánky s kebabem nikde blíž nezažijete.

Dovolenou, a to nejen v Chorvatsku, můžete zkusit najít na specializovaném webu www.travelpor­tal.cz.

Doporučené články